23. heinäkuuta 2018

in

Älä ota kesäkissaa, vastuu kannetaan 24/7/365 – tai ei ollenkaan

kesäkissa-3 kesäkissa kesäkissa-7
Yhteistyössä: Riva Clothing

Mä olin viime kesänä kesätoimittajana Kalajokilaakso -lehdessä ja sain vapaat kädet toteuttaa omia ideoita. Yks niistä, ja itse asiassa sen kesän tärkeimpiä artikkeleja, oli juttu löytökissoista. Pääsin haastattelemaan Ylivieskan lemmikkieläinhoitolan omistajaa ja haastattelun aikana opin äärettömän paljon. Mari kertoi mulle, että varsinkin kesäisin hän saa useita soittoja, joissa kerrotaan löytyneen kissapentue autiosta ladosta tai ojan pohjalta. Kun pentuetta lähdetään pelastamaan, käy ilmi, että pentue on saanut alkunsa sisäsiittoisesti ja näin ollen kissanpennut eivät ole kehittyneet normaalisti tai ovat niin villejä, että ainoa keino on lopettaa koko pentue.

Paljon eläinhoitolaan tulee myös leikkaamattomia ja siruttamattomia kissoja, niin pentuja kuin aikuisia. Useassa tilanteessa kissa odottaa pentuja ja onnekseen pennut syntyvät hoitolaan. Harvoin yrityksistä huolimatta omistaja tulee hakemaan kissaa takaisin kotiin, kun taas koirien kanssa on varsinaista jos omistajaa ei löydy. Kun kissoille lähdetään etsimään uutta omistajaa, on vaikeinta löytää uusi koti aikuisille kissoille.

Mari totesi, että hänen mielestään jokainen kissa tulisi siruttaa. Laki velvoittaa etsimään lemmikin omistajaa 15 vuorokauden ajan ennen kuin uutta kotia voi lähteä etsimään. Mikäli kyseessä ei oo kunnan tarjoama löytöeläinkoti, lemmikkieläinhoitaja kustantaa omasta pussista lääkkeet, hoidot, ruoan ja muut tarvikkeet kissalle 15 vuorokauden ajan, ja päivät sen jälkeen ennen kuin uusi koti kissalle on löytynyt. Jos kissa olisi sirutettu, yhteys omistajaan saataisiin parin tunnin sisällä – ja jos sirua ei olisi, voitaisiin todeta kissan olevan kulkukissa.

Oon lukenut äärettömän hirveitä tarinoita eri kissojen kohtaloista, mitä kesäkissoille käy. Keväällä innoissaan otetaan mökille pörröinen kissanpentu ja kun lehdet vaihtavat väriä vihreästä oranssiin, kurvaa auto mökin pihalta pois jättäen kissan mökin portaille. Kissa ei kuulu luontoon, joten sen ei kuulu harventaa luontoa tappamalla ruoakseen lintuja, oravia, jäniksiä tai mitään muitakaan, jotka taas luontoon kuuluvat. Kissan ei kuulu tehdä jätöksiään leikkipaikkojen hiekkalaatikoihin, mikä on itse asiassa laissakin sanottu.

Kun hankittiin meiän ensimmäinen kissa, Elena, päätettiin antaa koti aikuiselle kissalle. Elena oli pienenä pelastettu Tallinnan kaduilta, myöhemmin leikattu, rokotettu, sirutettu ja tuotu asumaan Suomeen. Elena oli 8-vuotias ja oppi heti muodostamaan meidän luokse oman kodin. Pari vuotta myöhemmin pitkän harkinnan jälkeen päätettiin löytää Elenalle kaveri ja annettiin koti poikakissanpennulle, johon Elena tottui jo ensimmäisen viikon jälkeen. Nyt vuosi myöhemmin Nuunuu on menossa tänään eläinlääkärille leikkautettavaksi. Kummatkin on aina kulkenut ulkona valjaissa ja vaikka kummatkin ovat sisäkissoja, on musta mielettömän tärkeää leikkauttaa ja siruttaa kissat, sillä kumpikin veijari on jo kertaalleen osannut karata kotoa, onneksi ei pidemmälle kuin naapurin pihalle.
kesäkissa-4 kesäkissa-5 kesäkissa-2 kesäkissa-8
Kun mä kuulin, että Riva Clothingin kesämallistossa on paita nimeltä Kesäkissa, rakastuin heti ensisilmäyksellä.
"Älä ota kesäkissaa. Kissa ei ole väliaikainen huvi, vaan siitä kannetaan vastuu 24/7/365 tai ei ollenkaan. Sama koskee myös vaatteita – älä osta itsellesi vain kesäpaitaa, vaan paita, jota rakastat joka päivä vuoden ympäri."
Mä oon arvostanut alusta lähtien Riva Clothingin arvoja, sillä nää vaatteet on 100% paksua luomupuuvillaa ja paidan hiilijalanjälki on 90% pienempi kuin tavallisen paidan. Riva Clothingin vaatteet tehdäänkin FWF-serfitikaatin mukaisesti. Jokaisessa mallistossa vaate ei oo pelkästään vaate vaan sillä on isompi sanoma, mitä musta on uskomattoman upeaa kantaa ylpeydellä päällä. Kesämalliston ajatus on lähtenyt ajattomasta mallistosta, mistä lisää voi lukea täältä!
"Yksikään kissa ei kuulu kadulle. Valitettavasti Suomessakin hylätään kissoja, erityisesti vahinkopentuja ja jätetään luontoon asumaan. Me halutaan auttaa löytämään rakastava koti kaikille kodittomille kissoille, joten me lahjoitamme jokaisesta myydystä Kesäkissa -paidasta kaksi euroa kodittomien kissojen auttamiseen."
Riva Clothingin mallistosta löytyy joku lahjoituskohde ja tän kesän lahjoituskohteena toimiikin ihanasti kodittomat kissat <3 Mikäli sulle tää ihana jyväskyläläinen yritys on uus tuttavuus, suosittelen laittamaan seurantaan somessa @riva_clothing tai @rivaclothingoy, niin et jää paitsi mistään :-)

5 kommenttia:

 1. "Suurimmassa osassa tapauksista siis lemmikkieläinhoitaja kustantaa omasta pussista lääkkeet, hoidot, ruoan ja muut tarvikkeet kissalle 15 vuorokauden ajan, ja päivät sen jälkeen ennen kuin uusi koti kissalle on löytynyt."

  Ei näin. Kunta maksaa löytöeläinten hoidon 15vrk ajan (tai omistaja, mikäli sellainen löytyy). Se on kunnan lakisääteinen velvollisuus. Jos löytöeläintalonpitäjä joutuu hyväntekeväisyytenä omasta kukkarosta maksamaan, on yrittäjä itse tehnyt kehnon tarjouksen kunnalle.

  15vrk säilytysajan jälkeen vastuu siirtyy toki kunnalta taholle, joka kissalle haluaa kodin etsiä :)

  Muuten oikein loistava bloggaus! Voi kun ihmisen oppisivat leikkuuttamaan ja siruttamaan kissansa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunta saa kilpailuttaa yrityksen, jonne löytöeläimiä menee. Tässä postauksessa oleva on yksityisyrittäjä, joka tekee hommaa vapaaehtoisvoimin, lemmikkieläinhoitolan yhteydessä siis :-)

   Poista
  2. Niin saa ja jossain päin toki mahdollista (joskaan ei ehkä pitkällä aikavälillä fiksua - päättäjiä kiinnostaa ongelma paljon enemmän, jos se vie julkista rahaa. Jos ongelma lakaistaan budjetista vapaaehtoisvaroin, se aika nopeasti unohtuu päätöksenteossa.), mutta ei missään nimessä "suurimmassa osassa". Suurimmassa osassa kuntia kunta on kilpailuttanut/järjestänyt itse irtoeläinten hoidon. Näissä tapauksissa kunta on maksajana. Harvassa kunnassa ensimmäiset 15vrk pyörii vapaaehtoisvoimin.

   Poista
  3. Muokkasin tekstiä järkevämmin ymmärrettäväksi, aiemmalla tarkoitin sitä, että mikäli lemmikin omistajaa ei löydetä (suurimmaksi osaksi näin), maksumiehenä on lemmikkieläinhoitaja :-)

   Poista
 2. Olen pitkään sanonut vanhemmilleni ettei kissa kuulu luontoon kaupunkiseudulla ainakaan. Vieressä oli teollisuustie, ja sitä käyttivät autot, mopot, bussit ja rekat... He perustelivat asiaa aina sillä, että kissa on ollut jo ulkona seitsemän vuotta ja että "joku näki kun kissa pelkää autoja".

  Tänä vuonna kissa ei ole enää tullut kotiin ja parin viikon jälkeen se löydettiin kyseisellä teollisuustiellä kuolleena ja ilmeisesti rekka/bussi ajoi sen päälle. Vanhempiani harmitti tämä, mutta kuten sanoin, olen yrittänyt parhaani estää tätä. He eivät ole kuunnelleet.

  Minua harmittaa, sillä poikakissa oli todella ystävällinen ja hän olisi elänyt vielä monia vuosia...

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan