kestävä elämä

”Entäs jos intia ja afrikka kuten muut likaiset ja saasteiset kehitysmaat saataisiin kuriin ensin?”

Tälläiset ilmastonmuutokset on ihan täyttä paskaa”
 
Kaikki lisä minkä suomi kiristää ilmastotavoitteita on hitu vitussa, koska suomen väkiluku edustaa puolta promillea maapallon väestöstä ja ainakin puolet niistä ei pane tikkua ristiin ilmaston puolesta.”
 
Ratkaisu on aivan muiden valtioiden käsissä kuin Suomen.Kiina,Intia,Usa joitakin mainitakseni.Väestönkasvu pitäisi saada kuriin.”
 
Mitäs kivaa, sitä tilaiskaan Kiinasta tänään?”

taivas

Entäs jos intia ja afrikka kuten muut likaiset ja saasteiset kehitysmaat saataisiin kuriin ensin?
 
Esim. Afrikkalaisten pitäisi vähentää lihan himoo! Siitä väestön kasvusta ei selvitä! Ihan sama vaikka kaikki Eurooppalaiset söis porkkanoita lopun ikänsä!”
 
Niin niin niin, pienet maathan tämän pallon pelastaa. Aivan sama mitä pallon toisella puolella tapahtuu ku kaikki meistä kiinni”
 
Kyllä pienen maan kansalaiset tämän maapallon hiilijalanjäljen saa alas – kuka tällaista uskoo?”
 
Yllä hieman lainauksia Ylen ja Helsingin sanomien facebookin kommenttipalstoilta, kun aiheena on ollut ilmastonmuutos. Sitä väistämättä alkaa pohtimaan, miten ihminen voi lopulta ottaa perusteluksi lapsenomaisen kommentin ”mut tuo aloitti” tai ”mut tuo tekee pahemmin”. Syyllinen täytyy löytyä jostain muualta ja mikäli joku muukin tekee huonosti, ei voi itse muuttaa tapojaan.

taivas-4
Myönnän etten kovinkaan paljoa lue kommenttikenttiä ihan oman mielenterveyteni vuoksi, mutta tähän postaukseen halusin oikeasti kirjoitettuja kommentteja. Tällaisia asioita suomalaiset ovat kommentoineet. Toki nämä ovat vain yhdestä näkökulmasta valitut kommentit, mitkä tässä esitän.

Oon pääni puhki miettinyt erilaisia vaihtoehtoja, miten asioita voisi saada kansallisesti parempaan päin. Niiden ajatusten myötä on outoa lukea, että ihmiset voivat oikeasti ajatella, että ei meidän tarvitse mitään tehdä, kun noiden muiden pitää tehdä. Onko täällä lopulta meitä ja niitä, vai onko lopulta kyseessä kuitenkin meidän kaikkien yhteinen maapallo, mitä tuhoamme?
Varsinkin nämä kehitysmaakommentit painaa syvästi vihahermooni, kun jokainen hieman historiaa lukeneena tietää, kenen syytä monetkin ongelmat ovat esimerkiksi Aasiassa ja Afrikassa. On helppo asettaa syyttävä sormi toista kohti ja samaan aikaan ostaa pikamuotivaatteita yrityksiltä, jotka teettävät vaatteet siellä likaisessa ja saastaisessa kehitysmaassa tai tehdä niitä kiinatilauksia.

taivas-2
Meidän jokaisen täytyy tehdä jotain. Ja me jokainen voimme tehdä jotain.

Ala-asteen oppitunneilta muistan, kun kerrottiin, että tähdestä tuleva valo voi olla matkalla monta tuhatta vuotta ennen kuin se edes näkyy maassa. Kukaan meistä ei voi siis olla varma, onko tähteä, josta valo lähti, enää olemassa. Tavallaan kaikki, mitä tähtitaivaalla näkyy, onkin jo menneisyyttä. Tuosta lähtien toivoin, että jonain päivänä olisin kuin tähti – kun aikani maan päällä päättyisi, hehkuisi tekoni kuitenkin vielä tuhansien vuosien ajan sukupolvilta toisille. Tähtitaivaan alla sitä tunteekin itsensä niin pieneksi, mutta samalla niin vahvaksi, että tätä kaikkea täytyy suojella. Meillä on äärettömän upea maailma suojeltavana.
Ei riitä, että syyttelevä sormi osoitellaan koko ajan johonkin suuntaan, vaan nyt täytyy ottaa ongelmat esille ja tehdä niille jotakin.

taivas-5
Allekirjoitin adressin, jolla lupaan äänestää ensivuoden eduskuntavaaleissa sellaista ehdokasta, joka oikeasti ottaa ilmastonmuutoksen torjumisen vakavasti. Mikäli adressi on jäänyt huomaamatta, pääset siihen tästä.

Toki se ei riitä. Meidän täytyy vaatia niin kuluttajilta, yrityksiltä kuin päättäviltä tahoilta konkreettisia tekoja. Kaikkea ei voi muuttaa hetkessä, mutta tekoja täytyy alkaa tekemään. Esimerkkeinä lisää kasvisruokapäiviä. Suosi julkisia, kimppakyytejä, pyöräilyä ja kävelyä. Kierrätä. Vähennä ruokahävikkiä, syö kotimaista ja sesonkituotteita. Kieltäydy, kieltäydy, kieltäydy.
Vaikka on äärettömän pelottavaa, että ilmastonmuutos pahenee ja nopeutuu entistä enemmän, on mielestäni tärkeää muistaa, että meillä on myös oikeus suojella niin mittaamattoman ainutlaatuista asiaa kuin luontoa ja maapalloa.
Jaa sun mielestä parhaimmat vinkit ilmastonmuutosta vastaan kommentteihin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *