13. syyskuuta 2018

in

Näin meillä kierrätetään

kierrätys Mua ärsyttää. Muutin elokuussa seitsemännen kerran ja ensimmäistä kertaa asun asuntoyhtiössä, jossa yhtiö ei tsemppaa asukkaita mitenkään kierrättämään. Meidän pihalla nimittäin on jättimäiset sekajäteastiat ja siinä se. On mielettömän surullista nähdä, että maan alla on pari metriä syvä sekajäteroskis, jonne asukkaat heittää roskat aina sanomalehdistä metalliin.

Mä haluan kierrättää ja tällä hetkellä oikein kierrätettynä mulla ei synny sekajätettä kovinkaan paljoa. Pidin enemmän kirjaa mun talouden jätteistä ja kuukauden aikana sekajätettä syntyy pienen pussillisen verran. Tiedostan myös sen, että harjoittelulla saan minimoitua sekajätteen vieläkin pienempään määrään. Kun katsoo tuohon pihalla tönöttävään roskikseen, väistämättä pohtii, miten lähes kaiken sen sisällön voisi kierrättää oikein.

Asuntoyhtiön en anna lannistaa, sillä oon muuttanut kauppareissuni niin, että käyn kerran viikossa tekemässä isommat ruokaostokset autolla ja näillä kerroilla vien roskat kauppojen kierrätyspisteille!
kierrätys-2
Keittiössä mulla löytyy monipuolinen roskalaatikko, jossa mulla on sekajäte, biojäte, metalli ja pahvi. Lisäksi mulla on erillisessä laatikossa vielä paperi ja muovi, sekä kerään palautuspullot eteisessä kangaskassiin. Eniten mulla syntyy metallijätettä kissojen ruokapurkkien vuoksi ja sen jälkeen pahvia. Näihin roskalaatikoihin lajittelen roskat juurikin ruokaa tehdessä ja kun laatikot täyttyy, kaadan ne kestokasseihin, joilla kuljetan roskat sitten oikeaoppisesti kierrätykseen. Mulle tää tapa luonnistui todella nopeasti eikä se tuota omasta mielestä ylimääräistä vaivaa.

Ainoa valitettava asia on biojäte, jolle ei ole paikkaa kauppojen kierrätyspisteillä eikä tän taloyhtiön pihalla. Oon nyt tutustunut kompostimatoihin ja näyttäis siltä, että nyt syksyn aikana hankin oman kompostin!
kierrätys-3 Keskellä muovinkierrätys ja muumikassissa paperi.

Mä koen, että kierrättämistä helpottaa suunnittelu. Yritän ostaa tuotteita mahdollisimman järkevästi pakattuna ja mielellään aina isoimmissa pakkauksissa. Toki en halua ostaa nopeasti pilaantuvaa ruokaa yli tarpeiden, mutta pitkään kestäviä tuotteita, kuten hapankorppua, jauhoja, ketsuppia, mausteita ja sen semmoisia yritän ostaa aina isoissa pakkauksissa, jolloin roskaa syntyy harvemmin. Yritän roskatkin hyötykäyttää useamman kerran, esimerkiksi muropaketista voi tehdä muotit tupsuille, joita teen toisinaan neulomiini pipoihin.

Monia arjen jätteitä on helppo vähentää esimerkiksi kieltäytymällä mainos- ja ilmaisjakeluista, käyttämällä kestopusseja ja -kasseja, valitsemalla kierrätettäviä materiaaleja, ostamalla isompia pakkauksia tai vaikkapa pitämällä kerran viikossa hävikkipäivän, jolloin syö pian pilalle meneviä ruokia.

Miten sä koet kierrätyksen yleisesti Suomessa ja missä koet parantamisen varaa arkisessa kierrätyksessä?

6 kommenttia:

 1. Meillä on taloyhtiössä aika hyvä kierrätyssysteemi. Täällä kerätään muovi, pahvi, biojäte ja paperi sekäjätteen lisäksi. Omassa kotona lajittelen tosiaan muovit, pahvit, biojätteet, paperit, metalli- ja lasipurkit ja panttipullot erikseen. Sekajätteelle on myös oma astiansa. Miun kissat lopetti purkkiruuan syömisen kun ei jostain syystä enää mennyt alas, joten oon syöttänyt niille pussiruokia, joista tulee sekajätettä :/ Juuri muuta sekajätettä meillä ei tule paitsi kissojen hiekat ja ruokapussit.
  Löysin kuitenkin Musti&Mirristä pahvipakkauksessa olevaa kissanruokaa mikä maistuu meidän herroille mainiosti! CouCou-niminen merkki kyseessä. Seuraavaksi olisi projektina löytää kissoille kelpaava puupohjainen "hiekka", jonka voisi laittaa biojätteeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, tosi upeaa että voi kierrättää muovinkin taloyhtiössä! Meilläkin on vielä etsinnässä sopiva hiekka, ollaan käyty läpi nyt niin monet eri hiekat, että epätoivo alkaa iskeä :-D

   Poista
 2. Tulin juuri viikon lomalta Kreikan Pargasta (ihanaa oli!) ja sikäläiseen systeemiin verrattuna Suomessa on kierrätys ihan huipputasoa! Itse olen tosi perusteellinen kierrätysasioissa ja tuntui aika kamalalta laittaa kaikki roskat siihen samaan isoon roskikseen hotellihuoneen "keittiössä". Yritin jättää edes lasipullot lattialle roskiksen viereen, mutta siivooja korjasi nekin armotta kaiken muun joukkoon. Jos asuisin siellä tai oleskelisin kauemmin, varmaan yrittäisin selvittää, onko MITÄÄN mahdollista kierrättää! Eläköön myös Suomen pullonpalautus! Join muuten- suositusten vastaisesti- kraanavettä ja säästyin monilta muovipulloilta. Eikä tullut mahavaivoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä niiin totta, että lomaillessa ulkomailla sitä oppii näkemään, miten tajuttoman hyvin Suomessa onkaan asiat :-D musta on mielettömän hyvä asia, että Suomessa on ympäri kuntia ja kaupunkeja kierrätyspisteitä, että edes sinne voi viedä. Lisäksi pullonpalautus on kekseliäs asia, mikä motivoi viemään sen pullon/tölkin kauppaan takaisin eikä heittämään ojan pohjalle!

   Poista
 3. Aikamoiselta kuulostaa, että taloyhtiössä ei ole järjestetty kierrätystä, mitähän paikkakunnan jätelaki määrää? Menevätkö jätteet kaatopaikalla lajitteluun, tiedätkö? Meillä onneksi on kerrostalossa kaikki kierrätysastiat, viimeisenä myös muovi. Olen vähentänyt kotiin tulevan jätteen määrää mahdollisimman vähiin ja käytän kestopusseja tai kierrätän paperipussit moneen kertaan. Sekajätteeseen menee lopulta tosi vähän tavaraa ja niille roskille rittävät leipäpussit. Muutenkin hankin mahdollisimman paljon kierrätettynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ookkin hurjaa! Tässä samalla kadulla on viisi eri taloyhtiötä, joissa kaikissa muissa on vähintään paperi/sekajäte/lasi/kartonki, mutta tämä missä itse asun ei tarjoa muuta kuin sekajätteen. Hulluinta ehkä, että nämä rivitalot rakennettu 2010-luvulla, joten olettais että ois päivänselvää tehdä kierrätyspisteet.

   Sekajätteiden keruun kelpaa kyllä mainiosti vessapaperista tulevat pussit, leipäpussit ja vaikkapa jauhopussit :-)

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan