26. tammikuuta 2018

in

Miksi minimalismi kiinnostaa?

kiinnostusmini-3
Minimalismi on iso osa tätä blogia ja ajattelin vihdoinkin kertoa hieman, mikä siinä itsessään kiinnostaa. Eettisyys ja ekologisuus kulkee aiheen kanssa niin vahvasti käsikädessä, että ne ilmenevät tekstissä myös useaan otteeseen.
Mä oon aina ollut tuhlaajaihminen sillä tavalla, että oon omistanut paljon tavaraa. Mulla on kaks isosiskoa, joten mun kaappi täyttyi yhtä nopeaa uusista kuin siskojen entisistä vaatteista. Mä oon myös hyvä tekemään asioita käsillä, joten laatikot on ollu täynnä eri askartelu- ja käsityötarvikkeita. Mä oon aina tykännyt kirpputoreista, joten sitä tavaraa on kyllä kertynyt paljon käytettynä, mutta ihan turhan paljon.
Vuosi varusmiespalveluksessa, jossa sen hetken elämäntilanteen kaikki tavarat mahtui yhteen kaappiin, sai aika konkreettisesti ymmärtämään, miten paljon ihminen omistaa itselle turhaa tavaraa. Mä selvisin kesän kahdella vaatekerralla sekä urheiluvaatteilla ja talvella siihen lisättiin vain pakkasvaatteet. Miks tähän ei pystyis siviilissä?
kiinnostusmini

Mä en tarvii enempää

Yks yksinkertainen syy minimalismiin on se, että mä en tarvitse enempää. Mä haluan keskittyä siihen olennaiseen ja karsia turhat ympäriltä pois. Mä en tarvitse viisiä eri korkokenkiä, koska mä vihaan kävellä korkokengillä. Mä tarviin kyllä yhdet ballerinat juhlia varten, mutta en yhtään sen enempää. Mä en tarvitse kumisaappaita kolmea eri väriä vaan yhdet kestävät ja ehjät.
Musta minimalismissa tärkeintä ei oo mahdollisimman vähällä eläminen vaan ainoastaan tarpeellisella eläminen. Miksi säilyttää hirveitä määriä tavaraa jos niitä ei käytä? Me asutaan tällä hetkellä 60 neliöisessä kaksiossa, missä pikkuhiljaa on kaapit alkanut tyhjentyä. Kun tilaa on enemmän, tajuaa, että me mahduttais asumaan pienemmässäkin asunnossa jolloin kustannukset vois mahdollisesti pienentyä. Vaihtoehtona on myös muuttaa pienempään, mutta uudempaan asuntoon, mistä ollaan pitkä aika haaveiltu. Aiemmin muutettiin pienemmästä asunnosta isompaan nimenomaan säilytystilapuutteen vuoksi. Nyt jälkeen päin tajuaa, että ehkä sitä tavaraa olis voinut karsia, niin olis ollut tilaa.

Kulutusjuhla oksettaa

Me eletään järjetöntä kulutusjuhlaa, mikä tappaa maapalloa askel askeleelta. Mä en halua olla siinä mukana. Mä en halua ostaa tavaraa materiaalista saadun onnen tähden tai siksi, että se on nyt tarjouksessa. Mä haluan ostaa vain tarpeellista, kestävää ja mahdollisimman eettistä ja ekologista.
Me ollaan kasvettu monella tavalla tiettyyn muottiin ja yksi niistä on oletus, miten paljon ihminen tarvitsee eri tavaroita. Luin Riinan vanhasta blogista postauksia, jossa hän esitteli lastensa vaatekaapit. Mun oma oletus on aina ollut, että lapsille tarvii hirveänä vaatteita. Nää postaukset näytti kuitenkin mulle, että se ei oo välttämättömyys vaan täysin riippuvainen lapsesta. Kun me opetetaan lapsille, että vaatteita tarvii paljon, on sen kasvatuksen voima niin iso, että hän voi jopa loppuelämänsä elää sillä oletuksella. Jos lapsi tottuu pienestä pitäen, että vaatteita ei tarvitse vaikkapa 30:ntä enempää, on se lapselle normaalia ja toimii niin myöhemminkin. Kysymys kuuluukin, miksi ihmiset olettaa, että enempi on parempi?
kiinnostusmini-4

Vähempi on parempi

Jos jokaiselle ihmiselle annettais mahdollisuus valita elämään viisi asiaa, mitkä sais säilyttää, ei niistä mulla ykskään ois materiaalia. Mä haluan mielummin olla terve, asua turvallisessa maassa, saada nauttia läheisistä ja kumppanista, matkustaa, nauttia puhtaasta luonnosta ja olla minä kuin omistaa esimerkiksi uusimman kaikilla lisävarusteilla kootun auton tai ostaa merkkilaukun, mikä maksaa enemmän kuin yhden kuun vuokra. Ymmärrän, että monen elämässä rahaa on niin paljon, että voi saada kaiken tän, mutta tavallisen tallaajan elämää eläessä mä mielummin käytän rahani muuhun kuin ylihinnoiteltuihin tuotteisiin.
Kun mä oon luopunut suurimmasta osasta vaatteista, oon huomannut käyttäväni jäljelle jääneitä huomattavasti enemmän. Osa vaatteita erottuu kaapista nyt huomattavasti paremmin kuin aiemmin. Musta on myös ihanaa, että meidän laatikoista löytää nyt helpommin niitä tarvittavia asioita, koska kaapit ei notku tavaroista. Toki meillä on vielä paljon tekemistä, mutta iso muutos on jo nyt nähtävillä.
kiinnostusmini-2

Me ollaan tulevaisuus

Tällä hetkellä meiän tehdyt päätökset vaikuttaa tulevaisuuteen ja siihen, onko edes tulevaisuutta. Mä valitsin tähän postaukseen kuvia viime syksyltä, kun menin vapaapäivän kunniaks vaan kävelemään luontoon. Ilma on puhdasta, puut elää ja valmistautuu talven tuloon ja tuuli puhaltaa hennosti. Tää on asia, mitä haluan taata tulevaisuudessa myös lapsilleni.
Moni ajattelee raivostuttavan ärsyttävällä tavalla, että ei yks ihminen voi maailmaa muuttaa. Ei täällä maapallolla kuitenkaan ole elämässä ainoastaan sinä. Kun aloin kiinnittää enemmän huomiota elämäntapoihini, tiesin vain pari muuta, jotka tekivät samoin. Nyt vuosi myöhemmin tiedän sadoittain somen kautta ihmisiä, jotka ovat samassa taistelussa mukana. Jokainen on yksinään tehnyt päätöksen muuttaa asioita ja lopulta meitä on koossa useita satoja ja tuhansia.
Meistä jokainen tekee elämässään omat päätökset. Mä en ainakaan aio olla tukemassa ilmastonmuutosta, luonnon saastumista, merien täyttymistä muovilla ja kattomassa vierestä, että ”ei voi mitään”. Siks mä yritän keskittää elämässä päätökset mahdollisimman eettiseksi, minimalistiseksi ja ekologiseksi. Entä sä, pystyisitkö niin hurjaan elämänmuutokseen?

1 kommentti:

  1. Seurailin armeijablogiasi aiemmin ja nyt löysin mutkan kautta tämän uuden blogin :) Hauskaa miten samanlaisia aiheita sitä on edelliset pari vuotta pyöritellyt mielessä! Ja tajusin pari päivää sitten, että itsellä taisi myöskin intissä oma tupakaappi viimein konkretisoida sen, että sitä ryönää ei oikeasti tarvitse niin paljon. Lomilla alkoikin oman kodin tavaramäärä melkeinpä ällöttämään ja kotiutumisen jälkeen alkoikin tällainen samanlainen projektin elämän yksinkertaistamisessa :)

    VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan