kestävä elämä

Vaihtotoripäivät – tuo itselle tarpeeton, ota mukaan tarpeellinen

Viikonloppuna asuinpaikkakunnallani, Ylivieskassa, järjestettiin vaihtotoripäivät kaupungin nuorisotalolla. Kierrätystapahtuman ideana on, että raha ei vaihda omistajaa vaan tavara vaihdetaan – tulija tuo itselle tarpeetonta mukanansa ja lähtee mukanaan itselle tarpeellista.

Tapahtuma järjestettiin seitsemännen kerran, mutta itselle tapahtumassa käyminen oli ensimmäinen kerta. Tapahtuma on lähtenyt paikallisen, Eija-Liisa Pokin toimesta, joka toimii ylläpitäjänä myös paikallisella roskalavalla facebookissa. Tätä ryhmää käytän aktiivisesti ja eilen taas sitä kautta lähti itselle tarpeeton tavara uuteen kotiin.
vaihtotoripäivät-3
Pääsin itse paikalle sunnuntaina ja saavuin juuri, kun ovet avattiin kävijöille. Mukanani vein pussillisen vaatteita, mukaani otin kahden verhot, joista tarkoituksena ommella kestopusseja sekä puinen palapeli.

Tapahtuma oli kaksipäiväinen, joten kävijöitä oli kerennyt käydä jo lauantaina. Siitäkin huolimatta porukkaa oli heti aamusta runsain joukoin ja hyvillä mielin tavara vaihtoi omistajaa.

Kun katselin pöydällä olevia vaatteita, tuli vieressä olleeni naisen luokse ehkä 8-vuotias poika kädessään villasukat ja kysyi äidiltään, olisiko ne sopivan kokoiset. Oli mielettömän lämmittävää nähdä, että tapahtuma on oikeasti tarpeellinen monelle ja joku saattoi saada talven pakkasille nyt villasukat käyttöönsä. Tätä arvostinkin tapahtumassa äärettömän paljon, että mitään taustoja katsomatta, jokaisella oli tasavertainen oikeus ottaa itselle tarpeellista mukaansa ilman, että siitä tarvitsisi maksaa.
vaihtotoripäivät
Mikäli tällaisen tapahtuman järjestäminen kiinnostaa, kävin lukemassa tapahtuman ohjeistusta. Näillä kriteereillä tapahtuman järjestäminen pysyy varmasti järjestyksessä ja onnistui millä paikkakunnalla tahansa.

”Tavara pitäisi olla kuljetettavissa ilman ajoneuvoa. EI huonekaluja, elintarvikkeita, vanhoja koulukirjoja, tietokirjasarjoja eikä lehtiä. Katsothan, että tavarasi on ehdottomasti ehjää, puhdasta ja vielä käyttökelpoista. Raha ei vaihda omistajaa vaan kaikki on ilmaista. Ei hamstraajille eikä jälleenmyyntiin. Tavarat voi jättää paikan päälle, ei tarvitse itse jäädä ”kauppaamaan”. Jäljelle jääneet tavarat kierrätetään hyväntekeväisyyteen UFF:ille ja eri yhdistyksiin tukemaan toimintaa.”

Ootko sä ollut koskaan tän tapaisessa tapahtumassa mukana tai kiinnostaisko lähteä tällaista ideaa viemään eteenpäin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *