Tavoitteena muoviton keittiö

minimalistinenkeittiö-3
Meiän taloudessa keittiön roolit on jakautunu hyvin – mä rakastan leipoa ja mies on tajuttoman hyvä kokkailemaan. Keittiö on monella tapaa kodin sydän, sillä meillä tykätään syödä ja tehdä niin arkiruokaa kuin hieman juhlavampaakin.
Tätä massiivista elämäntapamuutosta eettisempään, ekologisempaan ja minimalistisempaan arkeen on tehty omilla keinoilla, ja yks niistä on ollut muovisista esineistä ja tavaroista luopuminen. Missä meillä eniten muovia on löytynyt, on keittiö.
Kesällä lähdin työpäivän jälkeen kiertämään kauppojen keittiötarvikkeiden osastoa siinä mielessä kuin olisin muuttamassa ihan uuteen asuntoon ilman mitään tavaroita. Valikoimat oli tosi suppeat, vaikka kiersin useammat liikkeet läpi. Lopulta leivontakulhot, kauhat ja purkit sain vaihdettua kaikki teräkseen, lasiin tai puuhun. Nykyään oon huomannut useamman kaupan valikoiman olevan paljon laajempi, joten jos nyt tekisin uudelleen saman urakan, ois se huomattavasti helpompaa!minimalistinenkeittiö-2 minimalistinenkeittiöMeidän ruokailuastiat on posliinia tai lasia. Asiaa toki helpottaa se, että asutaan miehen kanssa kahdestaan eikä meillä ole lapsia, jotka olis astioita särkemässä. On ymmärrettävää, että lapsiperheessä on turvallisempaa antaa pienen lapsen syödä muoviselta lautaselta kuin posliiniselta, sillä sen tippuessa maahan, ei oo kuin ruoat, mitä siistiä lattialta.
Me ollaan suosittu iittalan lautasia ja laseja, sekä Arabialta muumituotteita. Aterimet meillä on Hackman Savoniat, mitkä on taas ruostumatonta terästä. Mä en itse henkilökohtaisesti ennen miehen tapaamista välittänyt astioista mitenkään erityisemmin. Myöhemmin asiaan perehtyessä oon ymmärtänyt, että Suomesta on vaikeaa löytää ihan täysin kotimaisesti valmistettuja astioita, mutta ainakin muotoilu on saattanut suomalaisen taiteilijan käsistä tulla.
Kattilat, paistinpannut ja elektroniikkalaitteet on pääsääntöisesti ruostumatonta terästä, mutta vielä löytyy sähkövatkain, mikä on muovinen. Toki leivontakoneessa on myös muovia, mutta itse leivonta-astia on terästä. Näitä tulee kuitenkin käytettyä niin harvoin, että olisi toisaalta pelkkää tuhlausta lähteä vaihtamaan.
Kauhat, pihdit ja lastat oon saanut helposti vaihtettua muuhun kuin muoviin ja facebookin roskalavalla sain muoviset nopeasti lahjoitettua eteenpäin, sillä niille on aina ottajia. Muovittomassa keittiössä ollaan kuitenkin oltu sen verran maalaisjärjellä eläviä, että meiltä löytyy esimerkiksi fiskarsin veitsiä, missä kahva on muovia. Fiskars kiinnittää huomiota kestävään kehitykseen ja tarkoituksena on tuottaa pitkäikäisiä tuotteita. Vaikka veitset on päivittäisessä käytössä, en oo huomannut mitään eroa uusiin.minimalistinenkeittiö-4Vaikka kuinka yrittää, muovia pursuaa joka suunnalta. Oon pienillä askelilla yrittänyt kiinnittää aina johonkin asiaan enemmän huomiota. Meidän keittiö on astioiltaan pääsääntöisesti muoviton muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Siitä on ollut helppo lähteä kiinnittämään huomiota ruokiin, mitä keittiöön ajautuu. Mihin hedelmät ja vihannekset on pakattu, onko tuotteen ympärillä turhaa muovia, onko kaupan vaihtoehdoissa ottaa irtona tuotteita, onko vaihtoehtona valita ilman muovipakkausta ja niin edelleen. Kaikelta muovilta en osaa keittiötä pitää turvassa, mutta huomattavia muutoksia askel askeleelta on nähtävissä.
Kirjoitin aiemmin ohjeen kestopusseille, mitkä meillä on lopulta toiminut vaikka missä tarkoituksessa. Toisinaan vien kissojen hoitopaikkaan ruoat kestopussissa tai saatan säilyttää keskeneräiset käsityöt yhdessä pussissa. Toisinaan pussiin päätyy roskia, mitkä voi käydä tyhjentämässä sitten ulkoroskikseen. Näin oon päässyt myös pienten muovipussien käytöstä eroon.
Minimalistista keittiö meille ei toistaiseksi oo siunattu, sillä astioista ei olla osattu luopua. Aiempien viiden kattilan sijaan meillä on nykyään kolme ja ylimääräisiä säilytysrasioita ollaan saatu karsittua, mutta jo aiemmista kuvista voi huomata, että muumimukit on kovin iso rakkaus. Toki niihinkin ollaan järki otettu taas käyttöön eikä kaikkia todellakaan olla ostettu kaappiin lojumaan. Kaikki astiat meillä on käyttötavaraa eikä koristeina kerryttämässä tarralla hintaa.

Leave a comment:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan