Miten meillä siivotaan?

siivous-2 siivous-3 Tänään puhutaan asiasta, mistä mä tykkään, eli siivoamisesta! Vielä vanhemmilla asuessa en välittänyt siivoamista kovinkaan paljoa ja yleensä omaan huoneen siivous tapahtui kerran kuukaudessa urakkasiivouksena. Täysikäisenä muutin omilleni ja sieltä pieni siivoushullu sitten tulikin esiin.

Mä tykkään siitä, että kotona on siistiä, ettei joka paikassa oo vaate- tai roskakasaa odottamassa. Mulle on tärkeetä, että pystyn rauhoittumaan kotona ja että koen oloni hyväksi. Täten minimalismi onkin mulle täydellinen asia, sillä vaikka tykkäänkin siivota, on se uuvuttavaa, kun haluaa kaikki paikat olevan kondiksessa.

Mulle siivouksen yksinkertaistaminen on vielä tosi uusi asia, sillä en oo asiaan perehtynyt kovinkaan paljoa. Ajatuksena on käyttää kaikki entiset pesuaineet loppuun ja sitten pohtia, mitä oikeasti tarvii ja millä sen korvaa ja mitä ei tarvitse ollenkaan. Ensimmäinen ekologinen siivousaine mun keittiöön oli palasokeri ja sen jälkeen väkiviinaetikka. Sokeripalaa käytän varsinkin lieden puhdistamisessa, etikkaa taas pyykinpesusta tahrojen poistoon.
siivous siivous-4
Tällä hetkellä käsitiskiin käytän Ole hyvän nestemäistä pesuainetta. Haluaisin kokeilla Marseillen palasaippuaa, mutta valitettavasti ainakaan vielä en oo paikallisista kaupoista löytänyt, joten sen ostaminen menee varmaankin tilausjutuiksi. Tiskikonetta käyttäessä käytän vielä entisiä pesuaineita, mutta oon lukenut paljon hyvää Ecoverin tiskitableteista, joita varmaan testaan tulevaisuudessa.

Pyykinpesussa oon käyttänyt talvesta lähtien pesupähkinöitä ja toisinaan käytän etikkaa huuhteluaineena. Mä tykkään, että osa pyykeistä, kuten lakanat, tuoksuu, joten sitä varten oon käyttänyt aiemmin Saaren taikan pyykkietikkaa, mutta en oo kerennyt vielä uutta käydä ostamassa vanhan loppuessa. Lisäksi kiinnostaisi testata myös Ole hyvältä pyykinpesuaineita :-)

Yleisesti siivouksessa vesi on erinomainen aine. Toisinaan käytän myös sitruunaa tuomaan tuoksua. Paljon on vielä opittavaa muun muassa lattioiden ja saunan pesemisestä, mutta ajan kanssa hyvä tulee.  Koen kodin turvalliseksi luonnonmukaisten pesuaineiden myötä ja vielä haluaisin panostaa enemmän jätteettömiin pakkauksiin sekä tuotteiden riittoisuuteen. Yritän siis ostaa pakatut tuotteet isoimmissa koissa, sillä niihin menee vähemmän raaka-ainetta ja tuote kestää pitempään. 

Erilaiset siivousvälineet on myös pikkuhiljaa muuttuneet luonnollisempiin materiaaleihin ja kestotuotteisiin. Talouspaperia en käytä enää ollenkaan, vaan tilalla on neulottuja rättejä sekä aikoinaan kaupasta ostettuja tiskirättejä. Erilaiset harjat on puisia luonnollisilla harjaksilla. 

Mitä te koette tarpeellisiksi aineiksi siivouksessa, että kodista tulee oikeasti puhdas? Mitkä on sun luottotuotteita?

4 kommenttia:

 1. Itseltä löytyy kanssa puinen tiskiharja, paljon kauniimpikin kuin muovinen! Mummi ja minä-sarjan käsitiskiaine löytyy piparmintun tuoksuisena ja tiskirättinä hamppuinen 60°c pestävä rätti, joka ei todellakaan rupea haisemaan! Itsekin juuri omille muuttaessa rupesi kiinnittämään huomioita enemmän näihin asioihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota Mummi ja minä -sarjaa oon kans pohtinut kokeilevani, niin paljon kaikkia kivoja tuotteita nykyään kyllä vaihtoehtoina :-)

   Poista
 2. Tykkään käyttää Attituden yleissuihketta, käsitiskiainetta ja pyykinpesuainetta. Varsinkin pyykinpesuaineen tuoksu on niin ihana että voisin imppailla sitä koko ajan. Joskus käytin myös pesupähkinöitä, mutta tahrat vaatteista lähtee paremmin tuolla Attitudella. Astianpesukoneessa käytän Ecoverin tabletteja, toimineet hyvin! Multa löytyy samanlainen puinen tiskiharja ja käytän Kiertin bambu- ja hampputiskirättejä. Ovat ihania eivätkä ala haisemaan kovinkaan helposti.
  Kun tuo yleissuihke loppuu, ajattelin tehdä vastaavaa itse liottamalla saippuaa veteen ja kokeilemalla, miten sillä puhdistuu pinnat.

  VastaaPoista
 3. Pesuaineet ovat tänä vuonna mietityttäneet minuakin, mutta en ole ehtinyt niistä kirjoittamaan. Mietin jossain kohtaa pesupähkinöiden eettisyyttää; kuka ne kerää, missä, kenen pähkinöitä ne ovat ja kenelle tuotto niistä menee? Mikä on niiden hinta, jotta me voisimme pestä pyykkiämme puhtaammin? No jaa, pesupähkinöitä meille ei ole vielä eksynyt, toisaalta nyt kestovaippa-aikaan koneessa menee ihan oikeasti pissaa ja sitä itseään :D Olen käyttänyt erisan hajusteetonta pyykinpesunestettä. En muista mitä aiemmin käytin, vaihdellen eri merkkejä, mutta ihoni ei kutise enää! Jos haluan tuoksua niin laitan eteeristä öljyä etikan mukaan. Kestovaippojen kanssa ei voi etikkaa käyttää (koska coolmax), mutta lakanoiden ja muun pyykin sekaan laitan sitä huuhteluaineeksi.

  Mummi ja minä sarjaa minulla joskus oli ja nyt ostin uusia. Konetiskitablettina ja käsitiskissä mulla on Lv saippuat. Arvostan kotimaisuutta, mutta konetiskitabletteja en kovan työnkään jälkeen löytänyt Suomessa tehtyjä. Lv tehtiin muistaakseni Sveitsissä, vaikka muut tuotteet ovatkin suomalaisia. Muutin keittiösiivouksessa sitruuna ja sokeri ovat tuttuja. Vessassa olen käyttänyt soodaa ja etikkaa (lyömätön pari viemärin avaamiseen).

  Paljon on itselläkin opittavaa ja postauksesi inspiroi jälleen etenemään :)

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan