31. toukokuuta 2018

in

Kyse ei ole pelkästään siitä, että hankkii sen paremman vaihtoehdon

blogi-2Olen kamppaillut jo tovin erään asian kanssa enkä saa sitä mielestäni pois. Ajattelin, että ehkä olisi hyvä aika tulla jakamaan ajatuksia myös postauksen muodossa.

Luovuin aikanaan hiustuotteista, koska se oli helppoa. Luovuin meikeistä, koska se oli helppoa. Luovuin muovipusseista, koska se oli helppoa. Luovuin uusien vaatteiden ostamisesta, koska se oli suhteellisen helppoa. Luovuin heräteostoksista, koska se oli mahdollista. Opettelin kierrättämään, vaikka se vaati paljon uutta opettelua. Luovun lihasta pikkuhiljaa, vaikka se on vaikeaa, mutta tiedän sen olevan ekologinen teko.

Tiedän, että kaikkialla ei ole mahdollista vaikuttaa täysin kaikkeen, tai ainakin se on monen vaiheen ja mutkan kautta toteutettavissa. Tiedän kuitenkin, että voin esimerkiksi vaikuttaa siihen, että opettelin elämään tietyllä määrällä vaatteita ja ostan pelkästään tarpeellisia ja nekin ensisijaisesti käytettynä. Voin vaikuttaa siihen, että kierrätän kaiken oikein, mitä kotiini kantautuu. Voin siivota myös muiden roskat omieni lisäksi. Voin keskittää ostokseni suomalaisiin yrityksiin sen sijaan, että tilaisin ulkomailta. Voin vähentää kulutustani ja kyseenalaistaa myös omia päätöksiäni.
blogi-3
Emme pysty pienentämään ekologista jalanjälkeä ellemme kyseenalaista omia kulutustottumuksia ja ole valmiita vähentämään. Kahdesta vaihtoehdosta toki kannattaa valita se vähemmän paha, mutta entä jos kolmas vaihtoehto olisi kokonaan kuluttamatta? Voisiko pärjätä kahdella huulipunalla viiden sijaan? Voisiko kaiken käyttää ensin loppuun ennen kuin ostaa uutta? Voisiko uuden jättää kokonaan ostamatta?

Koska työskentelen päivittäistavarakaupassa, näen päivittäin satoja tuotteita, mitä ihmiset ostaa. Olen huomannut valikoimaan ilmestyneen ekologisempia vaihtoehtoja, eli niin sanotusti parempia vaihtoehtoja. Vaikka idea on hyvä ja ihanaa, että ihmiset haluavat panostaa ekologisuuteen, väistämättä alkaa pohtimaan, olisiko kyseisen tuotteen mahdollista jättää kokonaan ostamatta eikä pelkästään tehdä siitä ekologisempaa versiota? Jokainen ostos on kuitenkin yksi lisä ekologiseen jalanjälkeen. 

Mielestäni Otso Sillanaukeen kirjoittamassa "Askel askeleelta kohti kiertotaloutta" -postauksessa sanotaan hyvin: "Miksi kierrättäisin enemmän, kun voisin lähtökohtaisesti tuottaa vähemmän jätettä?"
Tätä pohdin myös itsekin koko ajan – miten voisin toimia niin etten valitsisi pahaa tai vähemmän pahaa, vaan jättäisin tuotteen kokonaan hyllyyn?

Kotona alkaa olla se tilanne, että jäljellä on tiskinpesuainetta, wc-pöntön ja lattian pesuaineet. En ole ostanut uusia, vaan vaihtanut pesuaineet muun muassa sitruunaan, sokeripaloihin, ruokasoodaan ja etikkaan. Ainesosiin, mitä voi syödä ja löytyvät muutenkin keittiöstä.

Olen lopettanut vaatteiden ostamisen, sillä en yksinkertaisesti vain tarvitse uusia. Nyt keväällä tuli tunne, että tarvitsisin toisen kevättakin, mutta pian huomasin omaavani sadetakin, kevättakin, villatakin, tuulipuvuntakin sekä toppatakin. Enää ei tuntunut siltä, että tarvitsisin. En ole ostanut tänä vuonna yhtäkään uutta vaatetta enkä koe edes tarvetta. Tiedän, että tarvitsisin tyylikkäät, mustat housut tulevia hääkuvauksia (ja mahdollisesti myös muita juhlavampia kuvauksia ja juhlia) varten ja aion hankkia ne ajan kanssa joko käytettynä tai eettisiä arvoja kunnioittavasta liikkeestä. 
blogi
Olen ostanut aiemmin aina uuden muumimukin, mutta nyt en ole viime syksyn jälkeen enää ostanut, sillä aiempia on jo parikymmentä. Kirjoitin noin kaksi kuukautta sitten siitä, miten en elä radikaalisti, mutta tätä tekstiä lukiessa tulee olo, että olen kyllä lopettanut vaikka ja minkä kuluttamisen, mutta en ole sitä huomannut itse, sillä en enää tarvitse niitä osa-alueita elämääni. Olipa kyse vaatteista, meikeistä, sisustustavaroista, hiustuotteista, kosmetiikasta, astioista, askartelutavaroista tai mistä tahansa materiasta.

Toisinaan toki myös itselle tulee hetkiä, kun sitä pohtii, voisiko tämän asian ratkaista jotenkin toisin. Vieläkin flunssan iskiessä sitä ostaa kertakäyttönenäliinoja, kun ei ole saanut aikaiseksi ommella kestonenäliinaa tai väsyneenä ostaa kaupasta vanhasta tottumuksesta niitä tuotteita, mitä koko elämänsä on ostanut, vaikka tarkoituksena on muuttaa omia kulutustottumuksia. Onneksi pään sisällä on koko ajan pieni muistuttava ajatus siitä, että pitää mielen avoimena ja katseen tarkkana, miten voisi vain yksinkertaisesti vähentää kulutusta.

Loppuun haluan kyllä todeta, että oon todella iloinen, että ekologisuus näkyy jo tavallisissa päivittäistavarakaupoissa ja suosittelen ihmisiä valitsemaan mielummin sen ekologisen tuotteen ns. tavallisen sijaan, mutta omia tottumuksia kannattaa välillä pohtia ja harkita voisiko sittenkin vaan hankkia kestotuotteen tai luopua asiasta kokonaan :-)

Millaisia ajatuksia tää sussa aiheuttaa? Höpötänkö ihan puutaheinää vai saitko ajatuksesta kiinni?

6 kommenttia:

 1. Amen. Olen itsekin herännyt ajatukseen että miksi pitää hankkia, ja että miksi pitää omistaa itse. Olen ehkä (vielä) sen verran materialisti ja turhamainen että haluan esimerkiksi tiettyjä vaatteita, mutta käytänkin sitten aikaa ja vaivaa niiden etsimiseen koska ensisijaisesti hankin vaatteeni käytettyinä. Aina yksi vaihtoehdoista on kuitenkin jättää hankkimatta, ja se nousee joissain tapauksissa jopa aika varteenotettavaksi vaihtoehdoksi.

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus! Herätti taas ajatuksia :) Kestonenäliinoista tuli mieleen että itselle puolivahingossa tuli kestoliinoja kun nuhan iskiessä nessut olivat loppu ja kaapissa kasa nykyään tarpeettomia vauvan harsoja. Aikomuksena on ollut laittaa ne eteenpäin roskalavalle mutta sitten ompelin saumurilla ne pienemmiksi ja toimivat nenäliinoina.

  VastaaPoista
 3. Olipa kiva kirjoitus! :) Ja tuohon nenäliinoihin; itse käytän yleensä vessapaperia tai sitten nyt kun on vauva niin harsot on käteviä! Yhteen isompaan harsoon niistää monta kertaa. En jaksaisi mitään pieniä nenäliinoja. Tai sitten ihan joku pieni käsipyyhe kanssa toimii. Toki riippuu jos on paljon pois kotoa niin niiden kuljettaminen. Vauvojen harsoja löytyy käytettynä tosi halvalla vielä! Ihan vaan jos ei jaksa heti ommella :)

  VastaaPoista
 4. Tää postaus on niin täyttä asiaa! Olen itse alkanut kiinnittää huomiota kuluttamiseen ylipäätään, mietin tarvitsenko oikeasti jotain tavaraa juuri sillä hetkellä tai ollenkaan ja myöhemmun saattaa huomata, että ei ole edes kaivannut koko asiaa, vaikka jätti hankkimatta. Vaatteissa on helppo miettiä sitä, missä käyttää ja minkä kanssa ja jos ei vastausta löydy, parempi jättää ostamatta. Alkaa melkein ahdistaa oma vaatekaappi, kun huomaa miten vähällä esimerkiksi poikaystävä pärjää.
  Puhdistusaineet on sellanen mihin pitäis alkaa kiinnittää huomiota. Ja kosmetiikka on edelleen mulle vähän se kompastuskivi, mutta ainakaan en enää hamstraa turhaan samoja tuotteita vaan pyrin käyttämään ensin edelliset loppuun :D

  VastaaPoista
 5. Tää on niin totta! Omalla kotipaikkakunnalla tätä ei niin huomaa, ne ekologiset vaihtoehdot on sulassa sovussa siellä muutenkin melko pienen valikoiman joukossa.
  Mutta kävin vasta Kärkkäisellä ja tuli heti mieleen tämä postaus. Oli paljon hyllyjä, jotka notkuivat hyllymetreittäin ekologiseksi mainostettuja tuotteita. Tavallaan ihan hyvä, mutta sit just laittoi miettimään, että toivottovasti ihmiset ei ostaisi niitä sitten kaksin käsin ja sillä lailla viherpese sitä shoppailuhimoa :/

  VastaaPoista
 6. Aika moni tuote kaupassa mainostaa itseään liikaa. "Parempi valinta", "Siivousammattilaisten hyväksymä" tai jotain vastaavaa. Yleensä väitettä ei ole itenkään perusteltu ja niin voi sanoa myös ekologisista tuotteista. Itse ostan vain tarpeellisimman ja sitäkin vähän.

  Minimalismistani kertoo jotain jo se, että minulla on vain neljä pankkiin saapuvaa laskua: edullinen vuokra, sähkö, kotivakuutus, internet puhelimesta 13 euroa (puheen ja viestien kera noin 1-2 euroa enemmän). Suoraveloituksella menee Googlen musiikkipalvelu.

  Olen aina ihmetellyt miten muilla on niin paljon erinäisiä laskuja. Toki saan olla iloinen siitä, että olen varsin terve ja lääkärikuluja ei ole. Kaupassa pyrin valitsemaan edullisinta ruokaa, koska silläkin nälkä lähtee. Vegaanista ruokavaliota olen kokeillut, muttei sovi minulle. Vihannekset ja hedelmät eivät täytä, vaan lihaa täytyy joskus syödä.

  Maitoa en kylläkään juo, vaikka siinäkin nykyään mainostetaan ns. "vapaan lehmän maitoa". Sellaista lehmää ei ole olemassakaan! Pesuaineita, hammastahnoja ja muita hygieniatuotteita ostan valmiina, sillä ne ovat mielestäni edulliset enkä käytä näihin paljoa rahaa.

  Lisäksi pyrin ostamaan ruokaa Salen/S-Marketin ilta-alesta 60 prosentin alennuksella. Lihaa, jota siellä on tyrkyllä, voi hyvin käyttää seuraavana päivänäkin eikä maksa paljoa. Ystäväni kanssa säästettiin muutaman euron noin, kun hän kävi täällä kotonani kylässä :)

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan