2. maaliskuuta 2018

in

Miksi zero waste on tällä hetkellä itselleni mahdottomuus?


Mä oon pohtinut, pystynkö ikinä olemaan täysin zero waste eli voinko oikeasti olla tuottamatta jätettä. Instagramissa on pyörinyt yhä vain upeampia suorituksia, kun vuoden aikana tuottamat roskat mahtuu yhteen lasipurkkiin. Samalla katson omaa roskakoria ja pohdin, että tuotan saman määrän jätettä päivässä. Älkää ymmärtäkö väärin, en vertaile itseäni muihin, vaan se saa miettimään, mitä voisin tehdä toisin. Jos joku muu pystyy tuottamaan niin vähän jätettä, miksen itse voisi tavoitella samaa?

Koen muutaman asian hankaloittavan tavoitettani, joista yksi on asuinpaikkakuntani. Asun pienellä paikkakunnalla, mistä löytyy perinteiset markettikaupat, kuten Prisma, K-Citymarket, Kärkkäinen, Halpa-halli, Sale ja K-kauppa. Täältä ei kuitenkaan löydy erikoiskauppoja, mistä voisin ostaa tuotteet zero wasteen sopivana. En pysty siis ostamaan esimerkiksi pastaa irtotuotteena, jolloin voisin laittaa pastan suoraan omaan lasipurkkiin tai kestopussiin. Jotta voisin elää täällä täysin zero wasten tyyliin, pitäisi lähes kaikki ruoat jättää ostamatta.

Toinen syy on kumppanin huomioon ottaminen. En voi yhtäkkiä muuttaa vessassa vessapaperin tilalle kestoliinoja, mihin pyyhkiä ja lopettaa toisen lempisipsien ostamisen vain sen takia, että näin vältettäisiin roskan syntymistä. Mitä enemmän saman katon alla asuu ihmisiä, sitä enemmän on huomioitavaa. Itse asun mieheni ja kahden kissan kanssa, joista jokaista haluan kunnioittaa päätöksilläni. Mieheni on todella avoin kaikelle, joten olen voinut omalla tahdilla tehdä meidän arkeen muutoksia. Kerran kissan oksentaessa karvapallon, ihmetteli mies, missä talouspaperia, mutta nopeasti hänkin tottui, että sen sijaan voi käyttää kestorättiä.

Kolmas ja suurin syy on aika. Alunperin kiinnostuin minimalismista ja kemikaalien vähentämisestä. Pikkuhiljaa halusin päästä eroon muovista ja sitten tehdä eettisempiä ja ekologisempia päätöksiä. Nyt kiinnostuksen kohteeksi on syntynyt myös zero waste, mikä tukee kaikkia aikaisempiakin päätöksiä. En halua tai kykene muuttamaan elämääni yhdellä sekunnilla täysin erilaiseksi. Haluan oppia, kokeilla, testata ja nähdä, mikä itsellä toimii. Oon ostanut viimeksi vaatteen uutena viime kesänä ja se on mielestäni todella hyvä suoritus. Saimme vähennettyä jätteen syntymistä niin, että helmikuun aikana sekajätteeseen meni ainoastaan kaksi roskapussia, joskus lukema on ollut moninkertaisesti isompi. Myöskään hutiostoja en ole tehnyt koko vuonna, minkä toivon jatkuvan tulevaisuudessakin.

PLANC_Empowering circular futuret

Zero waste on upea tavoite

Tällä hetkellä zero waste on mulle vuoren huippu, minne pikkuhiljaa kiipeän. Zero waste antaa motivaatiota tehdä parempia valintoja niillä osa-alueilla, mihin pystyn vaikuttamaan. En pysty esimerkiksi vaikuttamaan siihen, että tarvitsen työni vuoksi autoa, mutta voin vaikuttaa siihen, että ostan kaikki mahdolliset tuotteet pakattuna kartonkiin, pahviin tai paperiin muovin sijaan. Voin vaikuttaa siihen, että ostan mielummin kerralla isomman paketin kuin monta pientä. Voin neuloa miehelle villasukat jämälankarullista sen sijaan, että menisin ostamaan uuden lankakerän vain sitä varten, että sukat olisivat identtiset toistensa kanssa.

Monesti niin sanotusti huonot valinnat tulevat tietämättömyydestä. Voi kuulostaa täysin hullulta kuulla ensimmäistä kertaa, että joku pesee pyykkinsä pesupähkinöillä tai hiukset oliiviöljy palasaippualla tai että joku vaivautuu aina kauppareissulleen roudaamaan mukanaan kestokassit ja -pussit. Tai se, että joku ei osta hedelmäosastolla omenia, jos vaihtoehtona ei ole irto-omenat, sillä ei halua ostaa muovipussiin pakattuja omenia.

Tieto lisää omalla tavalla tuskaa, sillä mitä enemmän tiedän, sitä vaikeampaa on ostaa sellaista, minkä tiedän olevan huonoksi tälle maapallolle. Mun omatunto ei anna myöten, joten päätöksiä teen nykyään huomattavasti harkitummin. Sen lisäksi, että mun ostotottumukset on muuttunut, on myös tapa ajatella muuttunut. Haluan entistä enemmän korjata, käyttää uudelleen ja tuunata. Kaupasta ei tarvitse mennä ostamaan uutta kosmetiikkapussia, sillä vanhasta lakanasta voi ommella uuden tai reiän paidassa voi korjata. Viinipullosta saa kauniin kynttiläjalan ja vanhoista pilttipurkeista voi tehdä maustepurkkeja.
zerowaste

Eikö elämä oo raskasta näin?

Mies kerran totesi, että teen elämästä itselleni melko hankalaa kaupassa käydessäni. Totta kai kauppareissuun menee nykyään (toistaiseksi) enemmän aikaa kuin ennen, sillä etsin koko ajan eri tuotteille uusia vaihtoehtoja, miten löytää muoviton tuote. Uskon kuitenkin, että siinä vaiheessa, kun kaikki nää tuotteet on löydetty ja vaihdettu, löydän kaupasta ne yhtä nopeasti kuin muoviset tällä hetkellä.

Zero wasten, minimalismin ja yksinkertaistamisen kautta tunnen kuitenkin vihdoinkin eläväni oikeasti. En oo vaan yks robotti muiden joukossa, jotka liikkuvat päivästä toiseen. Mä nautin huomattavasti yksinkertaisimmista asioista, pienistä hetkistä elämästä enkä stressaa pinnallisista asioista.

Mä oon aina ollut työnarkomaani ja oon parhaimmillaan tehnyt kolmea työtä samaan aikaan. Mä oon puskenut menemään töiden ohella myös eri hallitusten kokouksissa ja osallistunut vapaaehtoistöihin. Nykyään ymmärrän, että elämä ei oo vaan suorituksia toisen perään ja kilpailua siitä, kuka niin sanotusti ylenee työ- tai muussa elämässä pisimmälle. Elämä ei ole suoriutumista.

Mä rakastan edelleen työntekoa, mutta täysin erillä tavalla. Mä nautin entistäkin enemmän ihmisten tapaamisista, erilaisten tarinoiden kuulemisesta ja siitä, että mä saan tehdä jotakin, missä mä oon hyvä ja mistä mä nautin. Kun työ ei ole vain pakollinen suorite päivässä, on huomattavasti enemmän inspiraatiota saada muutkin osa-alueet elämästä kuntoon, vaikka sitten minimalistisen kodin tai yksinkertaisen arjen.

Kestävä elämäntapa on antanut mulle miljoona syytä, miksi elämä on elämisen arvoista. Elämä ei siis tosiaan ole raskasta näin ja sen totesin myös miehelle sillä kauppareissulla.

Haluaisin kuulla myös teidän kokemuksia, missä vaiheessa omaa prosessia olette ja jos ootte niin pitkällä, kuinka kauan meni, että elämä on täysin zero waste? :-)

11 kommenttia:

 1. Teet varmasti parhaasi, eikä kenenkään tarvitse olla täydellinen ! <3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä juuri! Tiedostan, että ajan kanssa paras lopputulos tulee, mutta en halua antaa väärää kuvaa meidän arjesta ja elämästä :-)

   Poista
 2. Heippa! Tämä ei suoranaisesti liity tähän postaukseen, mutta voisitko tehdä postauksen sun ruokavaliosta ja ruokailutottumuksista? Ja siitä miten ne on muuttunut sun elämäntavan myöhä. Kiinnostais kauheesti kuulla, ootko vegaani, suositko lähiruokaa/luomua ymsyms!:)
  Sitten muutama pikaisempi kysymys. Miten pakkaat jätteet ja roskat? Käytätkö biopusseja biojätteelle, entä muulle jätteelle mitä pakostakin syntyy?
  Entä mitä mieltä oot siitä, kun perus marketeissa esim. luomu-
  ja reilunkaupan hedelmät on usein pakattu turhiin muovipakkauksiin? Omasta mielestäni aika ristiriitaista :/ kiitos jos jaksat vastailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatan jossain vaiheessa tehdä, mutta tällä hetkellä ruokailutottumuksiin en ole vielä kiinnittänyt niin paljon huomiota kuin siihen, että ostan tuotteen muovittomasti, missä on jo oma työnsä :-) En ole vegaani enkä kasvissyöjä, mutta suosin lähiruokaa sekä sukulainen metsästää, joten tulee syötyä myös riistaa. Oon ollut aikoinaan kasvissyöjä parin vuoden ajan, mutta jouduin tavasta luistamaan todella paljon esimerkiksi matkustamisen vuoksi jolloin en halunnut koko ajan olla vaatimassa kasvisversiota. Tuolloin matkustin useita kertoja vuodessa ja monesti isäntäperheeseen, missä ei kamalasti kehtaa kieltäytyä perinneruoista. Päädyin siis niin sanotusti sekasyöjäksi - suosia suomalaista, läheltä tulevaa, monipuolista ja tuoretta.

   Biojätteet menee biopussiin tai sanomalehdestä tehtyyn pussiin (nykyään ei enää pahemmin tuu sanomalehtiä niin biopussit aika hyvin käytössä), palautuspullot, metalli ja lasi kestokasseihin, muovin kerään muovipussiin, mistä tyhjennän muovinkeräykseen (en heitä pussia mukana) ja toistaiseksi sekajätteen laitan normaaliin roskapussiin, mutta oon alkanut pohtia, voisiko roskat heittää irtona roska-astiaan (tää asia on vielä selvittämättä). Tästä olisi tarkoitus tehdä laajemminkin postausta, sillä meidän talouden jätteet on pienentynyt aiemmasta tietyillä keinoilla!

   Tää on todella ristiriitaista, mutta ainakin mitä Prismasta oon banaania ja omenaa ostanut luomuna, oon saanut ostaa ihan irtotuotteena :-) näissä hetkissä neuvoisin laittamaan kauppaan palautetta! Itse esim. Prismaan laitoin toivetta kestopusseista, kun ei myyty ollenkaan niin parin kuukauden päästä valikoimaan oli lisätty kestopussit!

   Poista
 3. Tää oli hyvä postaus ja itsekin miettinyt näitä asioita! ite koitan mennä just sillä linjalla, etten ota liikaa paineita näistä asioista, vaan muutan juttuja yks kerrallaan sitten kun sille on oikea aika.

  VastaaPoista
 4. Mä kyllä niin ihailen sua tässä asiassa ja saat mut miettimään näitä juttuja - kiitos! :)

  VastaaPoista
 5. Moi, tuli mieleen ruokahävikki-palvelun hyödyntäminen? Se ei sinänsä välttämättä vähennä pakkausten määrää, mutta kompensaatiota muodostuisi ruokahävikin pienentämisestä. Ajattelin itse testata joku kerta. Nyt ajateltiin miehen kanssa vierailla etnisessä kaupassa, josta saisi irtoriisiä. Muutenkin perheellisenä se on järkevämpää kuin nuo pienet pakkaukset. Tosin perunaa suositaan meillä paljon muuten kotimaisena ja vanhemmilta saadaan välillä mm. Lapin puikulaperunaa, joissa ei torjunta-aineita ole käytetty. Muutoinkin erit. ruoassa omavaraisuudella pystyy kikkailemaan ja kiertämään noita muovipakkuksia. :) Kyllä täälläkin välillä tuskastuttaa ja tuntuu, että varsinkin se muovi kummittelee, vaikka siellä sun täällä on oltu tarkkoja, vähennetty, kevennetty, lopetettu, oltu kriittisiä jne.

  VastaaPoista
 6. En oo kuullut, että omalla paikkakunnalla olisi ruokahävikkipalvelua tai sitten en oo vaan tietoinen :-) sen verran tiedän, että kaupat täällä lahjoittaa päiväyksen menneet tuotteet työttömille, joten sillä osin ainakaan paikoista ei tuu hävikkiä. Ravintoloista taas en tiedä! Itse haaveilen myös etnisistä kaupoista, mutta lähin isompi paikkakunta on Oulu ja sinnekin matkaa 130km suunta. Joitakin ratkaisuja pitää kuitenkin alkaa tekemään ja tutkimaan enemmän naapuripaikkakuntien tarjontaa, vaikka ympärillä olevat kaupungit on yhtä pieniä. Pienillä askelilla kuitenkin koko ajan ollaan menossa parempaan suuntaan <3

  VastaaPoista
 7. https://www.fiksuruoka.fi/page/3/tietoa-yrityksestamme, tuo lafka siis netissä myy tuota hävikkiruokaa, ei olla siis vielä palvelua käytetty.

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan