29. toukokuuta 2018

in

Matkasin Skotlannin ylämaille, Cairngormsin kansallispuistoon

Cairngorms National Park
matkallacairngormsiin-9 matkallacairngormsiin-2 matkallacairngormsiin-10 Kuinka ihanaa on pitkän reissun jälkeen saada pestyä kaikki matkalaukun vaatteet, laittaa mukana olleet tavarat omille paikoilleen ja ennen kaikkea saunoa reissuliat iholta pois. Viikon reissu Skotlantiin on ohi, kuvia on jaettu ahkerasti instagramissa ja lyhyen videonkin kerkesin youtubeen puolelle ladata. Siitä huolimatta ajattelin hieman laajemmin avata, mitä Skotlannissa tein, sillä lomamatkalla en ollut.

Kirjoitin kuun alussa omia kokemuksia menestyneen elämän tavoittelusta ja sivulauseessa mainitsin, että oon ollut mukana niin Keskipiste-leaderin kuin Rieskaleaderin toiminnassa. Yksinkertaistaessa omaa elämääni, oon jättänyt enemmän aikaa asioille, joilla on oikeasti merkitystä itselleni ja yksi niistä on Rieskaleaderin toiminta, ja siellä Nuorisotyöryhmä ja nuorisoleader. Mikäli leadertoiminta ei ole entuudesta tuttu asia, suosittelen tsekkaamaan tämän ja tämän :-)
matkallacairngormsiin-8 matkallacairngormsiin-7 matkallacairngormsiin-6 matkallacairngormsiin
Palataan kuitenkin itse aiheeseen, eli Skotlantiin. Meitä lähti Rieskaleaderistä ja Keskipiste-Leaderistä kolme nuorta ja yksi työntekijä matkaan sekä Ravakkaleaderistä yksi nuori ja työntekijä. Yhteensä kymmenen hengen porukalla matkattiin ensin Helsinkiin, sieltä Oslon kautta Edinburghiin, josta otettiin juna Aviemoreen. Meidän matkakohteena oli Cairngorms National Park, minne pääsee Aviemoren keskustasta vartissa autolla. Paikan päällä meitä odotti nuoria Englannista, Walesista, Texasista, Skotlannista, Alankomaista, Italiasta, Saksasta, Japanista ja Pohjois-Irlannista. Kaikkia meitä yhdisti se, että asutaan maaseudulla.

Kolmen päivän aikana päästiin työpajassa pohtimaan ongelmia kansallispuistossa. Kolmena isona aiheena meillä oli eläminen, opiskelu ja työnteko. Itse kohteessa ongelma-alueena oli kansallispuistot, joissa on vaikea saada nuoret pysymään ja muuttamaan takaisin opiskelujen jälkeen. Aiheeseen oli helppo samaistua, sillä Suomessa (ja varsinkin omalla asuinalueella) on täysin sama ongelma. Käytiin eri työpajoissa läpi ongelmia, jonka jälkeen pohdittiin niihin ratkaisuja. Työpajoissa käsiteltiin esimerkiksi sitä, miten maaseudulla on todella vähän vuokra-asuntoja tarjolla ja Suomesta poiketen vuokrat olivat pääkaupunkiseudun luokissa britteinsaarien kansallispuistoissa. Loppujen lopuksi saatiin tuotettua päivien aikana esitys, mitä voidaan hyödyntää syyskuussa Europarc-konferenssissa. Lisäksi päästiin esittelemään muille meidän nuorisoleaderiä ja miten nuorisotyöryhmä toimii. Kolmen viikon päästä samainen ryhmä saapuu tänne Suomeen ja silloin työpajat pistetään uudelleen pystyyn.
matkallacairngormsiin-11 matkallacairngormsiin-12 matkallacairngormsiin-4
Cairngormsin kansallispuisto on todella upeaa seutua ja vaikka kunnolla ei vaeltamaan päästy, saatiin nähdä Skotlannin historiaa, kulttuuria ja maisemia täysin rinnoin. Myös talviturkki meni tällä kertaa Skotlannin järveen. Matkustin viimeksi Skotlantiin vuonna 2013, jolloin pääsin nauttimaan cèilidhiä, eli tanssimaan skottilaisia kansantansseja. Tällä kertaa myös saatiin nauttia kyseisestä tanssista paikallisten muusikkonuorten säestämänä.

Cairngorms on ehdottomasti sellainen paikka, johon haluan päästä jonain päivänä vaeltamaan ihan kunnolla. Alueella oli paljon erilaisia lintuja ja kasveja, joita mielenkiinnolla pääsi ihastelemaan. Toivottavasti näistä kuvista välittyy edes murto-osa siitä kauneudesta, mitä Skotlannin luonto meille tarjosi!

Leave a comment:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan