Testissä pesupähkinät

pesupähkinätblogi pesupähkinätblogi-3 Pesupähkinä on sana, mikä on vilissyt useaan otteeseen keskustellessa ekologisesta tavasta pestä vaatteita. Jo viime kesästä saakka oon pohtinut, pitäisikö paketti pesupähkinöitä ostaa ja laittaa käyttöön. Kun testasin tehdä itse pyykinpesunestettä, nousi kiinnostus pesupähkinöistä niin korkealle, että laitoin tilauksen menemään. Eilen hain R-kioskilta GreenDealin paketin, mikä oli pakattu muovittomasti juuri sopivaan laatikkoon. Tästä iso kiitos heille! 

Pesupähkinä on luonnonvaraisena Intian vuoristoalueilla kasvavan Sapindus mukorossi -puun saippuamarjakasvien heimoon kuuluva marja. Puun hedelmät on nahkeapintaisia luumarjoja, kuten kirsikat, mutta ne eivät nimityksestä huolimatta oo pähkinöitä. Pesupähkinöiden käyttöä ei siis estä pähkinäallergia sekä pesupähkinöitä ei voi käyttää ravintoja. Pesupähkinän kuoret sisältävät 15% saponiinia eli luonnollista pesuainetta! 

Eipä siis ihmekkään, että Intiassa ja Nepalissa pesupähkinöiden käytöllä pyykinpesuun ja henkilökohtaisen hygienian hoitoon on jo satojen vuosien perinteet. Pesupähkinä on alkutuote, jonka tuotanto ei vaadi raskasta, luontoa kuormittavaa infrastruktuuria. Pähkinöiden kerääminen ja käsittely tukee vanhoja perinteitä ja kulttuuria, jossa elanto ei synny metsiä hakkaamalla, vaan niistä huolta pitämällä. 

Pesupähkinät eivät sisällä hajusteita tai muita lisäaineita. Pyykkiin ei täten jää terveydelle haitallisia kemiallisia jäämiä tai voimakkaita tuoksuja. Sopii hyvin myös allergikoille :-) 
Itse tehty pyykinpesuneste on aiheuttanut keskustelua saippuan vuoksi, mutta pesupähkinät eivät sisällä saippuaa, joten niitä voidaan käyttää kaikkeen pyykinpesuun hienoista tekstiileistä kestovaippoihin saakka. 

Pesupähkinöiden saponiini säilyttää tekstiilien värit kirkkaina ja pehmittää pyykin, joten tarvetta huuhteluaineelle ei ole. Pyykin valkaisu tai vaikeat tahrat eivät kuitenkaan pesupähkinöillä lähde, joten sitä varten tarhat tulee käsitellä tahranpoistoaineella ennen pesua.
Käytetyt kuoret voidaan kompostoida tai laittaa biojätteeseen, joten jätettä pesupähkinöistä ei synny. Pesupähkinät hajoavat luonnollisesti. (Lähde)
pesupähkinätblogi-4 pesupähkinätblogi-2

Miten homma toimii käytännössä?

Kuulostaa taivaalliselta, eikö vain? Mulla on tapana uskoa vasta, kun omasta kokemuksesta näen jonkin toimivan. Jätin tarkoituksella pyyhepyykin odottamaan pesupähkinöiden tuloa, joten sain koneen täyteen pyyhepyykistä, minkä voi pestä 60:ssä asteessa. Laitoin kuusi pähkinän kuorta pesupussiin ja heitin pussin pyykkien sekaan ja laitoin koneen pyörimään. Pesupähkinät voi käyttää kuulemma pari kertaa uudelleen eli laittaa pesun jälkeen kuoret astiaan kuivumaan ja käyttää kerran tai pari uudelleen ennen kompostoimista.

Huuhteluainetta en lisännyt vaan annoin pyykin pyöriä pelkästään pesupähkinöiden avulla. Jos sattuu ostamaan pesupähkinäpaketin, minkä mukana ei tule pesupussia, voi pesupähkinät laittaa esimerkiksi sukan sisään tai halutessaan ompelee pienen pussin vaikka vanhasta lakanasta. Itse tilasin GreenDealilta Naturgut pesupähkinät puuvillapussissa, sillä oma kriteerini oli, että pesupähkinät eivät tulisi muovipakkauksessa. Kyseisen paketin mukana tuli myös pesupussi. Kun tuote voi olla näin äärimmillään zero wasteen sopiva, olisi hukkaan heittämistä jos pesupähkinät pakattaisiin muovipakettiin.

Jo näin aikasin voin sanoa, että oon rakastunut. Avasin pyykkikoneen ja ulos ei tulvahtanut keinotekoinen tuoksu. Heti ensimmäisenä otinkin pyyhkeen käteen ja haistoin. Tuoksua en osaa kuvailla, sillä samaan aikaan se ei tuoksunu miltään ja tuoksui kuitenkin puhtaalta. Tuoksu oli hyvin mieto, mistä ensimmäisenä tulee mieleen kesäpäivän puhtaus. Toinen yllätys itselleni oli pyyhkeiden pehmeys. Ainoa miinus oli, että mukana tullut pesupussi oli mahdoton saada auki märkänä, mutta sain onneksi sen verran auki, että sain pudotettua pähkinät kädelle ja laitettua ne kuivumaan seuraavaa kertaa varten.

Musta tuntuu ihan uskomattoman upealta, että tällainen vaihtoehto on olemassa. Mä mielummin käytän pariin tahraan sappisaippuaa ja pesen pyykin luonnollisilla pesupähkinöillä kuin laitan koneellisen täyteen kemiallisia aineita. Mä haluaisin päästä kemikaaleista kaikessa muodossa eroon, joten tää tuntuu ihan Mount Everestin huipulle kiipeämiseltä, sillä yks niinkin iso osa-alue kuin pyykinpesu on selätetty. Olin ihastunut itse tehtyyn pyykinpesunesteeseen, mutta en löytänyt varmaa tietoa, onko saippua hyväksi pesukoneelle, niin en uskalla paljoa sillä pyykkiä pestä.

Seuraavaksi onkin tutkittavana, miten kauan tällainen 500 gramman paketti pesupähkinöitä kestää kahden hengen taloudessa.

Ootko koskaan kuullut pesupähkinöistä ja ootko päässyt testamaan? Mä kyllä suosittelen testaa jos vaikka kaverin kotoa löytyy! Muutama pähkinä taskuun ja kotona testaamaan!

17 kommenttia:

 1. Olen kuullut ja haluaisin kokeillakin, mutta en ole täällä päin kaupoissa noita nähnyt. Onko siis ainoa mahdollisuus saada noita netin kautta tilaaminen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa googlettaa eli riippuu täysin, missä asuu. Esimerkiksi Ruohonjuuri myy ja heillä on liikkeitä useammalla paikkakunnalta Helsingistä Ouluun saakka. En oo ihan perusmarkettien hyllyillä nähnyt.

   Poista
 2. Miten näiden kohdalla ekologisuus, jos pähkinät kuitenkin rahdataan Intiasta Suomeen? Viherpesu alkaa siinä kohdin menettää tehoaan..kuitenkin on myös suomalaisia pesuaineita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekologisuutta voi mielestäni mitata monella eri mittarilla ja ainakin omasta mielestä pesupähkinät ovat ekologisia vaikkakin niitä ei Suomessa kasvateta. Pesupähkinöiden kasvattaminen ei tuhoa luontoa eikä myöskään niiden kerääminen. Niiden käyttö ei ole haitaksi vesistöille, pesukoneelle eikä käyttäjälle ja se on 100% biohajoava. Lisäksi sitä ei ole pakattu turhaan muoviin, mikä vähentää taas muovin kulutusta. Eli tuottaminen, käyttäminen ja tuhoaminen ei ole luonnolle haitaksi. En kuitenkaan tiedä faktoja siitä, onko pahempi ympäristölle kuljettaa pesupähkinöitä Suomeen käytettäväksi kuin käyttää suomalaisia, kemiallisia pesuaineita :-) Kuitenkin pitää verrata koko prosessia eikä ainoastaan kuljetusmatkoja. Oon kyllä kiinnostunut kuulemaan, mikäli pesupähkinöistä vielä ekologisempaa tuotetta löytyy, sillä itse oon kolunut kaikki mahdolliset sivustot läpi ja todennut, että pesupähkinöistä ekologisemmaksi ei enää pysty menemään (raaka-aine, muovin käyttö, ympäristövaikutteet, valmistus, käytön jälkeiset seuraukset jne.)

   Poista
 3. Kaksi kysymystä: toimiiko ne siis vain korkeassa lämpötilassa kuin mainitsen tuossa 60 asteen pesun? Mistä ostit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimii 30 asteesta lähtien :-) ja postauksessa on linkki kyseiseen tuotteeseen eli GreenDealista ostin!

   Poista
 4. Oi! Kuulostaapa erittäin mielenkiintoiselta! Tutustuin vasta hetki sitten sappisaippuaan ja ihmesieneen, joten alan ehkä viimein uskoa että yhteen tahraan käy muukin kuin supermyrkky.... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ollaan myös niin lapsen kengissä monen asian suhteen! Hurjan paljon onneksi muiden blogeista ja facebookin ryhmistä saa tietoa sekä tietysti eri uutisista :-) Sappisaippuaanki tutustuin ihan vasta!

   Poista
 5. Oon kuullu joskus muutama vuosi sitten pesupähkinöistä ja suhtautuminen oli silloin tosi skeptinen, mutta tän postauksen perusteella pistän myös jossain vaiheessa tollasia tilaukseen ja otan itsellenikin testiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monessa asiassa se syy on tietämättömyys :-) Mun suhtautuminen on moneen asiaan ollut, että ei toi voi toimia, mutta etsiessä luonnollisempia vaihtoehtoja elämään on täytynyt pitää mieli avoinna ja etsiä tietoa, jotta voi faktojen kanssa tulla lopputulokseen, voiko jokin toimia. Pesupähkinöitä henkilökohtaisesti kyllä suosittelen ja jos tiedät jonkun kaverin käyttävän, kysy muutama pähkinä testattavaksi niin et ainakaan osta sikaa säkissä :-)

   Poista
 6. Ohoh, onpa kiinnostava vaihtoehto :)
  Mulle tuoksu on todella tärkeä, joten mietin, että jääkö näistä oikeasti hyvä tuoksu ettei sellainen märän pyykin haju :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksua näistä ei tosiaan tuu! Itse kuvailisin tuoksua "luontaiseksi" eli ei miltään. Pyyhkeet tuoksuu nyt kuivana siltä kuin ne olisi kaupasta ostettu, missä ei oo mitään hajusteita käytetty.

   Poista
 7. Meillä ollut käytössä vuoden ja paketti on kestänyt hyvin lapsiperheessä, eli siitäkin ne plussat verrattuna esim. nestemäiseen pesuaineeseen. Me on ostettu pähkinät Citymarketista, mutta viimeksi ne oli loppu sieltä. Olen itsekkin miettinyt, että josko vielä saisi kehitettyä vastaavan tuotteen Suomessa. Esim. saponiineja löytyy muistakin kasveista, mutta sitten pitäisi myös miettiä samalla, onko vaihtoehtoinen kasvi muuten soveltuva, esim. toksisuus jne. Anonyymi, joka kommentoi kotimaisuutta - on hyvä pointti, itsekin olen samaa pohtinut mutta mistä yhtä riittoisa, muoviton, hajuton, kemikaaliton ja sulfaatiton tuote kotimarkkinoilta löytyy? Ja, kuinka paljon kotimaisten tuotteiden raaka-aineissa on lopulta kotimaisia raaka-aineita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoden? Vau! Täytyy kyllä käydä tutkimassa vielä uudelleen Citymarketin tarjonta. Muistatko millasessa paketissa pesupähkinät ois ollut? Ainahan on parempi jos pystyy ruokaostosten yhteydessä ostamaan muutki tuotteet kuten tässä tapauksessa pesupähkinät. Ja jos jossain muualla Citymarketissa on ollu hyllyllä pesupähkinöitä niin uskaltaa laittaa toivetta omaan, että pystyiskö tännekin valikoimaan tulla myös :-)

   Poista
 8. Hups, tarkoitin, että vuoden on ollu käytössä ja sinä aikana kaksi pakettia, eli noin puoli vuotta on kestäny yksi paketti. Ja meitä on minä, mies ja yksi kohta 3-vuotias. Tosin meillä oli matkoilla käytössä muita pesuaineita, joitakin päiviä, ja lapsen mummolareissut kun miinustaa, niin sanoisin, että vuoden kestää sinkulla ja puoli vuotta kahden henkilön taloudessa ja yhden lapsen perheessä hieman vajaa puoli vuotta. :) Pähkinät oli pakattu kartonkiin, yritän löytää netistä kuvan, en nimittäin merkkiä muista :)

  VastaaPoista
 9. En saanutkaan kuvaa liitettyä, mutta Cittarissa myyty Ekovista Soap nuts oli kyseessä. Pakkaus oli vaalea turkoosi/ruskea. Nyt kuvahaulla tuli saman merkkinen, Ekovista sininen pakkaus jossa luki suomeksi pesupähkinät, eli ehkä pakkaus on vaihtunut. Tässä on toisesta blogista, sama pesupähkinä, jota käytettiin http://katjakokko.com/pesupahkinat/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, pitää käydä tutkimassa Citymarketin tarjontaa niin tietää, voiko tulevaisuudessa sieltä ostaa tai laittaa toivetta, että tulisi valikoimaan! :-)

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan