20. maaliskuuta 2018

in

Me muutetaan!


muutto-2 Ehkä vihdoinkin olisi aika tuoda ilmi myös tänne, että me muutetaan! Asia on ollut meidän tiedossa jo kuukauden, mutta muutto tapahtuu vasta kesällä, joten asian kanssa ei ole niinkään kiirettä.

Meidän nykyinen rivitalokaksio on 61 neliötä, josta muutamme 46 neliöiseen rivitalokaksioon. Tulevan asunnon takapihalta pääsee suoraan puistoon ja asuntoyhtiöllä on kuulemma yhteinen laituri, sillä rivitalot sijaitsevat joen rannalla. Koska aikaa on runsaasti, oon pohtinut paljonkin, mitä haluan tehdä seuraavassa kodissa paremmin ja mitä huonekaluja ottaa mukaan. On selvää, että kaikki nykyisessä asunnossa olevat huonekalut eivät tuu mahtumaan uuteen.

Kysyin vinkkejä facebookin minimalismiryhmästä ja joitakin varteen otettavia vinkkejä sainkin jo. Itse haluan panostaa järkevään ja simppeliin kierrätyssysteemiin. Tällä hetkellä keittiöstä löytyy sekalaisia pusseja, koreja ja astioita keräämään eri kierrätykseen meneviä roskia. Tähän haluaisin jonkun selkeän käytännön niin, että roskien vieminen kierrätykseen olisi nykyistä helpompaa. Lisäksi en oo ikinä pohtinut tarkemmin, mistä meidän sähkö tulee ja miten sähkö tuotetaan meidän asuntoon. Tätä haluaisin tutkia hieman enemmän tulevan kodin kohdalla.

Pienempi asunto miellyttää ajatuksena myös niin, että tila tulisi kaikkine neliöineen käyttöön. Yhdysvalloissa keskimäärin kodista käytetään 40% pinta-alasta, eli 60% alueesta lämmitetään ja sisustetaan turhaan. Mikäli täältä löytyy pienessä asunnossa asuvia ihmisiä, olisi hienoa kuulla vinkkejä, miten hyötykäyttää tila ja millaiset järjestelyt tuovat avoimen tilan tuntua. 

13 kommenttia:

 1. Meidän asunnossa on 47 neliötä, kaksi ihmistä ja koira. Hyvin mahtuu ;) On ihanaa, kun ei oo tilaa varastoida turhaa tavaraa :D

  VastaaPoista
 2. Believe it or not, minä, mies ja alle 3-vuotias asutaan tällä hetkellä 40 neliössä, joten ratkaisuita ja järjestelyjä on pitänyt miettiä ;) Uskon, että tämä on ollut myös todella opettavainen kokemus ja tulevaisuudessa hieman isommassa asunnossa osaamme myös hyödyntää paremmin lisääntyvät neliöt :D Teidän uusi paikka kuulostaa ihastuttavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeaa!! Luen myös Riinan blogia (ihanamaatuska.fi), joiden asumisjärjestelyitä ihailen suuresti!

   Poista
  2. Juu, minä myös aina välillä, ollut siitäkin hyvä blogi, kun löytynyt yhteyksiä sulfa-yliherkkyyteen.

   Poista
 3. Me asutaan 50 neliön rivarissa ja ainakaan ei ole mitään turhaa! Hyvin mahdutaan ja tilaakin on :)

  VastaaPoista
 4. Meillä on 51 neliötä ja hyvin mahtuu... Paitsi keittokomerossa, joka on minikokoinen! Juurikin tuo kierrätyksen järjestäminen on hankalaa. Pahvit ja lehdet ovat eteisessä, mutta mehupurkit yms., bio, peltipurkit, lasi, muovi ja lopulta ihan roskat on mahdutettava keittiöön, kukin erilleen ja kissoilta turvaan! Niitä pusseja ja purnukoita riittää! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tulee olemaan iso kylpyhuone, mutta sitten tilaa vähemmän keittiössä ja olohuoneessa. Kierrätyspistettä varmaan täytyy suunnitella sitten eteiseen, missä tilaa näytti aika reilusti olemaan. Siististi piiloon, mutta helposti käytettäväksi :-)

   Poista
 5. Meilläkään ei ole ehkä ihan toimivin ratkaisu. Eteisessä on vanha paperikorini, johon on laitettu paperin keräys. Olemme kyllä ottaneet käyttöön sähköisen laskutuksen, mutta vielä sitä tulee.. Sitten on tiskipöydän alla kaksiosainen vetoroskis (oli jo muuttaessa), jossa on irtosankot. Toisessa oli pitkään polttokelpoinen ja toisessa pidimme kartonkia. Biojäte meillä on astiassa, johon laitetaan pussi/lehti. Se on vaan tiskipöydällä, vaikka periaatteessa mahtuisi myös allaskaapin yläosaan. Sitten on yksi irtosanko, johon on tullut tupattua lasi/metalli ja muovi ja kerättyä ne erikseen sitä mukaa kun astia täyttyy ja vie kierrätykseen. Pattereille ja paristoille on lasipurkki, joka taasen on allaskaapin ylähyllyllä. Ehkä suurin haaste tällä hetkellä on kartongin määrä, eli sitä tulee nopeammalla tahdilla. Ongelmajätettä ei ole tullut kauheasti, mutta tässä elämän siirtymävaiheessa jotakin on ja se tahtoo olla siellä eteisessä laitettuna odottamassa... Lähinnä vaan on yrittänyt pitää huolta, ettei lapsi pääse. Vielä pitäisi ratkaisuja jalostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä hyvältä! Meillä on pakko piilottaa kaikki, sillä toinen kissoista on ahkera tonkimaan kaikkia roska-astioita olipa kyseessä palautuspullot tai kartonki :-) järkevää systeemiä siis ettimässä ja oon pohtinut, pitäiskö eteiseen pystyttää erillinen kaappi, missä järkevässä järjestyksessä omat korit/kassit kaikille kierrätystavaralle

   Poista
 6. Itse asun rivitalossa, noin 40 neliömetriä, ehkä hieman alle. Tämä on yksiö tuvalla, mutta käytännössä kaksi huonetta. Oma makuuhuone on tarpeen ja yksin asun koiran kanssa tällä hetkellä. Mahdutaan hyvin yhteen.

  En ole koskaan asunut laajemmin, yksin, mutta vanhemmilla asuessa tilaa ei ollut myöskään runsaasti. Muistan jakaneen huoneen veljen kanssa kun olin nuori ja kävin yläastetta. Ehkä tämä opetti minimalismia, että vähälläkin pärjää.

  Itse ajattelen niin, että nykyinen asunto on avara. Tämä on mahdollista, koska en sisusta, enkä hommaa asioita, joita en koe tarvitsevani Ikeasta tai muualtakaan. Sisustus yleensä vaatii rahaa ja aikaa, kun aikaa menee enemmän siivoukseen.

  Minulla on tässä tuvassa sohva, sohvapöytä, minkä päällä pidän puhelimen, kuulokkeet, vesilasin ja kannettavan tietokoneen. Ikkunan vieressä on pöytä kahdelle ja kaksi tuolia. Pöytä on neljälle, eli aika iso, mutta käytän sitä poikittain ja tuolit sen mukaan. Moni on sanonut sitä hauskaksi ideaksi.

  Muuten tyhjyys loistaa - mutta parempi niin. Kun tässä oli vielä televisio, iso ja RUHTINAALLINEN televisiotaso seinästä seinään - tuntui että aikaa meni hukkaan. Siivotessa piti harrastaa liikuntaa todenteolla - ensin imuri, moppi ja sitten vielä kädet alle. Piti poistaa kaikki pölyt alta. Nyt kun ei ole sitä, siivous hoituu paljon nopeammin. En ole kaivannut televisiota kolmessa vuodessa. En usko, että kaipaan sitä jatkossakaan.

  Makuuhuoneessa minulla on puusänky, ja sen toisessa päässä seinää vasten halpa jakkara, joka toimii yöpöytänä. Sängyn toisella puolella on rahi, mitä koira käyttää nukkumiseen, tai jossa istun koneella jos tuvan puolelle paistaa aurinko. Lisäksi makuuhuoneessa on pieni sohva, joka muuttuu tarvittaessa vieraspatjaksi hetkessä. Siivoan koko asunnon 30 minuutissa ja siivoan yleensä vain kerran viikossa. Minimalismi antaa aikaa sellaiseen, joka ilahduttaa kaikkein eniten, ajan käyttäminen muuhun kuin ylläpitosiivoukseen ja -shoppailuun. Vielä vuosia sitten tein paljon hankintoja, joita en tiliotteesta vuodelta 2011 tunnista. Enkä edes aloista muista vanhoista tilitapahtumista...

  Pienempään muuttaminen pariskuntana ei ole minulle kylläkään tuttu, mutta mahdutte hyvin yhteen, kun tässäkin olisi vielä tilaa toiselle ihmiselle. Vieraiden vastaanotossa ei ole ollut myöskään ongelmaa (paitsi ruokailuvälineiden osalta) - olenhan minimalisti ja kaksi kutakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa upealta! Juurikin tällaiset järjestelyt kiinnostaa, että miten muut on saanut pienen tilan toimimaan moneen tarvittaessa. Loppujen lopuksi jos kotona on pelkästään tarpeellinen, mahtuu varmasti pienempääkin neliömäärään :-)

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan