3. heinäkuuta 2018

in

Mikä on oikein ja mikä väärin

mikäonoikeinjamikäväärin-2 Samalla tavalla kuin Kyse ei ole pelkästään siitä, että hankkii sen paremman vaihtoehdon -postauksen kanssa, näiden ajatusten muodostaminen lauseiksi on äärettömän vaikeaa. Tätä postausta oon pyöritellyt jo useamman viikon ajan, mutta päätin vihdoinkin vain kirjoittaa enkä pohtia liikaa niin ehkä saan ajatukset edes jotenkin lauseiksi.

Monesti luen kinastelua siitä, kannattaako kaupassa ostaa muovi- vai paperipussin ja kumman ostaminen tulee ekologisemmaksi. Myös jotkut järjenjättiläiset päättävät päteä muovipussin ostamisen järkevyyttä sillä, että puuvillakangaskassia täytyy käyttää satoja kertoja, että sen käyttäminen on ilmastolle parempi kuin muovipussin käyttö.

On totta, että kangaskassia saa käyttää useita kertoja, että se on ekologista. Oon käyttänyt muutamaa kangaskassia nyt seitsemän vuoden ajan. Jos sinä aikana olisin kolmen kangaskassin sijaan ostanut uuden muovipussin, kuinka usein tuota muovipussia olisin voinut käyttää, että olisi täytynyt ostaa uusi? Kuinka monta muovipussia olisin saanut seitsemän vuoden aikana ostaa? Jos näiden kaikkien muovipussien hiilijalanjälkeä vertaa kolmen kangaskassin hiilijalanjälkeen, miltä tulokset näyttäisivät?

Muovi- ja paperipussin ero on mielestäni tätä hieman vaikeampi, sillä vaikka kierrätysmuovikassi on ekologisin valinta pusseista, on mun mielestä pohdittava koko prosessia – miten pussi lopulta kierrätetään ja pystytäänkö sitä käyttämään hyödyksi ennen tuhoamista. Paperikassin etuuksiin kuuluukin sen hajoaminen luonnossa, uusiutuvasta lähteestä valmistettavuus sekä sen voi kompostoida ja kierrättää. Se on kuitenkin fakta, että paperipussin valmistaminen vie enemmän energiaa.
mikäonoikeinjamikäväärin-3
Tää on yksi esimerkki kaikesta ja jokainen varmasti muodostaa omaan elämään sopivan tavan. Sama tilanne kuitenkin syntyy vaikka kuinka monessa asiassa enkä näe, että asioihin ois vain yhtä oikeaa ratkaisua. Itse käytän pelkästään kangaskasseja, vaikka niiden vesijalanjälki on mieletön. Mä uskon kuitenkin kestotuotteiden käyttämiseen sekä ajan kanssa kestokasseilu on ekologisin valinta, mitä voi tän asian saralla tehdä.

Joku saattaa haluta ostaa luomuruokaa, koska kokee luonnonmukaisen ruoan olevan parasta keholle. Tuolloin saattaa joutua ostamaan enemmän muoviin pakattuja tuotteita, mutta saa luonnollista ruokaa eikä ruoan valmistamiseen oo käytetty myrkkyjä, mikä taas suojelee maaperää ja luontoa. Toinen saattaa panostaa kotimaiseen ruokaan, vaikka talvella kasvihuoneessa kasvatetut tomaatit ei pakosti ole ekologisin tuote. Raha kuitenkin jää suomalaisille ja tukee työntekoa Suomessa. Täten voi olla myös hieman varmempi siitä, millaisissa oloissa ruoka on valmistettu ja mitä lannoitteita meidän maassa saa käyttää. Toinen saattaa taas panostaa siihen, että ruoat on mahdollisimman vähiin pakattu. Näin ei synny ylimääräistä jätettä, minkä kierrättämiseen menisi myös oma energiansa.

Ite näen, että nää asiat saattaa saada olon sekavaksi kun haluaa tehdä kestävämpiä ratkaisuja elämässä – mitä on oikein ja mikä väärin. Mun ratkaisu onkin löytää itselle sopivat tavat ja panostaa niihin itselleen tärkeisiin arvoihin. Jollekin se voi olla luomu, jätteettömyys, kotimaisuus, läheltä tuleva, muovittomuus, kierrätetty tai vaikkapa kestävät raaka-aineet. En koe ainakaan itse sanomaan, miksi toinen oli toistaan parempi. Loppujen lopuksi tärkeintä on yrittää ja tehdä edes jotain. Yksikin parempi on päätös on aina eteenpäin.

Kun valitsee ensimmäisenä, että haluaa panostaa ja valita pelkästään kotimaisia tuotteita, on omaa tietoutta helppo lähteä laajentamaan asian parissa. Kun tietous on tarpeeksi laajaa, voi sekaan lisätä esimerkiksi muovittomuuden. Näin voit pikkuhiljaa oppia enemmän ilman erillisiä paineita, että heti pitäisi tietää esimerkiksi onko ekologisempaa ostaa itävaltalaisia omenia vai kotimaisia kasvihuoneessa kasvatettuja tomaatteja.
mikäonoikeinjamikäväärin
Mitkä on sun tärkeimmät arvot arkielämässä ja minkä mukaan yrität tehdä päätöksiä? Entä mitkä asiat koet haasteellisiksi toteuttaa? :-)

5 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! Itsekin pyörittelen tosi paljon näitä juttuja. Loppujen lopuksi kuitenkin koen, että "maailman pelastamisessa" on kyse ikään kuin talkoista, joissa jokainen tehköön parhaansa. Jos tietty asia ei jonkin rajoitteen takia onnistu tai jos ei vain ole riittävästi tietoa oikean valinnan tekemiseen, aina voi tehdä jonkin toisen asian kohdalla paremman valinnan. Tärkeää on myös omalla esimerkillä ja asenteella ylläpitää sitä meininkiä, että ylipäätään kyseenalaistetaan ja pohditaan omia valintoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "että ylipäätään kyseenalaistetaan ja pohditaan omia valintoja. :)"

   Kun näin kaikki tekisivätkin niin päästäisi jo pitkälle! :)

   Poista
 2. Niimpä, tärkeää on hahmottaa kokonaisuuksia ja soveltaa tilanteen mukaan. Esim. minä pesen hiukseni suosimalla kotimaista, käsin tehtyä saippuaa, mutta mieheni pesee niillä pesuaineilla, joita on kerääntynyt kesämökin nurkkiin, koska olisi hölmöä jättää vuosikausiksi puoliksi käytettyjä tuotteita sinne pyörimään. Emme myöskään osta koskaan muoviin pakattuja leikkeleitä kotiin, mutta jos niitä jää yli esim. isovanhempien kanssa vietetyn mökkiviikonlopun jäljiltä, niin lähimpänä asuvana viemme kotiin ja syödään pois, koska siinä kohtaa järkevintä on välttää hävikkiä. Eli tilannekohtaista harkintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta hyvää esimerkkiä! Tärkeää on juurikin tilannetaju :-)

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan