28. maaliskuuta 2018

in

DIY: Sohvapöytä

sohvapöytä-2
Viimeisin entisöintiprojekti on vihdoinkin valmis ja en voi olla muuta kuin tyytyväinen! Kirjoitin tammikuun alussa, miten meidän koti rakentuu kestävästä sisustuksesta ja esittelin siihen mennessä valmiiksi saadut huonekalut. Linkistä pääset kyseiseen postaukseen jos aiemmat projektit kiinnostaa ja osaan niistä on samalainen tarina kuin uusimmasta sohvapöydästä tulee nyt olemaan.

DIY: Sohvapöytä

Haaveilin useamman vuoden ajan retrosta sohvapöydästä, kun rakastuin ensisilmäyksellä mieheni äidin kotoa löytyvään sohvapöytään. Etsin satunnaisesti samantyylistä sohvapöytää eri fb-kirppiksiltä, paikallisista kirppiksiltä ja tori.fistä. Useampaa sohvapöytää olisi löytynyt Uudeltamaalta, mutta Pohjanmaa tuntui olevan tyhjillään retroista sohvapöydistä. Lopulta laitoin ostoilmoituksia, missä ilmoitin ettei kunnostuskohteet haitanneet myöskään. Lopulta helmikuussa tärppäsi, kun eräs nainen laittoi kotipaikkakunnaltani viestiä ja ilmoitti, että kuvan mukainen sohvapöytä löytyisi heidän ullakolta. Pöydän pinta olisi kulunut, mutta hintaa ei ollut 15 euroa enempää. sohvapöytä-5 sohvapöytä-4
Sain muutaman kuvan pöydästä ja sanoin heti ostavani sen. Veljeni naisystävä haki pöydän ja kun kävin taas vanhempieni luona kylässä, sain pöydän matkaan. Sohvapöydästä oli tulossa tähän mennessä isoin projekti, missä yrittäisin entisöidä tavarasta käyttökuntoista.

Kuten kuvista näkee, pöydän kansi on kulunut ja vanha lakkakerros on lähtenyt lohkeilemaan. Pöydän jalat olivat suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta eri ruuvien pituutta oli vaihdettu ja näin ollen yhdestä kohtaa pöytää oli tullut ruuvit läpi. Otin heti alkuun ruuvit irti ja lähdin ostamaan jalkoihin ja kannen paksuuteen sopivan kokoiset ruuvit.

Olin aiemmin lainannut käsihiomakonetta veljeltäni, mutta tämän projektin kohdalla päätin käydä ostamassa itselle muutamalla kympillä oman hiomakoneen, sillä tämän ollessa jo neljäs projekti, en usko entisöimisen jäävän tähän. Hiomakoneella hioin kannen kokonaan puhtaaksi vanhasta lakkakerroksesta, mikä tuntui olevan äärimmäisen työlästä. Sen jälkeen hioin vielä jokaisen jaloista, sillä olisin vaihtamassa pöydän alkuperäistä väriä asteen tummemmaksi.

Käytin pöytään aiemmin ostamaani puuvahaa sävyllä kirsikka. Ensimmäisen vahauskerran jälkeen päätin hioa kannen vielä uudestaan ennen kuin levitin uuden kerroksen vahaa. Tämän jälkeen vahasin kannen vielä uudelleen läpinäkyvällä vahalla, mikä toi pöytään hieman kiiltoa.

Kannen vahaamisen jälkeen kiinnitin jalat paikoilleen ja vahasin jalat niiden ollessa pöydässä kiinni. Päivän kuivumisen jälkeen oli vihdoinkin aika ottaa sohvapöytä käyttöön! sohvapöytä sohvapöytä-3
Pöytä ei ole vielä päässyt täydelliseen loistoonsa, sillä parin kuukauden päässä häämöttävä muutto on pysäyttänyt kodin sisustuksen. Tarkoituksena on hankkia pöydälle esimerkiksi iittalan kuparinen ruutu-maljakko tai Alvar Aalto aavikko -maljakko, mikä toisi pöydän lopulliseen arvoon.

Huonekalujen entisöiminen on ennen kaikkea säästänyt rahaa, sillä tähänkin projektiin käytin 15,20€, joista 15 euroa meni pöytään ja 0,20 euroa ruuveihin. Toki ostin myös hiomakoneen, mihin käytin 28 euroa sisältäen neljä pakettia hiomapaperia, mutta konetta tulen käyttämään myös myöhemmin. Vahaa oli jäänyt yli aiemmista projekteista, joten niitäkään ei tarvinnut ostaa erikseen. Rahan säästämisen lisäksi oon huomannut, miten kaunista puu huonekaluissa on ja miten vanhat huonekalut kestävät vuosista toisiin, kun materiaalit ovat kestäviä. Tällä hetkellä kodissamme ei olekaan muita huonekaluja hankittu uutena kuin työpöytä ja -tuoli sekä yöpöytämme.

Mikäli itse ei halua lähteä huonekaluja entisöimään, aina löytyy alan ammattilaisia, joiden kädenjälki on huomattavasti upeampaa ja tarkempaa kuin esimerkiksi omani. Itselleni tää on myös harrastus, sillä käsityöt on aina ollut se juttu, minkä parissa tykkään kuluttaa aikaa. Näin meillä ei kuluteta luonnonvaroja uusiin huonekaluihin vaan annetaan lisäelinaikaa vanhoille!

Mitä tykkäät retrosta sohvapöydästä? Onko yhtään sun makuun?

6 kommenttia:

 1. Vau hieno muodonmuutos! Jäin tosin miettimään, että mitä kannen rei'ille kävi? Tasoittuivatko ne ahkeralla hiomisella vai jäikö kanteen niistä jäljet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, unohtui kokonaan mainita, että reikiin laitoin hienotasoitetta, mitä isoveljen kotoa löytyi :-)

   Poista
 2. Symppis pöytä! Täälläkin innostutaan noista vanhoista huonekaluista ja seuraavaan asuntoon onkin tarkoitus hommata vanhoja huonekaluja ja rakennella/tuunata miehen kanssa. Nykyisessäkin on, mutta luultavasti seuraava asunto on aika erilainen, joten osa nykyisistä huonekaluista menee joka tapauksessa kiertoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kannatan kyllä ideaa :-) huonekalujen entisöiminen/tuunaaminen on jotenkin rauhoittavaa ja tuntuu upealta nähdä heti oman kädenjälki!

   Poista
 3. En kestä, miten ihana pöytä! Huonekalujen tuunaaminen on aivan huippua, itsekin olen yhden lipaston ja kaksi tuolia maalannut omaan sisustukseen sopivaksi :)

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan