25. maaliskuuta 2018

in

Eikö biopussia kannata käyttää?

biojätepussi
Kun googleen kirjoittaa hakukenttään biopussi, tulee kymmeniä eri uutisia, mitkä kertovat miksei biopusseja kannata käyttää. Asiasta on uutisoitu jo kymmenen vuotta sitten, kun esimerkiksi Uusi Suomi kertoi, että biopussit eivät ehdi kompostoitua esikompostoinnin aikana (3 viikossa), joten ne erotellaan koneellisesti sekajätteeseen. Ylen mukaan taas itse taiteltu sanomalehti on paras vaihtoehto toimimaan biojätepussina ja sen jälkeen paperikassi.

Todettakoon, että vaikka asiasta on uutisoitu jo kauan, en itsekään tiennyt ettei biopussia kannata käyttää. Törmäsin kuitenkin jonkin aikaan sitten uutisiin, missä asiasta kerrottiin uudelleen. Se sai selvittämään asiaa ja vaikka biojätepussi maatuu ajan kanssa, se ei maadu tarpeeksi nopeaa kierrätyksen kannalta. Näin ollen biopussit erotellaan ihan samalla tavalla kuin biojätteeseen joutuneet muovipussit. Sen lisäksi, että biojätepussi ei maadu tarpeeksi nopeaa, epäillään niiden valmistuksen saastuttavan tavallisen muovipussin tapaan. Viimeisin uutinen, minkä luin Maaseudun tulevaisuudesta, sain itseni jättämään biojätepussit kaupan hyllylle.

Mitä sitten käyttää biojäteastiassa biopussien sijaan? Löysin pirkan omia paperikasseja, mitä myytiin kahdenkymmenen kappaleen paketteina. Pusseja ei ollut pakattu erikseen, joten ne yksistään eivät tuota jätettä. Paperipussit ovat siitä hyviä, että niitä voi ostaa kaupasta, mikäli postissa ei tule kotiin minkäänlaisia sanomalehtiä. Itse olen kiinnittänyt postilaatikkoon pyynnön ettei ilmaisjakelua tai mainoksia jaettaisi meidän talouteen ja näin ollen meille ei siltä osin sanomalehtiä tule. Kotiin kuitenkin tulee kahta eri lehteä, joista toisessa olen töissä ja toinen tulee kotiini, sillä toimin ennen heillä toimittajana. Onneksi toinen lehti ilmestyy kahden viikon välein ja toinen kerran viikossa, joten lehtikasoja ei kamalasti kerkeä kertyä. Lehdistä saa helposti taiteltua biojätepussin ja alla on esimerkki, miten itse taittelen lehdestä biopussin. Yhteen biojätepussiin menee yksi sanomalehti, jossa on neljä isoa aukeamaa.


1 Aseta aukeamat limittäin (itsellä aina kaksi paperia päällekkäin) 

biojätepussi-22 Tee alareunaan taitos biojätepussi-33 Käännä lehti ympäri ja taita kolmasosa aukeamasta keskelle biojätepussi-44 Tee samoin toiselta puolelta ja aseta päällimmäinen sivu alemman taitoksen sisään biojätepussi-55 Käännä lehti ympäri ja taita se kahtia biojätepussi-66 Työnnä reuna taitoksen alle biojätepussi-77 Avaa valmis pussi!biojätepussi-8

Jos kuvat ei auttanu ymmärtämään taittelua, video ehkä helpottaa havannoimaan:


Tavoitteena vähentää biojätepussien tarvetta

Yhtä tärkeää kuin kierrättää oikein, on vähentää ruokahävikin syntymistä. Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa – peräti kuus prosenttia kotitalouksien ostamasta ruoasta päätyy roskiin. Se tarkoittaa vuosittain 120–160 miljoonaa kiloa eli 20–25 kiloa henkilöä kohden. Kokonaisuudessaan ruokaketjussa hävikkiä syntyy lähes nelinkertainen määrä. (Lähde) Parhain tapa asiaan olisi muuttaa kulutustottumuksia niin, että tulevien päivien ruokia miettisi etukäteen ja hyödyntäisi tähteitä. Tärkeää on myös huomioida, että parasta ennen ei tarkoita viimeistä käyttöpäivää. Omalla panoksella voi muuttaa oman kotitalouden hävikkiruoan määrää.

Itse suosin tarjoustuotteiden ostamista, minkä päiväys on lähenemässä. Näin ruoka ei muutu hävikkiruoaksi vaan tulee syödyksi. Banaaneista tykkään ostaa ne yksinäiset sinkkubanaanit, mitkä päätyy terttuja useammin hävikiksi. Perunoita tykkään syödä yhä useammin kuorillisena, jolloin vältän biojätteen kertymistä. Oon lukenut myös, miten appelsiinien ja sitruunoiden kuoria voi hyödyntää siivouksessa, joten sitä olisi tarkoitus testata myös ennne kuin kuoret päätyvät biojätteeseen.

Mitä keinoja sä käytät hävikkiruoan pienentämiseen ja taitteletko lehdistä biopusseja vai onko vielä parempi keino olemassa?

16 kommenttia:

 1. Bioska Plus-biojätepussitpussit sopivat biojätteiden kierrättämiseen! :) Mä en itsekään tiennyt näistä ennen, tietyllä tavalla ihan käsittämätöntä, että niitä sitten valmistetaan kerta ei kelpaa biojätteeksi lajittelussa. Oon miettinyt tuota sanomalehdestä taittelua, kun meille roudataan töihin aina niin iso määrä Metro-lehtiä ja ne menevät roskiin päivän päätteeksi. Pitää ehdottomasti kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlettelun myötä löysinkin jo postausta kirjoittaessa tämän linkin: http://www.plastiroll.fi/fi/tuotteet/biopussi-sakit-ja-kalvot/bioskaplus/bioskaplus-kotikomposti/ minkä mukaan biopussin pitäisi maatua kymmenessä päivässä. En kuitenkaan saa varmuutta (tai sitten en vain ymmärrä), että aiheuttaako kyseiset biopussit myös mikromuovia, mistä Maaseudun tulevaisuudessa kerrottiin (tässä pieni pätkä uutisesta: "Ensinnäkin biomuovit käyttäytyvät hajotessaan samalla tavalla kuin tavallinen muovi, eli niistä muodostuu mikromuoveja. Hajoamista pyritään nopeuttamaan lisäämällä biomuoveihin kemikaaleja, jotka edesauttavat muovin hajoamista suotuisissa olosuhteissa, kuten kompostissa.") Koska oma tietous ei vielä riitä tätä ymmärtämään, koen omalle kohdalle turvallisempana käyttää nyt sanomalehtiä hyödyksi, kun ne kuitenkin lukemisen jälkeen jäävät ylimääräiseksi. Ja todellakin suosittelen hyödyntämään lehtiä jos ne jäävät töissä roskaksi päivän päättyessä! :-)

   Poista
 2. Se voiko biopusseja käyttää vai ei, on yhteydessä siihen mihin biojätettä käytetään. Biopusseista voi olla haittaa biopolttoaine prosesseissa, silloin biopussit eivät hajoa riittävästi jolloin ne pitää poistaa koneellisesti. Esim. Mustankorkealla Jyväskylässä biojäteestä tehdään multaa, jolloin biopusseista ei ole mitään haittaa, vaikkakin ne vaativat hiukan pidemmän ajan. Eli kannattaa selvittää mitä alueenne biojätteelle tapahtuu. Toisinaan tuntuu, että biopusseina niputetaan samaan kasaan kaikki biohajoavat muovit. Jos biopussin valmistukseen on käytetty öljyä, niin no niin, mitä öljyä.. Biobag pusseja tehdään maissitärkkelyksestä, kasvirasvaöljystä ja auringonkukkaöljystä, ei kuullosta pahalta, mutta toisia pusseja tehdään samoin kuin muitakin muoveja.

  Biopusseja ei kierrätetä, vaan ne ovat todellista kertakäyttökamaa ja tämä on osaltaan niiden ongelma. Hedelmäosastolla kestohedelmäpussi on parempi kuin biopussi. Biopussi parempi kuin muovipussi. Mutta jätesangossa: itse joudun huuhtelemaan jätesangon aina tyhjentämisten välissä. Paperin/pussien tarkoituksena on vain suojata jäteastiaa, joten tarvitseeko oikeastaan mitään, jos sen sangon pesee kuitenkin tyhjennysten välissä? Ehkä kokeilen pussittomuutta seuraavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon selvennyksestä! Itsellä meni aiemmin biojäteastiassa läpi ihan biojätepussitkin, jolloin jouduin pesemään astian aina vaihdon yhteydessä. Nyt ei oo ollut vielä sellaista ongelmaa, sillä sanomalehdestä tehty pussi on pienempi, joten se tulee vietyä biojätteeseen ennen kuin kerkeää kastua läpi. Mutta pussittomuus on kyllä myös yksi vaihtoehto :-)

   Poista
 3. Vau pitää ottaa käyttöön! Onko teillä muuten oma kompostori vai biojätekeräysastia? Itsellä haaveena rivarin takapihalle saada pieni kompostori, jos semmoisen löytäis. Onko sulla tietoa tai ootko perehtynyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ulkopuolinen biojätekeräys taloyhtiön yhteydessä. Asutaan vuokralla, joten kompostorin hankin oman asunnon oston tullessa vastaan! Ei siis enempää tietoa vielä siitä :-)

   Poista
 4. Joo, tosiaan noista biojätepusseista on ollut juttua ja sillä olen koittanut niiden käyttöä välttää. Paikallinen jätehuolto neuvoo kuluttajia käyttämään sanomalehteä. Meillä astia on pieni, joten välillä emme suojaa sitä ollenkaan. Tässä kohtaa olen myös hyödyntänyt niitä pieniä muovipusseja, joita meille on jossakin vaiheessa kulkeutunut tai jos on joskus tullut hommattua jotain pakastepusseissa. Näin ollen olen kipannut bio roskan bioroskikseen ja siitä jääneen likaisen muovipussin polttoon. Pääsääntöisesti en kuitenkaan tee tuota edellä mainittua, mutta pusseja meille tulee edelleen erit. miehen tuomana, hän esim. ostaa vielä välillä hedelmiä noihin muovisiin pikkupusseihin, vaikka kestot on. Ruokahävikissä olemme tarkkoja. Esim. kuivahtaneesta leivästä teen köyhiä ritareita ja sitruunan kuoret raastan esim. vessan pesuun. Hieman päiväyksen yli me syödään mukisematta. Ja jugurtin ja vähän käyneet marjat laitan kasvonaamioksi. (En käytä juuri muuta kuin ns. potentiaalista hävikkiä kasvonaamioihin). Jos jää kahvimukin loppu pöydälle (joskus se vaan on niin pienen lapsen kanssa) niin käytän kahvin tukkaan. Paljon teen sitä, että kipataan pannulle paistumaan erilaisia ruoantähteitä/tehdään joku laatikko/vuoka ja kaupasta haetaan siihen ehkä vain yksi kaksi raaka-ainetta lisää. Tässäkin se suunnitelmallisuus on a ja o. Meillä ei ole silleen taipumusta sellaiseen mielijohteesta ostamiseen ruokakaupassa, että kun on perus-nuuka, niin se on auttanut:D Mutta välillä jos olen itse todella väsynyt, niin mies ei ainakaan samalla tavalla ole harjaantunut siihen tsekKaamiseen. Mutta se, että etukäteen sumplitaan niin auttaa, esim. katsomme mitä kaapissa on ja sen puolesta kirjoitetaan lista. Ja että jääkaapissa pitää jonkinlaista järjestystä, ettei sinne taakse uppoudu pienet jämät. Puuron jämistä saa pohjat piirakkaan ja joskus teemme nopeaa rieskaa, johon kelpaa hyvin ne päiväyksen yli menneet piimät ja joghurtit. Kaupassa koitan myös suosia niitä, joista päiväys on menossa. Mökeillä, jossa tavataan vanhempia, otamme mukaan yleensä kaiken ylijäävän sapuskan ja syksyisin tsekkaamme vielä mökin kuiva-ainekaapit, niin että sinne jätettävä ruokavara on suhteessa talvikäynteihin. Sitten ehkä sellainen hyödyntämisidea, että ei lähde erikseen ostamaan esim. kasvisrasvaa/kermaa, jos kotona on vaikka maustamatonta jugurttia ja tekeekin kastikkeen siihen, että koittaa korvata ja käyttää mielikuvitusta. Sitten on se, että 2-vuotiaalta jää sitä ruokaa yli, vaikka ensi sij. kaikki pyritään syömään, niin aika automaattisesti syön sen hänen loppunsa saman tien tai jos se on esim. jotain, mikä kävisi seuraavaksi aamuksi ,niin vedän sen aamupalana naamariin. Mulla itelläni auttaa se, että en jaksa käydä hirveästi kaupassa, niin on tullut sellainen toimintatapa, että selviäisi mahd. pitkään ilman. Kuitenkin pidän mielessä sen, että ruoka on riittävän monipuolista, mutta loppujen lopuksi en koe, että näillä keinoilla se monipuolisuus on mitenkään kärsinyt, päin vastoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan uskomattoman käteviä ideoita välttää hävikkiruokaa! Meillä hävikkiä ei tuu mitenkään mahdottoman paljon, mutta haluaisin käyttää juurikin sitruunan kuoret hyödyksi vaikka siivoamisessa ennen kuin laitan ne biojätteeseen. Ruoan kohdalla taas yrittää syödä ennen kuin kerkeää esimerkiksi leipä homehtua tai sen semmoista. Suunnitelmallisuus se iso osa varmasti on ettei osta mitä ei tuu/kerkeä syödä ajoissa :-)

   Poista
 5. Just oon meinannut kirjoittaa tästä biojätepussiasiasta! :D Me ollaan käytetty paperikasseja biopusseina, kun niitä tulee aika usein ostettua kauppakassiksi, jos ei muuta muista mukaan ottaa. Ruokahävikkiä tulee toisinaan, mutta melko harvoin. Meillä kun on taloudessa vaan kaksi ihmistä ja ainakaan mä en rahoissa pyöri, niin tulee ostettua yleensä vaan sen verran, mitä syödään. Jääkaappi on iso ja todella harvoin täysi: yleensä näkee parilla silmäyksellä, mitä kaapista löytyy ja mitä pitää syödä pois seuraavaksi. Silti petrattavaa olisi näissä vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoita vaan :-) meillä sellanen prisman paperikassi toimii tällä hetkellä paperinkeräyskassina, mutta ajais kyllä asiaa myös biojätepussina! Ja mahtavaa, mitä vähemmän ruokahävikkiä tulee, sitä parempi!

   Poista
 6. Tää oli mulle ihan uutta informaatiota, täytyy omaa tulevaa asuntoa varten satsata noihin paperipusseihin, kun sanomalehtiä meille ei tuu. Meidän mummo pitää vain pientä astiaa biojätepussin tilalla ja käy aina astian tyhjentämässä taloyhtiön biojätteeseen, sekin saattaisi olla ihan toimiva vaihtoehto ja tulisi myös kiinnitettyä huomiota siihen, miten paljon sitä biojätettä tulee tuotettua.
  Edellisestä taloyhtiöstä löytyi iso biojätepussi myös sieltä taloyhtiön biojätteestä ja tuntui tyhmältä heivata omatkin biojätteet pussissa sinne joukkoon. Ilmeisesti biojätteet saisi kuitenkin laittaa ihan ns. irtonaisina sinne, vaikka laatikosta itsestään ei löydy minkäänlaista suojaa?

  Mahtava postaus taas kerran! Opin jatkuvasti uutta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon itse pohtinut myös tuota vaihtoehtoa, että olisi ämpäri kannella, mihin biojätteet laittais ja kävis tyhjentämässä sellaisenaan! Tarkoituksena on vähentää biojätteen määrää, mutta en keksi esimerkiksi banaanin tai kananmunan kuorille mitään käyttöä, joten sellaista jätettä aina kertyy.

   Poista
  2. Banaaninkuorilla voi kiillottaa nahkakenkiä. Tosin tästäkin jää biojätettä. Kananmunan kuoria voi liottaa kukkienkasteluvedessä ja lopuksi murskata kukkapenkkiin, jos pihalla on sellainen.

   Minna

   Poista
 7. Enpäs ollut ajatellutkaan biopussin miinuksia! sitä toki olen miettinyt miten turhaa niitä on ostaa, kun menee suoraan vaan roskiin. Täytyykin petrata ja ruveta tekemään noita paperipusseja lehdistä! meillä tulee ihan hävettävän paljon bioroskaa, ja siinä meillä onkin petrattavaa. Toki aina lasten kanssa sille ei voi edes mitään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aina ei kyseenalaista kaikkea! Ja toki lapsiperheessä ymmärrettävää, joten tsemppiä sen kanssa :-)

   Poista
 8. Kommentoin vanhaa kirjoitusta, mutta meillä Pirkanmaalla jätehuollon sivuilla mainitaan, että biojäte olisi muistettava pakata. Eli silloin ymmärtäisin asian niin, ettei mikään sanko/astiasysteemi josta vaan kippaisi jätteet biojäteastiaan olisi suositeltava vaihtoehto. Tätä kun itsekin mietin kun tiesin ettei biojätepusseja saisi käyttää. Haastavaa on! Melkein pitäisi laittaa sähköpostia jätehuoltoon ja varmistaa asia :D

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan