Rakastan ekologista elämääni

osaluontoa-2 Oon ollut värjäämättä hiuksia nyt 10,5 kuukauteen. Päivittäinen meikkaaminen päättyi reilu kaksi vuotta sitten. En ole ostanut uusia vaatteita tänä vuonna ollenkaan ja viimeksi ostin kengät lähes pari vuotta sitten. Oon muuttamassa kesällä nykyistä vieläkin pienempään asuntoon. En olisi oikeastaan koskaan voinut uskoa, että olisin näistä teoista ylpeä.

Maailman historian vuoksi on yhteiskuntamme muodostunut siihen, että enempi on parempi. Materiaalilla näytetään, miten vauraita ja rikkaita olemme. Kun ennen perheen oli pakko asua pienesti ja tiiviisti, nyt halutaan asua mahdollisimman suuresti, kun kerran voi. Kun ennen oli puute ruoasta ja no, lähes kaikesta arkipäivän tarpeista, nyt ruokavähikki on 20–25 kiloa vuodessa jokaista suomalaista kohtaan ja vaateteollisuudessa on muodostunut pikamuoti ja ylenpalttinen materialismionnellisuus.

Kun olin ala-asteella, en voinut ymmärtää, miten joku haluaisi asua rivi- tai kerrostalossa, varsinkaan lapsien kanssa. Joka syksy tarvitsi vähintään uuden penaalin sisältöineen ellei jopa uuden repun vaikka aiemmatkin olisivat ehjiä. Tapa ei tullut kasvatuksesta, vaan oppilaiden välillä muodostuneesta mielipiteestä.

Halusin värjätä hiukseni jo viidennellä luokalla, sillä muutkin värjäsivät ja saivat itse valita minkä tahansa värin hiuksiinsa. Meikkaamisen opettelin vasta kahdeksannella luokalla, sillä en ymmärtänyt hakea apua akneen vaan peittää sitä pakkelikerroksella. Vaatteita tilasin useita kertoja vuodessa ja kenkiä oli enemmän kuin kerkesi käyttämään.
osaluontoa-3 Jonna kirjoitti mielestäni äärettömän hyvän postauksen siitä, voiko elämästä nauttia ekologisesti. Postauksen ehdottomasti suosikkikohdistani oli: 
"Itse en koe kieltäväni itseltäni yhtään mitään. Minulle tuo suurta iloa tehdä valintoja, joiden tiedän suojelevan luontoa ja tulevien sukupolvien elämää."
On oikeastaan melko hurjaa, miten erillä tavalla maailmaa voikaan nykyään katsoa. On uskomatonta katsoa kuvia itsestä ja nähdä kuvissa upea ja kaunis ihminen. Vielä vuosi sitten olisi tuntunut mahdottomalta lisätä kuvia meikittä julkisesti nähtäville saati edes ottaa kuvia meikittä.

Tuntuu uskomattoman hyvältä kierrellä kauppoja ja valita pelkästään tuotteita, joita tarvitsee tai oikeasti haluaa. On upea nähdä, että yhä useampi ihminen tekee ekologisia päätöksiä ja kaupassa työskennellessä moni asiakas haluaa puhua ekologisista valinnoista. En näe enää ekologisia ja minimalistisia tekoja ituhippeilynä vaan välttämättöminä tekoina tulevaisuuden maailmaa kohtaan.
osaluontoa
Voinko nauttia elämästä ekologisesti? Kyllä.

Koen, että ekologinen, minimalistinen ja yksinkertainen elämäntapa on avannut silmäni uudelleen näkemään maailman. En koe tarvetta hakea hyvänolontunnetta materiaalista, vaan saan sen kokemuksesta. Oon oppinut nauttimaan yksinkertaisuudesta ja oon tyytyväinen pelkästään pienistä hiirenkorvista puissa tai jonain toisena päivänä päivän voi tehdä hyväksi jo pelkästään työkaverit.

Ekologinen elämä ei tarkoita pelkästään kaikesta kieltäytymistä, itseni kohdalla enemmänkin se on avannut enemmän ovia katsomaan, miten paljon on mahdollista tehdä asioita ilman maapallon tuhoamista. Tästä syystä suosittelen myös lukemaan Jonnan postauksen, josta löytyy mieletön lista asioita, mitkä saavat ymmärtämään ettei elämästä jää paitsi ekologisesti eläen.

Tunnen olevani taas lähempänä luontoa, mihin kuulunkin.

3 kommenttia:

 1. Siis jos joku postaus tässä on hyvä niin tämä!<3

  Mä olen itsekin paljon miettinyt sitä, että miten paljon sitä on muuttunut ja että voiko näin iso muutos olla edes mahdollista? :D Ei olisi nuori-minä osannut kyllä arvata, miten eri asioista sitä tulevaisuudessa haaveilee ja miten haluaa elämäänsä elää! :)

  VastaaPoista
 2. Ja kuinka juurikin puhutaan, että elämä ja kaupassa käynti tulee haastavammaksi kun miettii ostokset eettisesti, ekologisesti tai ostaa luomua.. Mielestäni taas ostaminen tulee helpommaksi. On monia hyllynvälejä joita ei tarvi kiertää, ei tarvi miettiä niin monesta tuotteesta mitä ostaisi. Valinnat ovat helpompia, koska vaihtoehtoja on vähemmän. Tokihan aluksi tuotteiden löytäminen ja vertailu voi viedä aikansa.

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, kun joku pukee sanoiksi omia tuntemuksia ja ajatuksia.

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan