29. maaliskuuta 2018

in

Minimalistinen some

minimalistinensome
Aamulla herätessä ensimmäinen puoli tuntia kuluu sosiaalisen median selaamiseen. Kun töissä pääsee kahvitauolle, selaa eri somekanavat, mitä työn välissä on kerennyt tapahtua. Välissä saattaa lähettää pari snäppiä kavereille ja töistä päästyä tekee aivan saman kuin tauoilla. Päivän mittaan blogia tai somekanavia saattaa päivittää ja käydä tarkistamassa, onko muilta tullut sisältöä. Sähköpostit on tullut selattua päivän mittaan pari kertaa, onhan niitä kuitenkin viisi eri sähköpostia. Illalla ennen nukkumaanmenoa selaa vielä kerran somet, laittaa herätyksen ja painuu unten maille. Ikävintä tässä kuvailussa on se, että totuus on tätäkin tekstiä pahempi.

Tapaan kaverin pitkästä aikaa, ihan pakko laittaa siitä instastoryyn juttua. Leivon juustokakun, pakko jakaa snäpissä, miten upea kakusta tuli. Kissa tekee jotain hassua, ihan pakko videokuvata ja jakaa hauska video muille. Päädyn lempiartistin leikalle, pakko laittaa kuva instagramiin ja jakaa vielä video instastoryyn, kun artisti esiintyy. Ostan uskomattoman ihanan paidan, pakko hehkuttaa sen upeutta uudella kuvalla. Oon ostamassa uusia kasveja viihdyttämään kotia, lisäänpä tyylikkään ja kotoisan kuvan someen. Teinpä mitä vaan, on pakko hetki jakaa somessa. Kun haluan uuden kuvan someen, raahaan mukana kamerajalustaa ja miestäni, eikä kuvien oton jälkeen kuvat miellytä, joten valitaan uusi paikka ja asento kuvan ottamiseen. Hyvällä tuurilla sillä kertaa saadaan kuvat, mihin oon tyytyväinen.

Tää on asia, mihin mä halusin muutoksen.
minimalistinensome-2

Mikä merkitys somella on?

Kävin todella kehittävän ja paljon pohtimaan laittavan keskustelun mieheni kanssa pari viikkoa sitten. Pohdimme sitä, miten elämä pyörii niin monilla ihmisillä somessa ja kuinka jokainen hetki jaetaan näytön takaa. Miehestä eroten, pystyin samaistumaan tuohon kuvailtuun henkilöön niin vahvasti. Oon jo aiemmin tiedostanut, että kulutan liikaa ja turhaa aikaa somessa, mutta en ollut tehnyt sen eteen kunnolla töitä. Asiaan oli tultava muutos ja jo parissa viikossa oon saanut sotasuunnitelman oman someriippuvuuden hoitamiseen.

Sosiaalinen media on uskomaton keksintö ja se esimerkiksi mahdollistaa tämän blogin kirjoittamisen. Tieto on nykyään kaikkien saatavilla ja voit hetkessä olla yhteydessä toisella puolella maailmaa olevaan henkilöön. Ystäväni, jotka ovat muuttaneet eri paikkakunnille opiskelujen perässä, ovat yhden whatsappviestin päässä, joten yhteydenpito on todella helppoa. Ei siis epäilystäkään etteikö somella olisi hyvääkin vaikutusta.

Sen hyödyllisen käytön ulkopuolella on kuitenkin yks avaruus, mikä sisältää sen suurimman osan ajasta, mitä omaan somekäyttööni uppoaa. Kaikella pitää olla rajansa ja omaa ajankuluttamista on hyvä kyseenalaistaa.
minimalistinensome-3

Miten eroon someriippuvuudesta?

Päätin tehdä asialle jotain. Aluksi pienin askelin, sitten hieman suuremmilla. Näitä vinkkejä voit hyödyntää omassa elämässä ja soveltaa niin kuin parhaaksi näet. Meidän jokaisen elämä on uniikki mahdollisuus, joten erilaiset elämäntilanteet, tarpeet ja mieltymykset muodostavat sen, mitä itse haluaa asiat toteuttaa. Yritän mahdollisimman selkeästi selittää, miksi olen tullut näihin ratkaisuihin.

Sähköpostit – Aluksi lopetin uutiskirjeiden tilaamisen yrityksiltä. Yksinkertaisempaa elämää -postauksessa kerroinkin, että sähköpostiini tuli yli kolmeakymmentä eri uutiskirjettä, järjetöntä! Olin myös elämäni aikana muodostanut aikamoisen kasan erilaisia sähköposteja, joten siirsin sähköpostit nyt gmailiin. Yksi yritykselle, yksi blogille ja yksi kaikelle muulle. Kolme sähköpostia kuulostaa isolta määrältä, mutta en halua sekoittaa työ, blogi ja muita sekaisin toisiinsa ja gmaililla pystyy onneksi olemaan kirjautuneena kaikkiin samaan aikaan ilman, että ne on yhdistetty toisiinsa.

Facebook – Facebookissa siivosin koko profiilini. Kaikki turhat tiedot ja julkaisut pois. Olin ilmoittanut kaikki elämäni aikana käydyt ulkomaanmatkat päivän tarkkuudella facebookin elämäntapahtumiin sekä profiilistani pääsi linkillä kaikkien sisarusteni sekä parin serkun ja tädin profiiliin. Niinku mitä?? Kävin läpi sivustot, mistä tykkään ja minimoin ne mahdollisimman vähään. Kävin myös kaverilistani uudelleen läpi ja muokkasin asetuksia niin, että profiiliini ei voi enää tehdä kukaan muu julkaisuja kuin minä. Näin seinä pysyy siistinä. Viimeisimpänä kävin läpi ryhmät, joissa olin ja jäin jäseneksi ryhmiin, joissa olen suhteellisen aktiivinen. Aiemmin kuuluin neljään eri yrittäjäryhmään, nyt jäin vain yhteen.

Instagram – Aiemmin omistin kolme eri instagramtiliä. Yksityinen, blogi ja yritys. Koska yrityksen tili jäi huomattavasti taka-alalle, päätin poistaa kyseisen tilin. Näin voin keskittää panostuksen facebooksivuun. Vielä pohdin, poistanko yksityisen tilin, mutta toistaiseksi se on aktiivisessa käytössä eikä läheisten ole pakko seurata blogitiliä ollakseen yhteydessä minuun. Kävin läpi myös käyttäjät, joita seuraan ja lopetin seuraamisen mikäli käyttäjä aiheutti negatiivisia tunteita tai eivät enää antaneet syytä seurata.

Blogi – Koen blogin antavan itselleni ja lukijoille niin paljon, että en näe sitä negatiivisena somen käyttönä. Olen antanut sen verran itselle armoa, että jokaisena päivänä ei tarvitse sisältöä tulla ulos. Pohdin tekstejä entistä enemmän ja saatan kirjoittaa tekstiä useampana päivänä ja joskus hautua jopa viikkoja ennen kuin viimeistelen postauksen julkaisukuntoon. Blogi tukee toimittajan työtäni, se on harrastus ja aiheeltaan uskon sen mahdollisesti antavan myös muille hyötyä. Oonkin pohtinut, että kaikista somekanavista blogi on yksi niistä, mistä en haluaisi luopua.

Muut somekanavat – Poistin käyttäjät sellaisista somekanavista, mitä en ole pitkään aikaan käyttänyt, kuten 500px ja twitter. Roikutin monia käyttäjiä vain sen takia, että jos joku päivä haluaisin käyttää sovellusta, olisi käyttäjänimi tallessa. Niin turhaa. Nyt tilit on poistettu ja vapaasti muiden käytettävissä. Osissa somekanavissa löysin useampia omia käyttäjiä, kuten youtubeesta, josta poistin ylimääräiset.

Puhelin – Kävin läpi puhelimeni sovellukset ja minimoin ne vain käytössä oleviin. Joitakin sovelluksia jätin, esimerkiksi 112 Suomi -sovelluksen, vaikka sitä en ikinä ole (onneksi) käyttänyt. Sovelluksia jäi 29, mikä on paljon. Pelkästään kuvasovelluksia on seitsemän, joten näitä tulee puntaroida tulevaisuudessa. En koe kuitenkaan sovelluksissa liikaa sekavuutta. Otin ilmoitukset pois käytöstä kaikista muista sovelluksista paitsi whatsappista ja snapchatista. Näihin kahteen sovellukseen kuitenkin tulee lähimmäisiltä ne kiireisimmät viestit toisin kuin vaikkapa instagramiin tai pinterestiin. Turhat ilmoitukset saavat helposti tarttumaan puhelimeen ja uppoutumaan sen maailmaan tarkoitettua pidempään.

Tietokone – Läppärin kanssa oon aina ollut melko minimalisti ja kaikki varmuuskopiot löytyy ulkoiselta kovalevyltä. En varastoi suuria määriä esimerkiksi kuvia koneelle vaan kuukauden vaihtuessa lähtee kuvat kovalevyille ja sitten pois koneelta. Kirjanmerkeistä löytyy vain päivittäisessä käytössä olevat sivustot ja pari leivontaohjetta.

Itse käyttö – Turhaan somen selailuun oon ottanut käyttöön tavan, että alan neulomaan tai lukemaan kirjaa jos huomaan selaavani somea turhan takia. Lisäksi niissä hetkissä, kun tekee mieli lisätä jokainen hetki elämästä instastoryyn, pohdin, onko se välttämätöntä ja suurimmalta osin tilanteet päättyy siihen, että suljen vaan kameran. Haluan kliseisesti elää hetkessä. Olla se mummo siellä keikalla, joka on ainoa, kuka oikeasti nauttii keikasta eikä koe keikkaa puhelimen näytön läpi. En halua kuluttaa tunteja selaten mitä upeampia instafeedejä vaan elää sitä elämää. Muistan vielä varsin hyvin, miten kuvas omaksi iloksi ja jossain vaiheessa se vaan muuttui siihen, että kuvas, jotta sai materiaalia someen. Tämän vuoksi oon menettänyt suurimman intoni valokuvaamiseen ja tällä hetkellä yritän löytää sen ilon takaisin ilman, että kuvat menee someen. Kuvaan vain, koska rakastan kuvaamista. Joku päivä toivon mukaan jaan taas niitä kuvia ilman turhaa painetta.

Tiedän kuluttavani vielä paljon aikaa somessa ja käytän useampaa sovellusta. Tilanne alkaa kuitenkin näyttää huomattavasti paremmalta ja uskon tulevaisuudessa saavani somesta sen hyödyn irti ilman, että some nielaisee mukanaan. Nyt, kun kiinnitän somen käyttöön enemmän huomiota, uskon ajan kanssa huomaavani, mitä somekanavia en käytä niin aktiivisesti ja voin niistä luopua. Esimerkiksi facebook ja snapchat on sellaisia sovelluksia, minkä kohdalla pohdin usein, voisinko vain luopua niistä. Aika kuitenkin näyttää, mihin lopputulokseen tulen.

Ootko sä koskaan pohtinut, kuinka paljon somea käytät ja ootko testannut sovelluksia, mitkä mittaa päivän aikana kuluttaman someajan? Haastankin pohtimaan ja kyseenalaistamaan, tarviitko somea sen verran kuin mitä nykyään kulutat :-)

16 kommenttia:

 1. Hyvä aihe, jota on itsekin tullut pohdittua!:)
  Somessa on paljon hyvää.. Mut niin on myös muussakin elämässä paljon hyvää! Olen huomannut, että itse käytän vapaa-aikaa monipuolisemmin, jos käytän tiedostetusti vähemmän somea!:)

  VastaaPoista
 2. Täällä on tietoisia some-vapaapäiviä. Mutta olen ollu sen tyyppinen ihminen, etten ole koskaan ihan kybällä hurahtanu tähän some-maailmaan. Monesti esim. reissukuvia olen julkaissut jälkeenpäin ja nykyään esim. faceen laitan harvoin mitään muuta kuin joitakin uutisotsikoita. Kun jätin älykännykän, niin se toi vielä enemmän konkretiaa siihen someen. Mulla on myös päiviä, ettei some-maailma huvita ollenkaan ja taas välillä on ihana lukea rauhassa näitä blogikirjoituksia, ottaa hieman omaa aikaa itselleen, kun mies ja lapsi nukkuvat ;) Sellainen tulva on juuri ahdistavaa, jossa joka kanavalta tulvii muistutuksia. Hiihdin viime pe työmatkan edestakaisin ja otin ihan tavallisen kameran mukaan. Keli oli hieno, mutta silloin tuntui, että kuvasin vaan itselleni. Vasta myöhemmin päätin, että teen aiheesta blogipostauksen. Silloin oli hieno hetki- mennessä aurinkoa ja tullessa auringonlaskua. Oli fiilis, että oli ihan siinä hetkessä kiinni sellaisena kuin se on, eikä edes kaivannut sitä älykännykkää reaaliaikaiseen kuvan jakoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, kuulostaapa hyvältä! Juurikin se tulva ja ähky on asioita, mitä oon alkanut kyseenalaistamaan. Tykkään saada lisää tietoa, kirjoittaa, valokuvata ja lukea, mutta missä raja niin sanotusti ylittyy? Tuo some-vapaapäivä kuulostaa erinomaiselta idealta ja pitää kyllä laittaa omaksi tavoitteeksi myös :-)

   Poista
 3. Todella hyvä aihe! Itsekkin usein mietin somea ja miten paljon se oikeasti vie aikaa arjessani.

  Olen saanut blogistasi ihan todella paljon inspiraatiota jokapäiväiseen arkeen ja elämiseen! Kiitos siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista! :-)

   Poista
  2. Olen saanut myös paljon inspiraatiota, kiitos! Näkyy olevan Blogger tässä alla, ja tuo lyhyempi domain minimalismin nimissä kiinnosti minuakin, joten otin myös omaan blogiini sellaisen aivan kuten täällä on. Vähän täytyi katsoa tämän domainin tietoja, mistä on hankittu, niin tilasin samasta paikasta! Minimalismi somessa on OK, etenkin oman blogin osoitteessa. Blogspot-osoitehan, joka tässä oletuksena tulee, on aika pitkä.

   Olen muutenkin nyt seurannut minimalismiin liittyviä blogeja suomeksi vaihtelun vuoksi, koska itsellä ainakin tapana lukea englanniksi ja vaihtelu virkistää, itsekin kirjoitan minimalismista - mutta en ainoastaan.

   Oma blogi löytyy klikkaamalla nimeäni, jos jotain kiinnostaa, sieltä löytyy linkit ja kaikki :)

   Poista
 4. Mulla on myös ollut tietoisia sometaukoja - kun tietotulvaa on liikaa, laitan puhelimen ihan tietoisesti kauemmas etten tuijottaisi sitä koko ajan. Iltaisin olen pyrkinyt tekemään päätöksen, että sänkyyn mennessä en enää puhelinta tuijota. Olen miettinyt ihan perinteisen herätyskellon ostamista ettei sitä tulisi edes makkariin enää kuljetettua :) jäisi ilta- ja aamuselailut tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo herätyskello ois varsin kekseliäs niin ei puhelin ajautuis makuuhuoneeseen!

   Poista
 5. Olet kyllä hyvin siivonnut somea! Mä oon kanssa harmissani, miten paljon aikaa sitä toisinaan tuleekaan vietettyä somessa ja usein ihan turhaan. Täytyisi vähentää ja tehdä sillä ajalla jotain hyödyllisempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Paljon ois vielä tavoitteita somen vähentämiseen, mutta oon jo nyt ylpeä, kun pohtii lähtötilannetta :-) tärkeintähän on huomata ongelma, jotta siihen voi puuttua!

   Poista
 6. Itse vedin radikaalin muutoksen elämässä. Se oli vaikea päätös, koska Facebook on kulkenut arjessani jo vuosia. Ehkäpä vuodesta 2009. Puhutaan siis kymmenestä vuodesta - päivittäin. En ollut edes aktiivinen postaaja siellä, koska en halunnut jakaa mitään "kavereiden kesken". Enemmänkin olin seuraamassa suosikkisivuja ja kommentoimassa välillä. Joskus se oli hyödyllistä, toisinaan Facebook vei huomion tärkeimmältä. Kun heräsin asiaan 2013-taitteessa, poistin tilin käytöstä. Tämä ei ole toiminut, vaan palasin takaisin 2014.

  Tänä vuonna poistin tilin kokonaan. Olen nyt lähes kaksi kuukautta ilman sitä, enkä ole koskaan voinut paremmin elämässäni, on tullut ylimääräistä aikaa - josta ei ollut aiemminkaan pulaa. Olen päässyt kehittämään blogiani siihen suuntaan, mistä olen unelmoinut jo vuosia - mutta aika meni Facebookissa... Nyt blogissa on uusi teema, joitakin juttuja korjattu ajan tasalle ja hieman muutettu kuvien asettelua vastaamaan uutta teemaa. Nyt olen enimmäkseen mainostanut blogissani Facebookittomuutta ja sitä, miten jonkun toisen päivä voisi myös olla parempi, ilman sitä. Twitter lähti samaan hengenvetoon.

  Ainoa sometili joka minulla nyt on, on Google+, mutta sekin vain siksi - koska kaikilla nyt Google-tili on ja se tuo jonkin verran liikennettä blogiini. Jaan automaattisesti sinne tietoa uudesta merkinnästä. Olen vasta viime aikoina löytänyt tämän sinun blogisi ja täällä on paljon sellaisia aiheita, joista kirjoittaminen ei väärin ole. Tämäkin someasia olisi hyvä mainostettava laajemminkin. Jos joku ei pysty poistamaan sometilejään, mitäpä jos hän edes vähentäisi? Ei ollut kaukana ajat minullakaan, kun heräsin tarkistamaan ne ilmoitukset, viestit ja reaktiot - asiat, joilla ei ole mitään merkitystä.

  Naapurini on 50+ ja hän oli kannustanut minua tosissaan, sillä hän on pärjännyt ilman somea jo kymmeniä vuosia. Hänen elämä pyörii siitäkin huolimatta, ettei häntä ole Twitterissä tai Facebookissa. Ajattelin, että pakko se on olla noin myös minun kohdalla, ja kuka tietää jos muutkin ryhtyvät tähän seuraavaksi.

  Ei siinä ole mitään menetettävääkään, päinvastoin, saat paljon aikaa.

  Aikaa, jolla voisit kirjoittaa vaikkapa tällaisen merkinnän (tai kommentin). Tai molemmat. Bloggaaminen on lopultakin hauskaa, vaikkapa somesta, tai sen tarpeettomuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostan hattua, toisinaan pohdin myös itsekin, että jos armotta poistaisi käyttäjät, saattaisi ajan kanssa oppia elämään paljon laadukkaampaa elämää :-) Loppujen lopuksi facebookissa menee aika vain eri ryhmien, kuten zero wasten ja minimalismin selaamiseen sekä yrityksen sivun päivittämiseen. Harmikseni esimerkiksi opiskeluryhmä on kokonaan facebookissa ja sinne tulee kaikki sisältö etäjaksoille. Näin ollen on pakko olla facebookissa jos haluaa olla mukana koulutuksessa. Koulun jälkeen ei enää olisi muuta syytä kuin yrityksen sivut, mutta nekään ei ihan pakolliset ole :-)

   Poista
  2. Toimiva tapa tietysti kulkea sieltä pois, mutta saattaa toimia myös somen aikataulutus, selaat vaan esim. 45 minuuttia päivässä arkisin ja viikonloppuna tunnin ajan molempina päivinä.

   Itse en kadu lähtöäni, koska esim. minimalismin blogeja voi seurata monella muulla tavalla, että tulee tieto uusista blogeista vaikkapa sähköpostiin. Ryhmien takia on siellä moni.

   Suosittelen menemään omilla arvoilla. Joskus se tarkoittaa luopumista jostain, mitä on käyttänyt jo vuosia :)

   Poista
 7. Vau, todella hyvä postaus! Mahtavia vinkkejä, nämä pistän itselleni mieleen :)
  Itse olen lähiaikoina miettinyt kovasti myös, miten haluan käyttää somea. Tällä hetkellä pohdin snapchatin poistamista ja twitterin tekemistä - mutta olisiko se sitten turha vai ei, en oikein tiedä. Mutta kuten sanoit, aika näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikeastaan suosittele sinulle sosiaalista mediaa.

   Facebook on vaarallinen paikka ja Snapchat joutaisi poistoon, kuten INstagram myös, mutta miksi harkitset Twitteriä?

   Sosiaalinen media aiheuttaa riippuvuutta ja kun huomaat sen esim. Snapchatissa ja suljet sen vain avataksesi Twitterin, riippuvuus siirtyy muualle. Minulla on kokemusta Twitteristä, lähti poistoon. Se on hyvin tylsä palvelu, vaikkakin parempi kuin Instagram tai Facebook, koska siellä ei yleensä ylistetä itseään vaan osallistutaan "kuumiin aiheisiin".

   Nyt, onko kuumista aiheista puhuminen, joille et edes voi mitään kannattavaa ajan käytön kannalta? Jos sinulla on paljon asiaa, aloita blogi Bloggeriin, ja tienaa vaikka rahaa mainoksilla samalla. Se on mikä hyödyttäisi SINUA. Twitterin, Facebookin ym. käyttö hyödyttää lähinnä näitä rikkaita ihmisiä. Blogilla ei elä, ainakaan suomeksi kirjoitettuna, mutta ilmaisessa bloggerissa ei ole tosin menetettävääkään :)

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan