sosiaalinen media

Ensimmäinen somevapaaviikko

Takana on viikko ilman somea (lukuunottamatta facebookkia). Viikko sitten olin varma, että saisin jonkinmuotoisia vieroitusoireita, sillä kulutin useita tunteja päivässä instagramiin. Nyt viikko myöhemmin en ole yhtenäkään päivänä kaivannut somemaailmaan.

Ensimmäisenä päivänä huomasin lukevani töissä kahvitauoilla paikallisia lehtiä ja törmäsinkin heti mielenkiintoiseen kolumniin. Myös ruokatauolla keskityin itse syömiseen sen sijaan, että olisin selannut puhelinta.

Ensimmäisestä päivästä lähtien myös aamuuni mahtui aamupala, kun aikaisemmin se aika meni somen selaamiseen. Toisena päivänä meinasin unohtaa puhelimen sänkyyn, kun lähdin aamuvuoroon.

Yllättävän nopeasti sopeuduin ajatukseen etten käyttäisi enää somea. Päällimmäinen ajatus onkin, miksi en tehnyt tätä aikaisemmin jos näin iso muutos onkin näin helppo? En koe jääneeni mistään paitsi vaikka poistinkin kolme instagramkäyttäjää ja snapchatin. On hetkiä jolloin huomaan tekeväni vanhojen tapojeni mukaisesti eli esimerkiksi oon ottamassa jostain turhanpäiväisestä kuvaa, minkä olisin normaalisti lähettänyt ystäville snapchatissa tai miettinyt, mitä voisin lisätä instastoryyn. On kuitenkin yllättävän vapauttavaa huomata ettei asioita tarvitse taltioida enää jotain somekäyttäjää varten vaan voin yksinkertaisesti elää hetkeä.

Toki nämä kokemukset on täysin sidonnaisia minuun ja mun tapoihini, mutta jo yhden viikon aikana oon huomannut, miten paljon oon kuluttanut aikaisemmin aikaa pohtien pelkästään sisältöä instastoryyn tai millainen kuvan täytyy olla, että tietty filtteri käy siihen, jotta kuva sopii feediin. Olin asian suhteen niin tarkka, että saatoin valita vaatteen värin tai miljöön sen mukaisesti.

Tällä viikolla oon käyttänyt enemmän aikaa opetellen erilaisia vegaani- ja kasvisruokia sekä oon hoitanut surunkuuluisasta to do -listalta asioita pois. Listalla enää viisi asiaa, mikä on varmaan historian lyhyin lista! 🙂
somevapaa-4
Miksi päädyin somettomaan elämään?

Päätös on pyörinyt pitkään mielessäni, viikottain viime keväästä lähtien. Lopulta päätös tuli hetkessä, sillä tunsin tulleen oikea hetki, kun niin vain yksinkertaisesti täytyisi tehdä.

Somesta on paljon hyötyä ja oikein käytettynä se on merkittävä tapa lisätä omaa tietoutta, pitää yhteyksiä ja oppia. Itse en kuitenkaan osannut hyödyntää sen positiivisia puolia vaan somesta muodostui vankila, joka pidätteli omaa luovuuttani. Huomasin vain vertailevani itseäni muihin, ottavani mallia muiden tekemisestä ja unohtavani minuuden.

Tällä hetkellä haluan keskittyä itseeni, oppia itsestäni ja kehittyä ihmisenä. Haluan löytää oman polun kuljettavaksi enkä toimia mainonnan uhrina vaikka olin valikoinut tarkkaan ketä seurasin. Mainoksilta ei voi mitenkään välttyä.

Kaikkein isoimpana kuitenkin koin paineet, mitä some, erityisesti instagram, lisäsi. Kuvien, kuvienkäsittelyn, kuvatekstin ja yleisen ilmapiirin ylläpitäminen vei ison siivun omasta vapaa-ajasta, mitä töiden jälkeen jäi. Tämän ajan haluan käyttää asioihin, mitkä ovat sitäkin tärkeämpiä. Esimerkkeinä liikkuminen, käsityöt, aika läheisten kanssa, vapaaehtoistyöt, luonnossa oleminen, tämä itse blogi, oppiminen ja yhdistystoiminta. Olenkin pohtinut, mikä rooli instagramilla on ylipäätäänsä itselleni ollut? Ennen perustelin sovelluksen käyttämistä sillä, että sillä voin lisätä kestävän ja ajattoman elämäntavan tietoutta muille. Nyt kun asiaa ajattelen, mikään omassa instagramkäyttäjässä ei viitannut siihen. Se oli vain siloiteltu versio yrittäen ottaa joka kerta upeampaa kuvaa. Se tappoi myös omaa luovuuttani valokuvaajana.

Miksi en poistanut facebookia?

Osa saattaakin tietää, että opiskelen nyt viimeistä vuotta valokuvaajan ammattitutkintoa. Opiskelijaryhmämme sijaitsee facebookissa ja kaikki tärkeä informaatio kulkee sitä kautta.

Lisäksi koen facebookin ryhmät huomattavasti kätevämpänä keinona lisätä omaa tietoutta ja jakaa vinkkejä muille. En kokenut kyseisestä sivustosta minkäänlaisia paineita ja siihen ei kulu ylimääräistä aikaa. Käyn pääsääntöisesti facebookissa silloin kun on tietty asia, mitä sieltä haluan selvittää.

Facebookin kautta pidän myös yhteyttä läheisiini, joita en pysty näkemään noin vain. Facebookin miinus on kuitenkin järjetön mainostulva ja lähes jokatoinen julkaisu on jokin arvonta, mistä voi voittaa mitä milloinkin. Pohdin siis tälläkin hetkellä ratkaisua, voisinko tulevaisuudessa olla kokonaan ilman facebookia ja miten pitäisin tällöin yhteyttä läheisiin.

4 thoughts on “Ensimmäinen somevapaaviikko”

  1. Siis tämä on kyllä ihan mielettömän inspiroivaa!! 🙂 Mulla itsellä oli viime vuonna 7kk käytössä näppäinpuhelin ja muistan kyllä että se ajanjakso oli jotenkin todella läsnäolevaa ja aikaa vapautui paljon muulle. Tuli opittua paljon tuona ajanjaksona! Aion itsekin nyt loppuvuonna ainakin vähän vähentää ylimääräistä somen käyttöä! 🙂

  2. Kiitos paljon! Mä pidin tätä aina ihan mahdottomana ajatuksena, mutta yllätyksenä itselle tää olikin suhteellisen helppo päätös. Muistan lukeneeni, että sulla oli aikoinaan näppäinpuhelin ja pidin sitä jo extremetekona, mutta nyt voisin jopa harkita asiaa! 🙂

  3. Hyvää pohdintaa ja mielenkiintoinen kokeilu! Täytyy myöntää, että itse en pystyisi somevapaaseen, vaikka toisaalta tiedostankin, että facebookin ja instagramin selailu vie melko paljon aikaa ja koukuttaa ehkä vähän liikaakin. Itse en julkaise instagram-storyja, mutta muiden storyjen seuraaminen tuntuu välillä melkein ”työltä”. Tiedostan kyllä, ettei kaikkia todellakaan tarvitsisi katsoa, eivätkä monet loppujen lopuksi annan kauheasti, mutta olen kuitenkin muodostanut jonkinlaisen lähes pakkomielteen siitä, että ainakin selaan kaikki läpi.

    Tämä postaus toimi kuitenkin loistavana innostajana vähentämiseen ja tässä oli todella hyviä pointteja vähentämisen hyödyistä ja siitä, miten paljon aikaa some todella vie. Ihailen onnistumistasi ja seuraan mielenkiinnolla täältä blogin kautta (ja facebookissa). 🙂

  4. Koen tän asian olevan sellainen, mikä pitää lähteä omasta tarpeesta. Mikäli kokee somen itselle ongelmaksi, sen eteen voi jotain tehdä. Jollekin vähentäminen voi olla hyväksi, joku voi taas kokea käyttävänsä somea jo muutenkin kohtuudella ja joku voi kokea, että haluaa päästä siitä kokonaan eroon 🙂

    Voi olla, että tämän myötä päädynkin vielä palaamaan someen. Tarkoituksena on kirjoittaa kuukauden jälkeen kokemuksia ja katsoa sitten, miltä tuntuu. Täten kyllä suosittelen esimerkiksi somettomaan joulukuuhun tai vastaavaan, minkä aikana voi oppia omasta somekäytöstä paljon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *