20. helmikuuta 2018

in

Mihin sun entinen puhelin lopulta päätyy?

elektroniikka Mä päädyin katsomaan Yle Areenasta dokumentin nimeltä Ulkolinja: Elektroniikkajätteen vaarat ja 52 minuuttia myöhemmin voin todeta, että kulutin lähes tunnin yhtenä parhaimpana tapana tälle vuodelle. Tän postauksen faktat perustuu kyseiseen dokumenttiin ja vaikka (toivottavasti) saisit tästä postauksesta paljon irti, suosittelen katsomaan ohjelman siltikin. En todellakaan pystynyt sisällyttämään kaikkea sitä yhteen postaukseen.
ejäte-3
Me tuotetaan maailmassa yli 50 miljoonaa tonnia elektroniikkajätettä vuodessa ja tästä luvusta 9,5 miljoonaa tonnia tulee pelkästään Yhdysvalloista. Lähes kaikki maat, koko EU mukaan lukien, on allekirjoittanut Baselin yleissopimuksen, joka kieltää vaarallisten jätteiden siirron maasta toiseen. Haiti ja Yhdysvallat on ainoat maat, jotka ei ole ratifioinut sopimusta. Tästä syystä Yhdysvallat on maailman eniten e-jätettä tuottava maa. Basel Action Network arvioi, että jopa 50 kontillista e-jätettä lähtee Yhdysvaltojen satamista joka päivä ja niistä lähes 65% kulkeutuu Hongkongiin. Hongkongiin arvioidaan taas kulkevan 36 000 konttia vuosittain, joista vain 40 konttia saadaan pysäytettyä ajoissa.

Hongkongissa kontit siirretään Manner-Kiinan maaseudulle odottamaan siirtoa rajan yli, mitä taas ei voida estää, sillä e-jätteen varastointi on laillista Kiinassa. Myöhemmin e-jäte kierrätetään halpatyövoimin Guiyussa, missä kierrätyskulut on kymmenesosa Euroopan tai USA:n vastaavista. Siellä kierrätetään ihan kaikki ja esimerkiksi muovilaji tunnistetaan sytyttämällä muovi ja haistamalla sitä. Se on halpaa ja tehokasta, mutta vahingoittaa työntekijän keuhkot. Emolevyt kastetaan happoon ja sillä erotetaan niistä kulta. Jäljelle jäävä happo kaadetaan jokeen ja jo nyt pohjavesi on saastunut. Myrkyllistä savua hengittämällä taas työntekijöiden syöpäriski on korkea. Näin käy elektroniikkajätteelle, mitä laittomasti myydään ympäri maailmaa halvalla Kiinaan.

Kyseessä on yksinkertaisesti kulujen ulkoistamisesta. Myydään ongelmalliset elektroniikkajätteet ulkomaille, näin ne on poissa silmistä ja poissa mielestä. Samalla toisessa maassa ilmasto, vesistö ja elinympäristö saastuu, ihmiset sairastuu.

Miten tää on mahdollista, vaikka elektroniikkajätekauppa on ollut kiellettyä vuodesta 1989 lähtien?
ejäte-4 Euroopan union arvion mukaan 67 prosenttia täällä tuotetusta elektroniikkajätteestä päätyy muualle kuin viralliseen kierrätykseen. Eurooppa dumppaa vuosittain miljoonia tonneja e-jätettä, mukaan lukien laitteiden sisältämät arvokkaat materiaalit. Dokumentissa arvioitiin, että 20 vuoden päästä Euroopassa on raaka-ainepula, vaikka sitä voisi estää kierrättämällä jätettä. Nykyään Euroopassa kierrätetään ainoastaan prosentti matkapuhelimista, eli 99% niistä dumpataan vaan menemään. 50 000:sta matkapuhelimesta irtoaa kilo kultaa ja 10 kiloa hopeaa. Näin me heitetään ne pois, vaikka voitais hyödyntää materiaalit.
elektroniikka-2 Tästä kaikesta huolimatta vuonna 2013 maailmassa myytiin ainoastaan puhelimia 2 miljardia kappaletta. Ihmisten kulutustottumukset on räjähtämäisillään ja uusi malli hankitaan vanhan tilalle todella lyhyessä ajassa. Kun puhelimesta hajoaa näyttö, kokee moni helpommaksi vain hankkia samalla puhelimen uudempi malli vanhan tilalle. Hurjimmissa tapauksissa ei tekosyytä edes tarvita vaan ainoastaan halutaan uudempi malli tilalle.

On totta, että puhelimen käyttöikä ei ole muutamaa vuotta pidempi, mutta mikä on syy siihen, että puhelimien tekijät tekevät niistä niin lyhytikäisiä? Koska kuluttaja kulutustottumuksillaan on tehnyt tarpeen sille, että puhelin vaihdetaan uusimman mallin mukaan jolloin puhelinta ei paria vuotta pidempään tulla käyttämään. Miksi tehdä siis kestävää siitä, mitä ei paria vuotta pidempään käytettäisi?

Yleinen ihmisten vaurastuminen aiheuttaa myös ongelmia, sillä mitä tehdään tulevaisuudessa, kun 5 miljardilla ihmisellä on varaa vaihtaa puhelinta parin vuoden välein? Dokumentissa todettiin hyvin: ”On sama asia kuin lääkäri toteaisi kuiviin vuotavalle potilaalle, ettei ole syytä huoleen. Sellaisille ihmisille tulisi sanoa, että mene paikan päälle ja näe ongelman todellinen laita.”
Screenshotit otettu kyseistä dokumentista.

3 kommenttia:

 1. Harmi, kun tuo video ei ole enää katsottavissa. Uskon, että olisi ollut mukavat 52 minuuttia! Elän pitkälti samojen kysymysten äärellä. Sanotaan, että me kierrätämme ilmaiseksi, etenkin kun ostat uuden vastaavan - mutta todellisuus. Ei yllätä, olen kuullut aiemminkin siitä, että kierrätys toimii osittain. Valtaosa kierrätettävistä tuotteista päätyvät meren yli jonnekin kehitysmaihin.

  Nyt, en missään nimessä vastusta uuden ostamista. Se on joskus tarpeen. Vanha meni rikki, ja korjaus ei tietenkään kannata näillä hinnoilla, tai tuote on esim. hidas (kuten kannettava). Silloinkin vanha voisi löytää käyttöä. Lahjoita se. Joku voisi ilahtua vanhasta hitaasta tietokoneestasi. Näin tein kaksivuotiaalle Chromebookilleni. Vanhemmat maksavat sillä laskuja.

  Ostin uuden paremman ja yksi kriteeri oli tehot. Että näitä riittäisi vuosiksi eteenpäin. Aiemmin päivittelin älypuhelinta uuteen. Hommasin uuden ja se oli hidas. Piti ostaa uusia. Tämä puhelin, joka minulla nyt on, on ollut käytössä pisimpään - lähes vuoden ja 8 kuukautta nyt! En aio vaihtaa, se oli uutena keskihintainen ja kun poistin esiasennetut turhat sovellukset, sain heti alussa enemmän tehoa kuin "paketista otettaessa". Vakiosovellukset, ja sovellukset, joita en käytä veivät käyttömuistia ja RAM-muistia hidastaen koko kuvaa.

  Nyt puhelimessani on vain 20 sovellusta valikossa ja näitä käytän säännöllisesti. Olen soveltanut minimalismin myös puhelimeeni. En aio vaihtaa, vaikka DNA:lla asioidessa liittymäasioissa se haluttiin päivittää liian vanhana. Nauroin myyjälle, että voin päivittää tämän puhelimen ilmaiseksi, vaihtamalla taustakuvaa - niin saa mukavaa vaihtelua puhelimeen.

  Mitä elektroniikkaan tulee, sitä ei minulla ole paljoa. Minulla ei ole televisiota, digiboksia, kaiutinta, modeemia, reititintä, kotiteatteria, jotain mitä kaikilla muilla tuntuu olevan. Minulla ei ole edes mikroaaltouunia tai vedenkeitintä, sillä liesi vieressä hoitaa kaiken. Moni on sanonut, miten pärjään vain perusasioilla. Yksi ihmetteli, eikö minulla ole edes Internet-yhteyttä. Minun piti näyttää kuinka se syntyy jakamalla 4G puhelimesta läppärille. Pian oltiin Googlessa. Hän yllättyi siitä.

  En tykkää kahdenlaisista asioista. Vedenkeitin ja liesi, ensin mainittu korvattavissa kattilalla liedellä. Kiinteä laajakaista maksaa 30 euroa ja 50 euron modeemi - jaan puhelimesta - hinta 22 eur kk paketteineen. Kaiuttimet korvaan nappikuulokkeilla, yhdet laadukkaat, ja kaikki on katettu. Kannettavan omat myös ok ääneltään. En missään nimessä hyväksy maapallon kuormittamista hankinnoilla, joista ei ole kuin lyhytaikaista iloa.

  Kun hommasin tämän puhelimen, olin iloisempi kuin koskaan, kuukauden päästä tämä hieno puhelin muuttui työkaluksi - koska totuin siihen. Moni haluaa samanlaista onnenfiilistä, juuri tästä syystä puhelimia vaihdetaan jatkuvaan. Mutta se ei koskaan tuo sitä, mitä lupaa. Onni ei ole puhelimen Unboxing-hetkessä koskaan. Onni on jotain ihan muuta. Olen lisäksi kuullut, että kierrätykseen viedään varsin toimivaa tavaraa. Yksikin mikro, joka kierrätykseen oli tulossa, toimi täysin. Tuojan mukaan "viisi vuotta vanha" eli mikro vaihtuu hänellä viiden vuoden välein.

  Tällaista meidän maapallo tuskin kestä. Meidän on muutettava ajattelutapoja elektroniikasta. Se on halpaa, kyllä, mutta se maksetaan muualla - terveydessä. Ihmiset, jotka kierrättävät sitä meren toisella puolen ja työntekijät, jotka painavat duunia aamusta iltaan että uusin Jotain X ehtisi paketoituna puhelimien myyntitiskille. Jotta joku voisi tilata ennakkoon sitä, mitä hänellä jo on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella upea kommentti, kiitos siitä. Elektroniikan kulutus on kyllä äärimmäisen hurjaa enkä pysy itsekään sen tahdissa. Oman puhelimen hankin kesällä '15 ja oon siihen kerran vaihtanut näytön. Mitään ongelmaa puhelimessa ei oo ollut ja on kyllä palvellut mainiosti. Tarvetta en koe päivittää puhelinta (iphone 6), vaikka nyt on kyseisestä puhelimesta tullut vaikka mitä uusia versioita. Jos puhelin yhtäkkiä lopettaa toimimisen, uskon käyttäväni sen huollossa mikäli sen voisi pelastaa. Vasta sen jälkeen harkitsisin uuden ostamista.

   Ja mitä tulee tuohon tarpeellisuuteen, ihmisille on luotu 'tarve' kaikelle. Kun on päivänselvää omistaa mikro, on outoa kuulla ettei joku käytä mikroa. Sen jälkeen kun kertoo, miten ruoan lämmittää, hämmentyy ihminen, että niinhän sen kyllä voi tehdä. Sama asia oli kun lopetin talouspaperin käyttämisen. Sitä oli ihan pienestä lapsesta lähtien ollut tarjolla, mutta nyt lähes kahden kuukauden jälkeen talouspaperin puuttumista ei edes huomaa. On kyse ihmisten kulutustottumuksista ja niihin täytyy opettaa uudet tottumukset, jotta maapallo jaksaa kantaa meidän aiheuttamaa taakkaa.

   Poista
 2. Muuten, ootko kuullut Fairphonesta? :) Mä ostin omani, kun tarvitsin uutta puhelinta ja oli kyllä elämäni paras ostos kuukupin jälkeen! Tähän saa itse vaihdettua osia ja päivitettyä tehokkaampiin osiin halutessaan. Mulla on ollut tämä nyt kaksi vuotta ja tästä hajosi mikrofoni, jonka vaihdoin uuteen itse (samalla tilasin tarkemman kameran tähän vaikka ei tarvetta olisi periaatteessa ollutkaan). Jos uutta puhelinta tarvitset, niin suosittelen tutustumaan! :)

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan