17. helmikuuta 2018

in

Käsityöihmisen pelastus - Jämälangat hyötykäyttöön

jämälangat-14 jämälangat-16
Mä rakastan kaiken mahdollisten asioiden hyötykäyttämisen ja viime kesänä sain idean, että haluaisin hyödyntää ne pienet jämälangat, mitä käsityöprojekteista jää yli. Muuttaessa omilleni, lahjoitin kaikki omat lankakerät äitilleni ja näin ollen mulla ei ollut paljoa lankoja itselläni. Tästä syystä lähdin kyselemään ylimääräisiä jämälankarullia tutuiltani sekä paikallisesta facebookin roskalavalta, jos joku haluaisi luopua omistaan. Jämälangat näyttääkin olevan iso riesa monille, sillä moni tuttu ja tuntematon lahjoitti mulle ison kasan jämälankoja ja parin pussin jälkeen en enää kehdannut enempää ottaa vastaan ettei omat lankavarastot täyty.
Mulla on ollut useampi idea mielessä, mihin haluaisin jämälankoja hyödyntää, mutta aloitin siitä isoimmasta projektista, eli isoäidinneliöviltistä. Alunperin tarkoituksena oli virkata viltti kummitytölleni joululahjaksi, mutta aikataulu ei mahdollistanut sitä. Muutin idean lopulta syntymäpäivälahjaksi. Kummityttöni täytti ystävänpäivänä kuusi vuotta, joten sain mahtavasti viltin valmiiksi viime yönä.
jämälangat-13 jämälangat-15

Vapaus mielikuvitukselle

Mä tykkään jämälangoista, sillä ne antaa mahdollisuuden mielikuvitukselle. Oon monessa asiassa väritön ihminen ja pidän neutraaleista ja rauhallisesta sävyistä. Isoäidinneliöitä tehdessä aloin kuitenkin hulluttelemaan väreillä ja yhdistin keskenään värejä, mitä en normaalisti käyttäisi yhdessä.
Koska monet jämälankarullista oli niin pieniä, näin parhaaksi tehdä yhteen isoäidinneliöön aina kahdella värillä, jotta pystyin käyttämään myös ne pienimmät lankarullat hyödyksi. Yksikään neliöistä ei ole samalainen ja uskon sen antavan lapselle mahdollisuuden ihmetellä värejä ja niiden yhdistelmiä.
Joka toisen neliön viltissä halusin valkoisella, jotta viltistä ei tulisi liian raskas katsottavaksi. Vaikka värit on ihania, liika on aina liikaa. Valkoinen tasapainottaa hyvin värikkäitä neliöitä ja antaa niille tilaa.
Nyt myöhemmin harmittaa etten laskenut, kuinka monta jämälankarullaa sain käytettyä tähän vilttiin. Viltin kooksi tuli noin 140 x 110 cm, ja värillisiä neliöitä viltistä löytyy 71 kappaletta.
jämälangat-18 jämälangat-17

Jokaiselle asialle on oma paikkansa

Käsityöt on itselle todella rakas harrastus ja kuten yllä olevasta kuvasta voi huomata, mulla on useampi lankakerä odottamassa vuoroaan. Jämälankarullien hyötykäyttäminen tuntuu hyvältä, sillä en halua tuottaa omasta harrastuksestani ylimääräistä jätettä. Kun neulon esimerkiksi villasukat lankakerästä ja siitä jää pieni rulla jäljelle, on ilo saada käyttää loppulanka jossain muussa yhteydessä.
Jämälankavillasukat kuulostaisivat mielenkiintoiselta projektilta seuraavaksi. Olisi hauska tehdä sukat, mihin ottaisin aina vain uuden jämälankarullan pohtimatta yhtään pidemmälle, mikä väri tulisi seuraavaksi. Sellaiseen projektiin kuitenkin lankaa varmasti menisi ja joku saisi itselle uniikin sukat lämmittämään jalkoja.
Mikä on ollut sulle mieluisin jämälankaprojekti? Otan ilolla vastaan ideoita, sillä nyt on taas mahdollisuus aloittaa uusi projekti!

Leave a comment:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan