Voiko kuukautisten kohdalla tehdä ekotekoa?

kuukuppi kestositeet-4 Muistatteko ne hetket murrosiän saapuessa, kun kuukautisista oli niin jännittävää keskustella kavereiden kanssa ja aihe oli niin salainen? Kuinka tunsi olonsa aikuiseksi naiseksi, kun koulurepun pikkutaskussa kuljetti mukanaan mitä hienoimman värisiä siteitä ja tamponeja? Kuinka joku tytöistä kertoi tyttöjen pukuhuoneessa, miten kaverin kaiman serkun repusta oli pudonnut side ja koko luokka oli tirskahtanut nauruun? Menkat ovat aina olleet aihe, mistä on pitänyt kuiskutella ja varoa puhumasta julkisesti ja ääneen. Onko siis ihmekkään etten koko teini-ikäni aikana ollut kuullut vaihtoehdosta nimeltä kuukuppi.

Ensimmäisen kerran kiinnostus heräsi kuukuppia kohtaan intissä, kun eräs tupalaiseni sanoi, että kuukuppia pystyisi pitämään paikallaan jopa kaksitoista tuntia. Tuolloin pohdin, että onpa mielenkiintoinen vaihtoehto ja asia jäi hautumaan mieleen. Viime elokuussa pohdin asiaa uudelleen ja tarkemman tutkimisen ja tilastojen jälkeen päädyin tilaamaan suomalaisen Lunette kuukupin. Tilasin tuolloin kuukupin mukana myös kuppipyyhkeitä, mitä voi käyttää, mikäli kuppia tyhjentäessä ei ole mahdollista hanaveteen. Toistaiseksi en ole vielä päätynyt tilanteeseen, että itse pyyhkeitä olisi tarvinnut käyttää, mutta varalta kannan niitä mukana repussa.
kestositeet-5
Itse valitsin monipuolisesta valikoimasta Lunette Kirkas eli värittömän kuukupin. Moni on sanonut ottaneensa esimerkiksi violetin, oranssin tai pinkin, jotta värjäymät ei vuosien varrella alkaisi näkyä kupissa. Itse en pahemmin välittänyt väristä, joten kirkas kelpaa mainiosti! Luneten kuukupit on Suomessa valmistettu ja vegaanisia. Pakkauksen mukana tulee säilytyspussukka, missä kuukuppia on helppo kuljettaa mukaan. Kokoja on kaksi – Koko 1 sopii niukasta normaaliin vuotoon ja koko 2 sopii normaalista runsaaseen vuotoon. Koko-ohjeet löytyvät luneten sivuilta, jotta jokainen löytää itselle sopivan vaihtoehdon.

Mulle sopiva koko oli juurikin koko 1, sillä vuoto on niukkaa ja toisinaan jopa niin niukkaa, että tuntuu paremmalta olla käyttämättä ollenkaan kuukuppia. Näille päiville kaipasinkin sidettä, joten tilaukseen lähti niukoille päiville kestositeet, mitä voi käytön jälkeen pestä pesukoneessa.
kestositeet kestositeet-2
Osalle kuukuppi ei vaan käy ja esimerkiksi kierukan vuoksi kuukupin käyttöä ei suositella, joten näen kestositeiden olevan varsin mahtava vaihtoehto siihen tilanteeseen. Omat kestositeeni tilasin Royal kestosta, missä on monipuolinen valikoima erilaisille kuosilla. Yritys mahdollistaa Kokeilusetti 2+2+1+1 -setin ostamisen, mikä sisältää kaksi pikkuhousunsuojaa, kaksi normaalia sidettä, yhden supersiteen ja yhden yösiteen. Itse rakastuin ensisilmäyksellä ruusukuvioisiin siteisiin, missä ajattelin punaisella värillä olevan etua. Näitä en ole päässyt vielä kokeilemaan niin usein kuin kuukuppia, mutta kumpaakin vaihtoehtoon oon tyytyväinen. Niinä hetkinä, kun vuoto on todella niukkaa ja kuukuppi tuntuu kuivattavan vaan paikkoja, on ihana laittaa kestoside, mikä ei hierrä tai tunnu vaipalta niin kuin kertakäyttöiset siteet.

Omaan käyttööni huomasin, että parhaimmat ovat pikkuhousunsuojat ja normaalit siteet, joten kokeilusetti toimi täydellisesti. Tulevaisuudessa osaan siis valita vaihtoehdoista näitä kahta kokoa omaan tarpeeseeni. Siihen oon myös erityisen tyytyväinen, että siteet voi pestä kuudessakymmenessä asteessa ja materiaalit ovat ihanan pehmoisia.
kestositeet-3
Syy, miksi haluan esitellä nämä kaksi vaihtoehtoa, on hyvin yksinkertainen. Nainen käyttää keskimäärin 20 sidettä/tamponia kuukaudessa kuukautisiin ja se tekee vuodessa jo 240 kertakäyttöistä sidettä/tamponia. Koska kuukautiset tulevat olemaan osa naisen elämää noin 40 vuoden ajan, voidaan nopealla laskutoimituksella saada tietoon, että se tekee yhden naisen elämässä 9 600 kappaletta siteitä/tamponeja. Luku on jo hurja tuollaisenaan, mutta maailmassa on noin 3,5 miljardia naista! (Lähde)

Vuoden aikana enemmän kuin 100 miljardia kertakäyttöistä kuukautissuojaa heitetään menemään ja yleensä suojat on pakattu muoviin, kuten tietyissä tamponeissa on muovinen asetin vielä suojan lisäksi. Monet siteet on muovipaketeissa ja jokainen side on erikseen pakattu vielä muoviin. Se on järjetön määrä jätettä. (Lähde)

Kuukupin tai kestositeen myötä säästää luontoa, mutta myös lompakkoa. Esimerkiksi K-Citymarketista löytyy Luneten kuukuppi hintaan 24,95€ ja se kestää vuosia. Jo viidessä vuodessa se tekee 0,42 euroa kuukautta kohden. Kestositeiden kohdalla ihan sama tilanne. Kestositeitä voi kätevimmät ommella myös itse. Miksi siis et sinäkin valitsisi ekologisempaa vaihtoehtoa? :-)

7 kommenttia:

 1. Huhhuh, noi luvut on kyllä hurjia. Voisin itsekin kuukupin kaveriksi hankkia noita kestositeitä, en ollut tiennytkään että sellaisikin on nykyisin tarjolla :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jep!! Itekin törmäsin ensin jonkun ulkomaalaisen instafeedissä, kunnes päätin tutkailla Suomen valikoimaa yllättyen positiivisesti :-)

   Poista
 2. Jee kuukuppi on best! Oiskohan mulla kuudetta vuotta käytössä juurikin Luneten kirkas kuppi, joka on kyllä tässä vaiheessa jo reippaasti värjäytyny. Mutta sillä ei käytön kannalta onneksi oo mitään väliä!

  Mihin muuten perustuu toi, ettei kuukuppia suositella käytettäväksi kierukan kanssa? Mulla on kuparikierukka, jonka laiton yhteydessä sanottiin, ettei kuukuppia saa käyttää vain ensimmäiseen kahteen viikkoon. Sen jälkeen oon kyllä käyttäny kuppia jo useiden kuukautisten ajan ilman ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunetten mukaan kuukuppia voi käyttää, mutta varovaisuuteen pitää kiinnittää huomiota poisottaessa, mikäli kierukan narut on pitkät. Eli osa ei tästä syystä halua käyttää ollenkaan, mutta tosiaan ei tarkoita etteikö voisi käyttää :-)

   Poista
 3. Jee! Ihanaa että muutkin käyttää kestoja :) Etsy.com-sivustolta löytyy myös todella hyvä valikoima moderneja kestositeitä. Olen kans tutustunut Royalkestojen valikoimaan, mutta ne kuosit eivät iskeneet - pelkän kotimaisuuden vuoksi en viitsi ostaa. Etsystä olen tilannut myyjältä NaturalGirl247. Sitä voin suositella jo pelkän "designin" perusteella. Sopii mielestäni nimenomaan minimalistisen, skandinaavisen ja modernin tyylin ystäville. Ja ovat tottakai myös käytännöllisiä. Itsellä on käytössä etenkin kupin varmistuksena ja joskus muutenkin.
  https://www.etsy.com/shop/NaturalGirl247?ref=s2-header-shopname

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Mulle kotimaisuus on yksi ehdottomuus, sillä haluan tukea yrittäjyyttä, kotimaista käsityötä sekä välttää pitkiä kuljetusmatkoja. Suomalaista tukemalla ei onneksi tarvitse pelkästään ostaa Royalkestoja, sillä esimerkiksi Sampsukka, Pienten parhaaksi, Sadette, Onnikas, Jyväskylän kangaskauppa sekä Pumpulipuu myyvät myös kestositeitä :-)

   Poista
 4. Kuppi ja kestot on, mutta oli ihan hyvä tietää, että myös Sampsukka myy!

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan