13. joulukuuta 2017

in

Petroskoi, Venäjä osa I

Heippa ja terveisiä Venäjältä! Saavuttiin kotiin maanantain ja tiistain välisenä yönä. Neljän päivän reissu oli rankka, mutta ennen kaikkea antoisa. Viides matka Venäjälle ja kolmas matka Petroskoihin ei tälläkään kertaan tuottanut pettymystä.
Kyseinen matka oli Kalajoen rovastikunnan järjestämä matka ystävyysseurakuntaan Petroskoihin. Aiempia matkoja poiketen majailin ensimmäistä kertaa Severnaya-hotellissa isäntäperheen sijaan. Severnaya-hotellin sijainti on melko keskeinen ja se on ihan kävelymatkan päässä Petroskoin suomalaisen luterilaisen seurakunnan kirkosta.
Lähettiin perjantaiaamuna bussilla kohti Tohmajärveä, mistä ylitettiin raja naapurimaahan. Matka kesti pysähdyksien kanssa sen verran, että päästiin kirjautumaan hotelliin yhdeltä yöllä. Suomeen verrattuna Petroskoissa kello on tuntia edellä.matkallaitänaapurissa-11 matkallaitänaapurissa matkallaitänaapurissa-2Lauantaina me lähdettiin Derevjankaan (suomeksi Uusikylä), mikä on noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Petroskoista. Siellä me vierailtiin inkeriläisessä kirkossa, missä pidettiin suomenkielinen sanajumalanpalvelus. Pieni, punainen kirkko oli lämmin ja kodikas eikä vanhojen inkeriläismummojen ääni epäröinyt laulaessaan virsikirjasta suomenkielisiä virsiä. Kun jumalanpalvelus päättyi ja oltiin kirkkokahvien jälkeen palaamassa takaisin Petroskoihin, tuli tuntematon mummo halaamaan ja sanoi hymy huulilla: ”sanokaa terveisiä sinne kotiin”.
Varsinkin Petroskoin alueella vieraillessa on mahdollista tavata inkeriläisiä, jotka puhuvat täydellisesti suomea. Se saa muistamaan, mitä osa on joutunut tekemään ja kokemaan meiän itsenäisen kotimaan vuoksi. Heille koti ei enää ollutkaan kotimaassa eikä kodin ulkopuolella puhuttu suomea. Pikkuhiljaa kotipitäjä muuttuikin venäjän kieliseksi ja paljon inkeriläisistä karkoitettiin Petroskoihin.
Lauantai-iltana meillä oli perinteeksi muodostunut kauneimmat joululaulut, jossa laulettiin suomeksi ja venäjäksi tuttuja joululauluja. Sen jälkeen lähdettiin vielä ostoksille, mistä ostettiin Villen kanssa kotia yksi maatuska lisää sekä muutamia tuliaisia. Mulla on itselläni tapana, että tuon kotiin yhden maatuskan aina yhdeltä matkalta. Nyt niitä on kertynyt siis viisi.matkallaitänaapurissa-5 matkallaitänaapurissa-4 matkallaitänaapurissa-3Sunnuntai oli meidän viimeinen kokonainen päivä Petroskoissa ja se meni hyvin kirkkopainoitteisesti. Herättiin aamulla vähän aikaisemmin, käytiin hotelliaamupalalla ja lähdettiin sitten Villen kanssa kiertelemään Petroskoin keskustaa. Käytiin muutamia tunnettuja paikkoja katsomassa, kuten ikuista tulta. Kiertelyn jälkeen päädyttiin takaisin kirkolle, missä alkoi ensin suomenkielinen messu ja sen perään venäjänkielinen. Yhteensä neljä tuntia messua yhdelle päivälle oli kyllä riittämiin. Petroskoin seurakunta oli suunnitellut illalle tekemistä ja päästiin tekemään aitoja karjalanpiirakoita peruna- ja riisitäytteellä. Loppuilta kulutettiin hieman suomalaista nuorisotilaa muistuttavassa paikassa, missä oli eri pelejä ja keskustelutiloja.

Leave a comment:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan