14. heinäkuuta 2018

in

Merta lähellä – Siiponjoen luontopolku (10km reitti)

Kalajoen Hiekkasärkät
siiponjoenluontopolku siiponjoenluontopolku-7 siiponjoenluontopolku-3
Oon tehnyt heinäkuun ajan itselle melko rankkaa työrupeamaa, jossa herään jokaisena arkipäivänä jo kello viisi. Se on saanut oman päivärytmin ihan sekaisin ja monien asioiden edelle menee lepääminen. Viikko sitten viikonlopun kunniaksi laitoin auton nokan kuitenkin kohti Kalajokea, jossa päämääränä oli Kalajoen Hiekkasärkät.

Lähdin tutustumaan Siiponjoen luontopolkuun, minkä lähtöpisteenä on Hiekkasärkkien matkailualueella sijaitseva Tapion Tupa. Siiponjoen luontopolusta huolta pitää Kalajoen Latu Ry ja reittivaihtoehtoja on kaksi. Koska olin tullut luontopolulle suoraan töistä, päätin tällä kertaa kulkea sen lyhyemmän, eli kymmenen kilometrin matkan. Osakseen se jäi harmittamaan, sillä monet nähtävät olisivat olleet sillä kahdenkymmenen kilometrin matkalla, joten luontopolulle on ehdottomasti pakko päästä uudelleen.
siiponjoenluontopolku-4 siiponjoenluontopolku-6 siiponjoenluontopolku-5siiponjoenluontopolku-8
Visit Kalajoki esittelee Siiponjoen luontopolun näillä sanoin:
20km:n mittainen luontopolku kulkee upeiden mäntykankaiden halki Siiponjoen rannalle. Luontopolun varrella on kota ja kaksi laavua. Joki kiemurtelee hiekkaisessa maassa muokaten jatkuvasti uomaansa ja luoden taianomaista tunnelmaa ja paikoin reheviä rantalehtoja muutoin valoisaan kangasmetsämaastoon. Joki laskee useana jokihaarana mereen Rahjan saaristoon. Luontopolulla näkee kalajokista maisemaa parhaimmillaan.
Ehdottomasti yksi suosikkiasioista reitillä olikin sen helppokulkuisuus. Reitti oli koko matkalta sellainen, että sen olisi voinut pyöräillä esimerkiksi fatbikella tai maastopyörällä. Pyörän olisi voinut vuokrata myös Tapion Tuvalta jos niin olisi halunnut.
siiponjoenluontopolku-2 siiponjoenluontopolku-9 siiponjoenluontopolku-10 siiponjoenluontopolku-11 Siispä kuljin reittiä viisi kilometriä Särkijärvelle, josta löytyi itse järvi ja sen rannalle rakennettu kota sekä nuotiopaikat. Tarkoitukseni oli palata samaa reittiä takaisin, mutta jotenkin ajauduin tulemaan takaisin jotain toista reittiä, missä vastaan tuli yksi kota lisää.

Kalajoen seutu on kyllä todella kaunista, vaikka reitillä oli juuri tehty melko laajasti mehtätöitä. Ilokseni vastaan tuli myös muita retkeilijöitä, joten luontopolku taitaa olla kovassa käytössä näin loma-aikaan. Toki reittiä voi kulkea myös talvella hiihtäen :-)

Ootko sä tiennyt, että Hiekkasärkiltä lähtee tällainen luontopolku?

2 kommenttia:

  1. Ihanan harmonisia kuvia :) Enkä ollut paikasta aiemmin kuullutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mullekin ihan uus tuttavuus :-)

      Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan