12. joulukuuta 2017

in

DIY: Kestopussi heviosastolle

kestopussi kestopussi-2
Mä kyllästyin. Nimittäin kauppojen välinpitämättömyyteen.

Mä asun sopivan kokoisessa kaupungissa. Tää ei ole liian iso, mutta täältä löytyy kaikki tarvittava. Meillä on Prisma, K-citymarket, Kärkkäinen, Halpa-halli, Lidl, eri elektroniikkakauppoja, lukuisia huonekalukauppoja, sitäkin enemmän autokauppoja ja monia paikallisia yrityksiä. Siltikään niin suuri kauppaketju kuin Prisma tai Lidl ei anna asiakkaille mahdollisuutta valita muovipussin sijaan biopussia hedelmiä tai vihanneksia ostaessa. Eipä siis yllättänyt ettei myöskään kestopusseja ollut mahdollista ostaa. Laitoin asiasta kumpaakin palautetta, mutta asia ei mihinkään muuttunut.

Löysin oman Punaisen Ristin kestopussin K-citymarketista, jossa onneksi asiakkaille on tarjolla myös biopusseja. Koska kestopusseja ei ollut valikoimassa paria enempää, päätin ostaa vain yhden itselleni. Kipitin kestopussin kanssa kangaskauppaan ja yhdessä myyjän kanssa etsittiin mahdollisimman samanlaista kangasta. Valitsimme vallilan kallio -kangasta, mikä on kestopussin tavoin 100% polyesteriä. Lisäksi matkaan lähti nauhaa ja narukiinnikkeitä. Tämä ohje on helppo toteuttaa myös esimerkiksi vanhoista verhoista, milloin kustannukset laskevat huomattavasti ja ovat vieläkin kierrätysystävällisempää!
kestopussi-3
Kestopussin ompeleminen on helppoa myös heille, jotka harvemmin ompelukoneen ääressä istuvat. Jopa minä oon ompelukoneen ääressä aivan liian harvoin ja viime kerrastakin on jo puoli vuotta. Valmista kestopussia katsoessa huomaa, että pussista tulee ommella kaksi eri kohtaa: nauhalle väli ja pussin reunat.

Itse aloitin leikkaamalla kankaan kestopussien mallina käyttäen. Ostin omaa kangasta 150cm x 70cm, josta kestopusseja tuli yhteensä viisi. Nauhaa taas ostin kolme metriä, joten yhteen pussiin nauhaa tuli 60cm.
kestopussi-4 kestopussi-5
Kun olin leikannut palaset (kestopussin koko noin 30cm x 33cm), mittasin nauhalle sopivan välin (2,5cm) ja kiinnitin nuppineulat paikoilleen. Tämän jälkeen ompelin ensin suoraa ja sitten vielä siksakkia. Kun nauhojen paikat oli ommeltu, ompelin vielä reunat niin, että sain nauhan omalle paikalleen.

Hakaneulan avulla ujutin nauhan paikoilleen ja laitoin narukiinnikkeen. Lopuksi tein solmun, jotta narukiinnike ei irtoa paikaltaan. Ja tämän kaiken toistin vielä neljä kertaa, jotta kaikki pussit olivat valmiita :-)
kestopussi-6
Otin kuvan vielä pussista omenat sisällä. Pussista siis näkee, mitä asiakas on ostamassa eikä myyjän tarvitse arpoa, mitä pussin sisällä on. Kaupasta ostetusta kestopussista poiketen en itse tekemiini pusseihin ommellut erillistä paikkaa hintalapulle. Hintalappu kuitenkin tarttuu kankaaseen sen verran, että kauppareissun aikana ei se irtoa. Erillisen paikan voi kuitenkin ommella esimerkiksi erilleen pussista tai sitten vain kankaan päälle.

kestopussi-7
Pussien hinta varmasti kiinnostaa, että oliko näiden tekeminen kannattavaa. Normaalihintaisena narukiinnikkeet maksoivat 0,80€, itse nauhaa kolme metriä 1,20€ ja 150cm x 70cm vallilan kallio -kangasta 13,23€. Yhteensä siis 15,23€. Jos oman paikkakunnan kaupat eivät tarjoa mahdollisuutta ostaa itselle kestokasseja, ei mielestäni 15,23€ viidestä kestokassista ole ollenkaan paha hinta. Keskimäärin yhden pussin hinnaksi siis tulee 3 euroa. Jos kaapista löytyy esimerkiksi vanhat verhot, niistä voi tehdä yhtälailla kestopusseja, mutta vieläkin edullisemmin! Luonto ja talous kiittää, kun pieniä muovisia hedelmäpusseja ei enää talouteen tule. Kestokassit kestävät pitkään ja ne on helppo kantaa mukana laukussa.


Punaisen ristin kestopussi maksoi kaksi euroa ja siitä kymmenen prosenttia menee Suomen Punaisen Ristin kotimaan toimintaan, joten ostamalla heiltä kestopussin tekee samalla hyvän teon. Kumpikin vaihtoehto on siis mainio, mutta valitettavasti kaikki kaupat eivät ymmärrä luonnon parasta eivätkä tarjoa valikoimassaan kestopussia.

Leave a comment:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan