Kulutimme maapallon loppuun

ylikulutuspäivä-2Tänään on suomalaisten ylikulutuspäivä, neljä kuukautta keskivertoa aikaisemmin. Käytännössä me suomalaiset olemme tähän päivään mennessä kuluttaneet luonnonvaroja niin paljon, ettei maapallo pysty luomaan niitä yhtä nopeasti ja samaan aikaan käsittelemään fossiilisten polttoineiden aiheuttamia kasvihuonepäästöjä. Surullista, eikös?

Annan usein negatiivisten ja turhien kommenttien mennä ohi, mutta nyt ärsyttää. Ärsyttää se, että faktat on mustana valkoisella, mutta asiaan ei tartuta tilanteen vaativalla vakavuudella. Me suomalaiset tarvittaisiin 3,6 maapalloa kulutuksemme tasolle. Silti yritetään perustella, että merien muoviroskaa on enemmän Aasian maissa ja että Suomella ei ole mitään hätää. Yritetään etsiä pahempaa tekijää, kun voitaisiin keskittyä siihen, että me voimme vaikuttaa siihen ettei suomalaiset kuluta 3,6 maapallon edestä luonnonvaroja.
ylikulutuspäivä-3
Keskustelin yhtenä päivänä kassalla vanhempien asiakkaiden kanssa, jotka puhuivat muovista, mistä on uutisoitu viime aikoina paljon. Vanhempi mies kertoi kantaneensa mukanaan kangaskassia jo yli kuusi vuotta ja kassi toimi edelleen moitteettomasti. Siihen hänen vaimonsa kuitenkin totesi, että muovista ei pääse mitenkään eroon ruokien suhteen. Sitä se ei ollut ennen. En ole elänyt tätä aikaa ennen, mutta omien päätelmieni mukaan kuluttajan asioinnista kaupoissa on tehty mahdollisimman helpoksi ja nopeaksi, mutta samalla järkyttävän tuhoisaksi. Kun ennen ostit tiskiltä itselle mieluisan lihapalan, nyt ostat sen lihan tietyssä koossa muovipakettiin pakattuna, mikä nopeuttaa asiointia, mutta tuottaa turhaa jätettä. Samaan aikaan Suomessa ruokahävikkiä syntyy vuosittain 120–160 miljoonaa kiloa eli 20–25 kiloa henkilöä kohden.

Ongelma on meidän jokaisen. Niin kuluttajan kuin tuottajan. Niinpä tahtoisin antaa jälleen muutaman vinkin, millä pääset alkuun. Nämä vinkit oppiessa on helppo lähteä toteuttamaan ekologisuutta laajemmin.
ylikulutuspäivä
KIERRÄTÄ – Tämä on kuultu kaikkialla, mutta kierrättäminen ei oo niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Muovia, lasia ja pahvia on niin montaa erilaista, että saa olla tarkkana, mitä voi kierrättää ja miten. Lue siis esimerkiksi tämä ja tämä. Voit aloittaa esimerkiksi kierrättämällä paperin ja kun se toimii, voit lisätä aina yhden lisää, kunnes kierrätät kaiken oikein.

UUDELLEENKÄYTÄ – Hajosiko puhelimen näyttö? Korjauta se, älä hanki uutta puhelinta tilalle. Tuliko villasukkaan reikä? Roskiin heittämisen sijaan korjaa se. Tätä keinoa voi käyttää niin laajasti kuin mielikuvitusta riittää ja esimerkiksi Pinterest toimii hyvänä ideapankkina. Vanhasta t-paidasta saa hetkessä toimivan kangaskassin, vanhasta tuolista saa kuin uuden hiomisen ja maalipinnan jälkeen, tyhjistä kahvipaketeista saa kestäviä kauppakasseja vaikka lahjana isovanhemmille. 

VÄHENNÄ KULUTUSTA – Voitko käydä harvemmin ja lyhyemmän ajan suihkussa? Kevät on jo pitkällä, joten voiko valojen käyttöä vähentää? Voiko kodin lämpötilaa myös laskea kevään tulon myötä? Voitko mennä kouluun, töihin tai käydä asioilla pyörällä tai kävellen ajoneuvon sijaan?

SANO EI - Tarvitsetko serkun rippijuhliin varmasti uutta mekkoa? Kirpputorit, ystävien ja sisarusten vaatekaapit ovat varsin mainioita paikkoja silloin, kun kyseessä on yhdet juhlat. Panosta yhteen, hyvin istuvaan juhla-asuun, mitä voit käyttää erilaisissa juhlissa. Sano ei ilmaisnäytteille ja mainospostille. Älä tee heräteostoksia ja käytä loppuun ne kymmenet huulipunat, mitä meikkipussista jo löytyy ennen kuin menet ostamaan uuden vain testausmielessä. Sano ei muovipusseille ja -pilleille. Kyseenalaista sitä, tarvitsetko tavaraa oikeasti.

VARAUDU – Kanna repun tai laukun pohjalla kestopussia ja -kassia. Omat matka-aterimet on myös hyvä pitää mukana, jotta voit välttää turhia kertakäyttöaterimia.

POHDI KULUTUSTOTTUMUKSIA – Kyseenalaista omia aiempia päätöksiäsi. Voisitko viikonlopun mittaisen ulkomaan matkan tehdä ilman lentämistä? Voitko suosia suomalaisia yrityksiä sen sijaan, että tilaat Kiinasta? Tarvitsetko joka kuukausi uusia vaatteita? Tarvitsetko uutta puhelinta kahden vuoden välein? Voiko jukurtin ostaa litran pahvisessa purkissa sen sijaan, että ostaa viisi, pientä muovipurkissa olevaa jukurttia?

Jokainen ostos ja teko on päätös, olipa se pitkään tai ei ollenkaan mietitty. Kerro sun parhaimmat vinkit aloittelijalle! :-)

7 kommenttia:

 1. Tää oli kyllä niin hyvä teksti, ja samanlaisia mietteitä mullakin ollut! Ja muuten tosi ihania nämä kuvat!! :)

  VastaaPoista
 2. Todella hyvä ja tärkeä teksti! Sattuu aina sieluun, kun rupeaa tarkemmin miettimään miten me ihmiset tuhotaan ja kulutetaan luontoa. Varsinkin muovi on paha, kun sitä on niin vaikea välttää arjessa.. Ei auta kuin tehdä parhaansa. Sun blogi onkin ihan mahtava inspiraation ja konkreettisten vinkkien lähde! Kiitos siitä :)

  VastaaPoista
 3. Suomessa tilanne on toki paha, mutta pahempaa on American Dream. Siellä mennään heti ostoksille mustaan perjantaihin kiitoksien annon jälkeen. Minimalismi toki yleistyy siellä, mutta konsumerismi on valloillaan.

  Kävin tässä vastikään Saksan Düsseldorfissa ja paikalliset kauppakeskukset olivat täynnä. Neussissa, joka on viereinen kaupunki, tuntui ettei mahtunut ajoittain edes kulkemaan. Sotien päättyessä oli iloista kun sai kaikkea niin paljon kuin haluaa, jos vain oli sopivasti rahaa taskuissa.

  Sota-aikaanhan ei saanut edes leipää tarpeeksi ja sen jälkeen kaikkea oli tosi paljon tarjolla, kerrasta toiseen, kunhan jaksoi kauppaan lähteä. Minä en konsumerismia ymmärrä, tarpeetonta sellaista. Vanhalla älypuhelimella tekee kaikki ne asiat mitä uudellakin, maksamatta lisää ja kuormittamatta maapalloa.

  Tällainen meno, missä nyt ollaan, ei ole vain nurinkurista - se on väärin.

  Me haluamme jotain uutta ja vielä uudempaa. Me haluamme vakuuttaa ihmiset, joista emme edes tykkää rahalla, jota meillä ole - mutta on keksitty pala muovia.

  Sen nimi on luottokortti ja itselläni ei ole sellaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki on fakta, että Suomi ei ole pahin, mutta pahimpien joukoissa, jossa ovat myös Pohjois-Amerikka ja Australia. Se jos mikä pitäisi herättää ajattelemaan, että näin pieni valtio pystyy olemaan suurvaltojen joukossa tuhoamassa maapalloa. WWF:n mukaan pahimmat aiheuttajat ovat liikenne, energia ja liha. Itse en kuitenkaan vähättelisi ollenkaan kulutusyhteiskunnan merkitystä ja siihen tarvitaan samalla tavalla muutosta kuin tottumuksiin liikenteen, energian ja lihan suhteen.

   Luottokortti on asia, mitä en usko ikinä hankkivani. Sehän kertoo täysin siitä, että eletään yli varojen.

   Poista
 4. Todella hyvä, ajatuksia herättävä teksti ja ihanat kuvat kuvituksena! Kiitos vinkeistä :)

  VastaaPoista
 5. Meillä noiden lisäksi kulutusta on vältetty sillä, että asioita aletaan hyödyntää jonakin toisena. (Repurpose) Esim. miehellä oli muutossa kadonnut vähän käytetty pistokas sandaali, niin siitä jäljellä olevasta tuli eteisen seinään avainpiilo. Nyt se sai kaverikseen joskus ulkomaantulisena saadun helmipunotun päähineen, jota edelleen voi käyttää päähineenä, mutta muuten seinällä pussukkana, johon mahtuvat laskut ja ajankohtaiset tärkeät paperit, jotka eivät ole sähköisessä muodossa. Sitten esim. jo käytettynä saatuun pyörään vaihdettiin etupyörä pinnoineen , niin siitä ylijääneestä on tarkoitus tuunata takaterssille valo. Mieheni teki minulle purkutyömaan (vanhat kaapin ovet) laudoista kenkätelineen. Miehen rikkinäisestä t-paidasta ja vanhan kalenterin rautalangasta olen askarrellut ruusuja... Ja nyt viimeksi otin keittiön kaapista pienen raastinlaudan vessaan saippualle alustaksi. Lauta oli ostettu edelliseen asuntoon kirpparilta, mutta kun muutimme omistusasuntooni se jäi tarpeettomaksi, koska siellä oli jo isompi raastin. Raastinlaudassa olevat reiät pitävät saippuan kuivana myös alapuolelta, jolloin se ei pääse kulumaan niin nopeasti verrattaessa keraamiseen kuppiin. Tätä hommaa ajattelin vielä jatkojalostaa. Eli se pääsääntö varmaan on, että ennen kun lähtee kauppaan, niin suunnitteleekin itse sen pohjalta, mitä siellä kotona jo on. Rikkinäistä tekstiiliä en heitä menemään, ennen kuin se on moneen kertaan käytetty viimeistään siivousliinana. Eli kaikesta tekstiilistä teen jotakin. Samalla saa harrastuksen itselleen. Samalla on ollut hyvä nähdä, kuinka paljon sitä tekstiiliä oikeasti on kertynyt, kun sen kerää talteen. Ihan minimalismia tai Konmaritusta seuraamalla olisin ehkä jo heittänyt nuo menemään, mutta zero waste ajattelua mukaan lisäämällä tulee oikeasti jatkohyödynnettyä paremmin.

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan