eettinen pukeutuminen

Wear your values

wearyourvalues-4
wearyourvalues-5
wearyourvalues-3Yhteistyössä: Store of Hope

Meille monelle pukeutuminen on asia, millä tuomme esiin sitä, mitä olemme ja millaisen kuvan haluamme itsestämme antaa. Pukeutuminen saattaa olla iso osa omaa identiteettiä, ja niin se on myös osaksi itsellänikin.

Oon perheen keskimmäinen lapsi, joten pienenä käytin isosisarusteni vaatteita ja jo ala-asteelta oon kierrellyt eri kirpputoreja läpi tiedostamatta sille sen suurempaa syytä. Tein useita heräteostoksia ja kun vanhenin, tarttui mukaan myös suurimmat vaateketjut verkkokauppoineen. Vaatekaapit pursusivat vaatteita ja oma tyyli vaihtui tiuhaan tahtiin. Olin mukana pikamuodissa, enkä edes tajunnut sitä.

Minimalismin myötä luovuin aluksi väärän kokoisista vaatteista, sitten niistä mitä en ollut käyttänyt vuoteen ja lopulta päädyin tutkimaan, mitä materiaalia vaatteeni oikein ovat. Tietous pikamuodin hirveyksistä pysäytti miettimään, haluanko kantaa päälläni vaatteita, mitkä ei todellakaan ole samalla viivalla arvojeni kanssa.

Ole esimerkki teoilla, älä pelkästään sanoilla. Se oli oppi, mitä halusin toteuttaa.

wearyourvalues
wearyourvalues-6
wearyourvalues-2
Vuosia sitten tilasin isojen pikamuotivaateketjujen verkkokaupasta parin kuukauden välein itselleni uusia vaatteita ja omasin tunnukset heidän erilaisiin Clubeihin. Kiertelin myös ahkerasti kirpputoreja. Nykyään en osta vaatteita ellei jollekin tietylle vaatteelle ole tarvetta. Mikäli koen tarvitsevani jonkin vaatteen, kierrän ensin rauhassa kirpputorien valikoimaa tai harkitsen ostamista uutena. Mikäli haluan ostaa vaatteen uutena, oon tarkka sen suhteen, mistä vaate tulee.

Kuvissa päälläni on villapaita kirpputorilta viiden vuoden takaa ja takki aikalailla samojen vuosien takaa. Näihin yhteensä käytin alle kymmenen euroa ja ne palvelevat onneksi vuosienkin jälkeen. Mä en tiedä, kuka nää vaatteet on tehny, mistä materiaalit tulee, onko työntekijällä ollut inhimilliset työolosuhteet tai mitä näiden teettäminen on vaatinut luonnolta. Mä tiedän kuitenkin, että nää vaatteet käytetään täysin loppuun, kuten kuuluukin.

Mun kaulassa taas on Store of Hopen Moss -cashmirhuivi, minkä alkuperän taas tiedän. Villa ja cashmirvilla kammataan Keski-Aasian vuoristoilla asuvista vuohista, huivit tekee perheyrityksen työntekijät Nepalissa, joissa heillä on oikeudenmukaiset ja turvalliset olot ja mä tiedän, että näiden huivien tekijät saa oikean palkan työstään.

Kun sä tai mä avataan vaatekaapin ovi, kuinka monesta vaatteesta me tiedetään alkuperä materiaalin kasvusta lopulliseen tuotteeseen? Mä toivon, että jonain päivänä voitaisiin sanoa, että jokaisesta. Ja siihen aionkin tähdätä uusien vaatteiden kohdalla. Kierrättäminen ja kirppistely on äärettömän tärkeetä ja valitettavasti jokaisesta vaatteesta ei koko alkuperää saada tietää. Silloin voikin panostaa vaatteen laatuun, luonnollisiin materiaaleihin ja ostaa käytettynäkin vain vaatteita, mitä tietää käyttävänsä.

Store of Hopen lempilainaus ”Wear your values” pysäyttää mut usein miettimään. Vaatteet ei oo kertakäyttötavaraa, kuten pikamuoti opettaa. Vaatteet voi olla ajattomia jos niitä niin kohtelee. Pidä huolta vaatteistas ja anna niiden toimia siinä tarkoituksessa kuin ne on luotu eli käytettäviksi.

Mitä mä siis haluan mun pukeutumisen kertovan? Esimerkiksi sitä, että arvostan kierrättämistä, luonnollisia materiaaleja, ajattomia vaatteita ja oikeudenmukaisuutta työntekijöille. Mitä sä haluat sun pukeutumisen kertovan susta?

Pieni vinkki! Store of Hopella alkaa tänään pieni Mid Autumn -kampanja valikoiduista syksyn asusteista ja tarjoukset voimassa maanantaihin asti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *