8. huhtikuuta 2018

in

Viisi zero wasten K:ta – kissojen raapimapuusta korjaamalla uusi

korjaa_raapimapuu
Oon hyödyntänyt zero wasten viittä K:ta elämässä monella osa-alueella huomaten, miten jätteen syntyminen vähenee sellaisissakin asioissa, mihin koskaan aiemmin en oo kiinnittänyt huomiota. Mikäli nämä viisi K:ta tai englanniksi viisi R:ää eivät ole tuttu juttu, tässä olisi idea lyhyesti.

REFUSE – Kieltäydy  
REDUCE – Vähennä kulutusta  
REUSE (+ repair) – Uudelleenkäytä (+ korjaa)   
RECYCLE – Kierrätä    
ROT – Kompostoi

Oon kieltäytynyt ilmaisjakeluista sekä -lahjoista, mainoksista ja turhasta tavarasta. Aluksi kiinnitin huomiota etten tekisi heräteostoksia ja nykyään kykenen jo hallitsemaan muutakin ostosten tekoa pohtien, mitä oikeasti tarvii ja voiko tarvitseman asian ostaa käytettynä. Kierrätän myös kaiken jätteen, mitä syntyy ja biojätteiden kompostoimisen lisäksi kiinnitän huomiota tuotteiden myötä syntyneen jätteen maatumiseen. Eniten viime päivinä oon kiinnittänyt huomiota uudelleen käyttämiseen ja korjaamiseen, sillä sen myötä voin vähentää myös kulutusta.

Oon esitellyt jo aiemmin huonekaluja, mitä oon entisöinyt ja niissä säästänyt niin luontoa kuin rahaa. Huomasin pari päivää sitten miehen villasukassa reiän ja ensimmäisenä tuli mieleen korjata se. Kun kissojen raapimapuu alkoi sanoa itseään irti, päätin kokeilla korjaamista sen sijaan, että olisin heittänyt koko puun menemään. Huomaan arvojeni muuttuneen entistä parempaan suuntaan, sillä ennen olisin heittänyt sukan vaan menemään ja todennäköisesti lahjoittanut raapimapuun sellaiselle, joka viitsisi sen korjata. Nykyinen minä kuitenkin käveli kauppaan ja osti kaksi pakettia 6mm ja 15 metriä pitkää narua.
korjaa_raapimapuu-2 korjaa_raapimapuu-3
Irroitin vanhat, kuluneet narut raapimapuusta pois ja vaikka runko on saanut vähän jälkeä kynsimisestä, on se edelleen kestävä. Koska narut oli jo melko löysällä, sain ne helposti jo nopeasti irti.

Kissat olivat heti menossa mukana ja ensimmäisen pölkyn nyöritettyä uudella narulla, tuli toinen kisuista heti testaamaan toimivuutta. Muutos oli huomattava eikä yhden pölkyn nyörittämisessä mennyt varttia pidempään. 15 metrin naru jäi ensimmäisen pölkyn kohdalla hieman kesken, mutta en usko sen estävän kynsimistä. Toisen pylvään kohdalla saatoin kieriä narua hieman löysemmin, sillä se riitti koko pituudelta.
korjaa_raapimapuu-4 korjaa_raapimapuu-6 korjaa_raapimapuu-7
Seitsemän euroa ja puoli tuntia myöhemmin häpeä nousi mielelle. Miten olin pystynyt edes harkitsemaan raapimapuun heittämistä menemään? Raapimapuu näytti järkyttävältä aluksi, sillä sen narut oli kynsitty loppuun. Siltikään muu puussa ei ollut kärsinyt, joten siitä sai kuin uuden pienellä vaivannäöllä.

Onko meistä ihmisistä tullut vain yksinkertaisesti laiskoja vai emmekö usko omiin taitoihin? Vaikka kyseessä on pieni kunnostus, oon hämmästynyt omista taidoista. Uusien raapimapuiden hinnat lähtee muutamasta kympistä pariin sataan euroon ja sain omaan raapimapuuhun lisäikää seitsemällä eurolla, ostaen kaksi 3,50 euron narurullaa. En tiedä ollenkaan, millainen jalanjälki raapimapuun valmistamisessa on, mutta näin pystyin välttämään uuden hankkimisen ja tuottamasta vanhasta jätteen.

Ootko sä viime aikoina korjannut rikkoutuneita tavaroita ja mikä on iloisin korjaaminen, mikä on onnistunut?

9 kommenttia:

 1. Musta on itsestänikin tullut sukkien korjaaja siinä missä ennen olisin vain nakannut vanhat sukat roskiin ja ostanut tilalle uudet :D Vaatteiden korjaamista ja tuunaamista olisi kyllä kiva oppia lisääkin! Ja hei hieno puu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on yllättävän hauskaa, kun oppii :-)

   Poista
 2. Lauantaina sain aikaiseksi paikata villatakin hihan pienen reiän mummon virkatulla pitsikukalla. Nyt pitäis tehdä sama pitkälle villatakille. Tykkään nyt villatakista vieläkin enemmän :) Tuunaamalla, korjaamalla, värjäämällä, paikkaamalla, jatkohyödyntämällä, uusiokäytöllä on saatu monelle asialle jatkokäyttöikää, mutta näitä blogissa enemmän, jahka ehtii kirjoittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kuulostaa hienolta! Ehdottomasti blogiin kun kerkeää :-)

   Poista
 3. Tulipa kyllä tosi siisti! Mä olen kans kiinnittänyt huomiota kierrättämiseen, rikkinäisenkin tavaran kohdalla. Sukkia on jonottamassa korjattavaksi, en oikein osaa/tykkää siitä hommasta :D

  Sen sijaan nykyiseen asuntoomme muuttaessa kunnostin vanhan ruokapöytäkaluston, lipaston ja keittiön kaapit. Rähjäiset kalusteet saivat uuden ilmeen hiomalla ja maalaamalla. Vähän on huolimatonta jälkeä, mutta onpa itse tehty :D

  Koirien varusteita tulee korjattua ja osa tehtyäkin itse, kuten kaulapannat ja hihnat. Sääatää luontoa ja paljon rahaa. Eläintuotteilla osataan kyllä rahastaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :-) huonekalut on kyllä mun toinen rakkaus, jotenkin aivot saa levätä kunnostaessa eri tavaroita! Ja täysin totta, eläintuotteilla on kyllä hintaa!

   Poista
 4. Asiaa! Tosi hienosti sait korjattua tuon raapimapuun! Meillä on isompi samantyylinen tellinki, jossa on peräti yhdeksän raapimapölkkyä ja kunto on juuri sama kuin sinulla alkukuvassa. Olemme harkinneet eri vaihtoehtoja telineen kohtalon suhteen. Se oli aika kallis ja pojat tykkäävät siitä. Nyt nähtyäni miten hienosti onnistuit, päätin korjata sen itse. Mutta kysymys: miten sait pölkkyjen alku ja loppupäiden nyöritykset pitäviksi? Meillä näyttäisivät olevan kiinni joillakin pienillä niiteillä ja ehkä vielä liimalla. Niittipyssyä meillä ei ole, mutta saisimme ehkä lainaan tuttavalta. Kiitos vielä kerran tästä mainiosta postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Itseltä löytyi kaapista yleisliimaa, mikä kuivuu hetkessä. Sitä laitoin alku- ja loppupäähän. Myös omassa oli alkuperäisesti niiteillä kiinni. Facebookin zero waste -ryhmässä osa kertoi, että ovat laittaneet ihan erikeeperillä niin alku- kuin loppupäästä kiinni sekä osa laittanut myös välille liimaa. Joku oli laittanut liiman lisäksi pienellä ruuvilla päät kiinni pölkkyyn :-)

   Poista
 5. Kiitos tästä! Toinen kissani tuli heti lukemaan postausta, kun oli uuden narutuksen tarkistuskuva esillä.

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan