matkustaminen

Cairngormsin kansallispuistossa vaeltamassa

valloitus
valloitus-4
valloitus-7
Europarcin konferenssin yksi päivistä vietettiin itse valitsemallaan matkalla, joista olin valinnut Ben Macduin valloituksen. Kyseessä on Britannian toiseksi korkein vuori, jonne oli tarkoitus vaeltaa.

Vietettiin yhteensä viisi päivää Aviemoressa, joista kaikkina muina päivinä satoi vettä paitsi matkapäivänä. Hypättiin bussin kyytiin, mikä vei meidät hiihtokeskukseen, jossa neljä opasta odotti. Jo alkuun oppaat kertoivat, että tuuli olisi tänään äärettömän paha ja tulisi nähtävästi, miten pitkälle pääsisimme.

Päästiin vaeltamaan aluksi suhteellisen hyvässä säässä, mutta mitä korkeammalle mentiin, sitä kovemmin tuuli otti vastaan. Kun maassa alkoi näkyä jo lunta, ei oma kroppa enää pysynyt maassa vaan jokaisen askeleen kohdalla täytyi miettiä, meneekö maahan pahinta tuulenpuuskaa pakoon. Lopulta noin 1 100 metrin korkeudessa oppaat tekivät yhteisen päätöksen, että olisi turvallisempaa palata alas. Päästiin puoleen väliin reittiä, Cairn Lochan vierelle, joten 1 309 metriä korkea Ben Macdui jäi tällä kertaa odottamaan.
valloitus-11
valloitus-10
valloitus-6
Vaikka tavoitemääränpäähän ei päästy, vaellus oli äärettömän hienoa. Maisemat pysäyttivät todenteolla ja ärsyttää, miten milläkään kameralla ei saa sitä todellisuutta esiin – kaikki oli niin paljon kauniimpaa kuin kuvissa näyttää.

Mulle tää vaellus oli elämäni ensimmäinen, ja antoi todella ison varmuuden siihen, että haluan käydä läpi myös Suomen kansallispuistot. Juuri ennen Skotlannin matkaa kävin kuuntelemassa luontokuvaaja Tea Karvisen elämästä, sillä hän on kirjoittanut kirjan kaikista Suomen 40:stä kansallispuistoista, joissa hän on myös itse käynyt. Sen kirjan inspiroimana oma tavoite on kiertää kaikki tulevien vuosien aikana.
valloitus-9
valloitus-3
valloitus-2
valloitus-7
Mä tykkään haastaa itseäni ja tää vaellus kyllä taas oli yks sellainen. Jokaisen isomman nousun jälkeen sai tuntea sen ylpeyden, että mä tein sen ja oon lähempänä tavoitetta. Jokaisen nousun jälkeen maisemat vain parani ja olivat siten palkintoja hyvästä suorituksesta.

Ilmastonmuutos alkoi näkyä myös Cairngormsin kansallispuistossa, sillä ilmaston lämpenemisen myötä puut on alkanut kasvamaan aina vain korkeammalla vuoristossa, missä aiemmin ei ikinä puita oo nähtykkään.

Mahdoton uskoa, että tää jäisi viimeiseksi kerraksi tässä kansallispuistossa, sillä maa otti jo vuonna 2013 ison paikan sydämestä, Cairngorms taas tänä vuonna. Suosittelenkin, että mikäli päädytte joskus Skotlantiin, ottakaa Edinburghista juna Aviemoreen ja menkää nauttimaan tästä luonnosta!

2 thoughts on “Cairngormsin kansallispuistossa vaeltamassa”

    1. Suosittelen ehdottomasti jonain päivänä käymään mikäli mahdollisuus syntyy. Tuntee kovin pieneksi itsensä näin upeassa maailmassa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *